Ελληνική διαβεβαίωση για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων έως το τέλος του μήνα

Σε περίπτωση καθυστέρησης: Η εκταμίευση θα χρειαστεί νέα επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια - Δεν θα ξεκινήσει η β' αξιολόγηση
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 08:00
UPD:08:00
REUTERS/VINCENT KESSLER

Στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν εμπλέκονται πλέον στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, την επιβεβαίωση των οποίων έχει αναλάβει η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup και ο πρόεδρός της Τόμας Βίζερ.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
 [email protected] 

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι των εταίρων και της Κομισιόν στην εκπλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων δράσεων το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να γίνει η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Αυτό επισήμανε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «καλή διάθεση» και το «εποικοδομητικό κλίμα» που επικρατεί στις συζητήσεις.

«Είχαμε συμφωνήσει τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του Εurogroup, ότι οι 15 προαπαιτούμενες δράσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του μήνα» είπε, προσθέτοντας: «Δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα αν πάμε στο τέλος του μήνα, ούτε η Ελλάδα έχει θέμα έλλειψης ρευστότητας».

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν με αφορμή την αυριανή άτυπη συνεδρίαση του Εurogroup στην Μπρατισλάβα, όπου η χώρα μας θα είναι στην ημερήσια διάταξη, όπως γίνεται σχεδόν πάντα, ωστόσο δεν πρόκειται να εξεταστούν κρίσιμα θέματα, ούτε φυσικά πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και τη διακυβέρνηση των τραπεζών. Ειδικά για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι εκκρεμεί ο διορισμός του εποπτικού συμβουλίου πριν τεθεί σε λειτουργία, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, πρώην συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ την εποχή που η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών στη χώρα, είναι ένας εκ των υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής. Μάλιστα, ο κ. Λε Παπ χειρίζονταν τότε το χαρτοφυλάκιο των επιχειρήσεων όπου το Δημόσιο είχε μεγάλη συμμετοχή. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αποκάλυψε ότι σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις υπήρξαν «ορισμένες εκπλήξεις», ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεσμευτεί το μέρος της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που αφορά την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών πριν από την εκπλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων. «Η συμφωνία του περασμένου Μαΐου για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, η δόση θα αποδεσμευτεί στο σύνολό της όταν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα», είπε. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέφερε ότι πάνε σε ειδικό λογαριασμό και η καταβολή τους ελέγχεται από μηχανισμό, ενώ η εικόνα που είχε στις αρχές Αυγούστου ήταν ότι η καταβολή γινόταν κανονικά.

Πάντως, χωρίς να χτυπάει «καμπανάκι», προειδοποίησε ότι για δύο λόγους πρέπει να κλείσει το θέμα των προαπαιτούμενων το συντομότερο. Ο πρώτος λόγος αφορά το γεγονός ότι εάν τα χρήματα δεν εκταμιευτούν εντός του Οκτωβρίου, τότε θα πάψουν να είναι διαθέσιμα και στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί νέα απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και επικύρωση από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν ολοκληρωθούν το προαπαιτούμενα που αποτελούν μέρος της πρώτης αξιολόγησης. «Η φιλοδοξία μας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του φθινοπώρου παραμένει» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας όμως ότι ορισμένα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως τα εργασιακά, δεν μπορούν να κλείσουν σε 1-2 βδομάδες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία το συντομότερο.

Η επιστροφή των αξιωματούχων

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στις επόμενες βδομάδες, προκειμένου να ξεκινήσουν συζητήσεις με την κυβέρνηση για την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης. Στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν εμπλέκονται πλέον στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, την επιβεβαίωση των οποίων έχει αναλάβει η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup και ο πρόεδρός της Τόμας Βίζερ.

Σχετικά με την πορεία των εσόδων, από την οποία εξαρτάται και η ρευστότητα, τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο ξεπέρασε τον στόχο προς το καλύτερο, ενώ οι δαπάνες ήταν χαμηλότερες του στόχου, ωστόσο, όπως είπε, στη συνέχεια η κατάσταση αντιστράφηκε. Ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν υπολογισμοί σε σχέση με τα έσοδα και τις δαπάνες στην Ελλάδα γιατί οι αποκλίσεις είναι συνήθεις και μεγάλες, μάλιστα τα παρομοίασε με «κινούμενη άμμο», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι ανησυχητικό στον ορίζοντα.

Ερωτηθείς για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup, αλλά δεν απέκλεισε μια τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα τις προηγούμενες μέρες να τεθεί από τον έναν ή τον άλλο υπουργό. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία είναι σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες και έχουν επικυρωθεί από τη Εurostat, ανέφερε.

Μετά τη β’ αξιολόγηση η απόφαση του ΔΝΤ

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης παρέπεμψε στη συμφωνία του Εurogroup του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με την οποία μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιληφθεί του θέματος το δ.σ. του διεθνούς οργανισμού. Όλα θα εξαρτηθούν, όπως είπε, από το πότε θα τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να γίνει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος ο διεθνής οργανισμός θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Δίνοντας την εικόνα της επόμενης μέρας στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, διαπιστώνει ότι υπάρχει «καλή θέληση», αναγνώρισε ότι οι συζητήσεις είναι δύσκολες και υπάρχουν διαφορές, ωστόσο επισήμανε με έμφαση ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό αφού διαφορές υπάρχουν ακόμη και εντός των θεσμών. Αυτό που έχει σημασία είναι η εποικοδομητική προσέγγιση και η πολύ καλή διάθεση που υπάρχει από όλες τις πλευρές, κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα