Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2016 14:39
UPD:14:39
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν των ηχηρών «μηνυμάτων» από το Eurogroup για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και επίσπευση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,05% στις 566,89 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη κατά 0,14% στις 1.526,30 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 8,75 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 29 ενισχύονται, 45 υποχωρούν και 23 παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά πτωτικά κατά 0,02% στις 527,18 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 1,10% και η Eurobank κατά 2,36% ενώ αντίθετα, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 0,69% και η Alpha Bank κατά 1,18%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ εμφανίζει κέρδη άνω του 3,50% ενώ στο 2,80% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ. Ανοδικά κατά 1,85% κινείται και η μετοχή του Μυτιληναίου. Στον αντίποδα, ισχυρότατες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Folli-Follie, η οποία υποχωρεί κατά 3,62%. Πτώση κατά 2,50% σημειώνει και ο Ελλάκτορ.

Στο περιθώριο του Eurogroup, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, όπως και αναμενόταν, έστειλε μήνυμα προς την Αθήνα για την αναγκαιότητα «περισσότερης προόδου», καθώς κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των προαπαιτουμένων, προκειμένου να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει η β’ αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεσμεύτηκε πως η πλήρης υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων. Ερωτηθείς για το χρέος, ξεκαθάρισε ότι «σήμερα δεν είχαμε κάτι καινούριο», διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι «συνεχίζονται οι συζητήσεις, με την εποικοδομητική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εκκινήσουν οι προπαρασκευαστικές διεργασίες, ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, ο Βαγγέλης Σιούτης, αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η αδιαφορία και η στάση αναμονής των επενδυτών είναι εμφανέστατη καθημερινά στις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου και το ερώτημα είναι τι μπορεί να συμβεί για να αλλάξει αυτό το επενδυτικό κλίμα.

»Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η πίστη στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας είναι απαραίτητα για την αλλαγή αυτή. Η γρήγορη εκταμίευση της υποδόσης με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και η ολοκλήρωσή της χωρίς καθυστερήσεις είναι βασικές προϋποθέσεις» συνέχισε.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε τροχιά αποπληθωρισμού για 42ο συνεχόμενο μήνα παρέμεινε η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον μήνα Αύγουστο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε 0,9% έναντι πτώσης 1,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2015, ενώ παρουσίασε μείωση 0,3% έναντι πτώσης 0,4% τον Ιούλιο του 2016.

Παράλληλα, σε θετικό έδαφος κινήθηκε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση κατά 4,1% έναντι πτώσης 2,5% τον Ιούλιο του 2015, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στην άνοδο της μεταποιητικής δραστηριότητας κατά 9,2%. Από την αρχή του έτους (Ιανουάριος – Ιούλιος), ο δείκτης κατέγραψε άνοδο κατά 2,3% έναντι μείωσης 0,3% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, τον Γεράσιμο Σαπουντζόγλου για τη θέση του προέδρου και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank εν όψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Συγχρόνως, ζημιές 2,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2016 ο Όμιλος Trastor, έναντι ζημιών 2,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 200.000 ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα, στα οποία περιλαμβάνεται ποσό 2,9 εκ. ευρώ για πρόβλεψη απομείωσης απαιτήσεων, διαμορφώθηκαν σε 3,8 εκατ. ευρώ, έναντι 0,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Επίσης, ομολογιακό δάνειο, αξίας 700.000 ευρώ και διάρκειας τεσσάρων ετών, θα εκδώσει, σε συνεργασία με τη Eurobank, η Γενική Εμπορίου Βορείου Ελλάδος Α.Ε., θυγατρική της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η έκδοση του ομολογιακού αποσκοπεί στην αναδιοργάνωση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας. Στόχος είναι η αντικατάσταση του συνόλου του βραχυπρόθεσμου και του μεγαλύτερου μέρους του μακροπρόθεσμου δανεισμού, με το νέο τετραετές δάνειο.  

Τέλος, τη μείωση του ανώτατου ορίου του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, κατά 4,4 δισ. ευρώ, στο ποσό των 52,8 δισ. ευρώ, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η απόφαση, η οποία ελήφθη κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα