Θεσσαλονίκη,
Του Στέλιου Παπαπέτρου
«Το 2016 είναι ένα ακόμα έτος σοβαρών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, που σημαδεύεται από τη διάψευση των προσδοκιών για αλλαγή σελίδας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής». Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σε ημερίδα της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη με θέμα τις ραγδαίες ανακατατάξεις στις εργασιακές σχέσεις, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τον ρόλο των συνδικάτων, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΓΣΕΕ, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στη λιτότητα με μη βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, υψηλό πιστωτικό ρίσκο και δεσμευμένη στα νέα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016 και απαιτούνται από τους δανειστές μέχρι το 2018. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο κ. Αργείτης, «η ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση, κρίση με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίζουν βίαια φαινόμενα φτωχοποίησης και εργασιακής επισφάλειας».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Άρης Καζάκος, στην τοποθέτησή του με θέμα «Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η διαιτησία του Ο.ΜΕ.Δ. στη μέγγενη του 3ου Μνημονίου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «μετά τα φονικά μνημονιακά μέτρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι χρόνων, η ανάγκη για τη λειτουργία δικαιότερων μηχανισμών διανομής και αναδιανομής του παραγόμενου προϊόντος μέσω συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων και ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, αντίστοιχα, έχει ζωτική σημασία».
Οι εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ στη φετινή ΔΕΘ, με κορύφωση το συλλαλητήριο του Σαββάτου, 10 Σεπτέμβρη, αποτελούν την αφετηρία των νέων κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ, μ’ έναν και μοναδικό στόχο: Να μπει οριστικό τέλος στα μέτρα και στις πολιτικές που οδήγησαν στον στραγγαλισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και κατ’ επέκταση στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.