Ιαπωνία: Με ρυθμό 5,3% η οικονομική ανάπτυξη

Υψηλότερο των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών το α' τρίμηνο
Τρίτη, 17 Μαΐου 2005 07:11

ME ρυθμό 5,3%, αναπτύχθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας, σε ετήσια βάση, το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, δύο φορές περισσότερο, έναντι των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, καθώς η αύξηση των μισθών, ώθησε τους καταναλωτές στη διεύρυνση των δαπανών τους. Ανοδικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές μετοχές, σε αντίθεση με τα ομόλογα.

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, επεκτάθηκε έναντι αναθεωρημένης ανάπτυξης 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Τόκυο. Συνολικά 28 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι το ΑΕΠ της χώρας, θα σημείωνε αύξηση 2,4%.

«Η οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Heizo Takenaka, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Τόκυο.

Οι δαπάνες των καταναλωτών στις εταιρείες λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της Aeon Co. και της Matsuzakaya Co., αποτέλεσαν περισσότερο από το ήμισυ της ανάπτυξης, βοηθώντας την οικονομία να διατηρήσει ρυθμούς ανάκαμψης έναντι της περυσινής ύφεσης. Η ιαπωνική κυβέρνηση χρειάζεται σταθερή ανάπτυξη, προκειμένου να θέσει τέλος στα επτά χρόνια αντιπληθωρισμού και να μειώσει το μεγαλύτερο του κόσμου έλλειμμά της.

Η Ιαπωνία, ξεπέρασε τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ, 3,1%, το πρώτο τρίμηνο. Οι 12 χώρες – μέλη της Ε.Ε., που συναλλάσσονται με το ευρώ, αναπτύχθηκαν με ρυθμό 0,5% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο. Η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών των ιαπωνικών προϊόντων, προσπαθεί να περιορίσει την οικονομική της ανάπτυξη η οποία είχε ρυθμό 9,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 10.978,11 μονάδες, στις 11 π.μ., στο Τόκυο. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. Ο δείκτης των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας κινήθηκε πτωτικά, ωθώντας τις αποδόσεις υψηλότερα κατά 1,5 μονάδα βάσης, στο 1,320%. Μία μονάδα βάσης ισούνται με 0,01 ποσοστιαία μονάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα