Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 17 Μαΐου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, με ταχύτερους - από τους αναμενόμενους ρυθμούς - σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου, στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών, γεγονός που περιόρισε τις ανησυχίες, ότι, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, θα συρρικνωθεί. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp., σημείωναν κέρδη.

«Είμαι αισιόδοξος για την πορεία των μετοχών», ανέφερε ο Shigeharu Shiraishi, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 16 δισ. δολ. σε μετοχές με την Societe Generale Asset Management (Japan) Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η κατανάλωση είναι αρκετά έντονη και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να είναι, κάτι το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην πορεία της αγοράς».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο για πρώτη ημέρα, σε σύνολο επτά ημερών. Ο περιφερειακός δείκτης κέρδιζε 0,1%, φθάνοντας στις 96,14 μονάδες, στις 11:20' π.μ., ώρα Τόκυο. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ - εταιρειών οι οποίες βασίζονται στις δαπάνες των καταναλωτών - αποτελούσαν περίπου το ήμισυ των συνολικών κερδών του δείκτη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 10.978,11 μονάδες, τη στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα, αναρριχήθηκε κατά 0,6%. Οι δείκτες στην Ταϊβάν, τη Ν. Ζηλανδία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, σημείωναν επίεση κέρδη, σε αντίθεση με τον δείκτη Hang Seng, στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος σημείωνε απώλειες 0,7%, νωρίτερα. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωναν όλοι οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια.

Στην Αυστραλία, οι μετοχές της Macquarie Bank Ltd., της πιο κερδοφόρας τράπεζας στον κόσμο, από πλευράς απόδοσης κερδών στους μετόχους, κινούντο ανοδικά, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, τα οποία υπερέβησαν τις εκτιμήσεις μερίδας οικονομικών αναλυτών.

Στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index αναρριχήθηκε 1%, τη στιγμή που ο Dow Jones Industrial Average, εκτινάχθηκε κατά 1,1%, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, κάτω από τα 49 δολ. το βαρέλι.

Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, σημείωναν άνοδο 0,8%, φθάνοντας στα 3.850 γιέν η μία. Οι μετοχές της Canon, της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στις 5.650 γιέν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα