Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου της ΕΤΕ στη γενική συνέλευση

Τρίτη, 17 Μαΐου 2005 13:25

«Η σημερινή συνέλευση έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι για πρώτη φορά η Διοίκηση λογοδοτεί για τα πεπραγμένα της σε μία πολύ διευρυμένη μετοχική βάση – την πιο διευρυμένη στην ιστορία της Εθνικής Τράπεζας. Μία μετοχική βάση που απαρτίζεται αποκλειστικά από θεσμικούς επενδυτές, δημόσιους και ιδιωτικούς, και ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το είδος της επενδυτικής αυτής βάσης μας υποχρεώνει να διαχειριζόμαστε τον Όμιλο με μεγαλύτερο συναίσθημα ευθύνης, με μακρόπνοη στρατηγική, θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα τη μακροπρόθεσμη σταθερή ανάπτυξη, χωρίς να παρασυρόμαστε από πρόσκαιρα και μη διατηρήσιμα βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από την ημέρα που ανέλαβε η νέα Διοίκηση. Σε αυτό το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, πιστεύω ότι έχουμε επιτελέσει αξιόλογα βήματα προς όφελος του Ομίλου. Οι αποφάσεις που κληθήκαμε να λάβουμε μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ήταν δύσκολες. Ήταν όμως απαραίτητες για την ενίσχυση της Τράπεζας, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλετε. Υπάρχουν, όμως, και άλλες σημαντικές προκλήσεις για τον Όμιλο. Το έργο που καλείται να επιτελέσει η Διοίκηση είναι ιδιαίτερα σύνθετο : η προσοχή της πρέπει να εστιαστεί στην επίτευξη των άμεσων οικονομικών στόχων. Παράλληλα, οφείλει να εντείνει την εξωστρέφεια της προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να προχωρήσει σε σοβαρή αναπροσαρμογή του τρόπου εσωτερικής λειτουργίας της τράπεζας και του Ομίλου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ελληνικό, αλλά και τον διεθνή ανταγωνισμό σε σύγχρονες βάσεις.

Το πλαίσιο λειτουργίας που υιοθετήσαμε ως νέα Διοίκηση συνίσταται στους εξής τρεις άξονες:

- Τη διατήρηση υψηλού ρυθμού αύξησης των εσόδων, με έμφαση στους τομείς της λιανικής τραπεζικής και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

- Τη μεγιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας και τον εκσυγχρονισμό υποδομών και, ακόμη πιο σημαντικό, τη βελτίωση διαδικασιών με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τον έλεγχο του κόστους, καθώς και την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων για την επιβράβευση της αποδοτικότητας του προσωπικού, διατηρώντας τα ισχύοντα καλά στοιχεία και εισάγοντας παράλληλα τις αναγκαίες βελτιώσεις.

- Τη βέλτιστη κεφαλαιακή αποδοτικότητα ώστε όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου να αποδίδουν ικανοποιητικά.

Επιχειρώντας τον απολογισμό των όσων επιτύχαμε στους τρεις αυτούς τομείς θα έλεγα ότι :

Όσον αφορά τον πρώτο άξονα, (των εσόδων και εργασιών), το 2004 πετύχαμε αύξηση των δανείων λιανικής τραπεζικής κατά 29%, ποσοστό που περιλαμβάνει και την επιμέρους αύξηση δανείων προς τις μικρές επιχειρήσεις κατά 40%, αυξάνοντας το πελατολόγιό μας στο χώρο αυτό κατά 8.700 μικρές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το 2004, στον τομέα της στεγαστικής πίστης επετεύχθησαν ρυθμοί αύξησης τόσο των νέων χορηγήσεων όσο και των υπολοίπων του χαρτοφυλακίου, που ήταν οι υψηλότεροι των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν κατά 45%, υπερβαίνοντας τα €2.6 δισεκατ., έναντι €1.8 δισεκατ. το 2003. Ως αποτέλεσμα αυτής της αύξησης, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων, στο τέλος του 2004, έφθασαν τα €8.9 δισεκατ., έναντι €6.9 δισεκατ. το 2003, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης 28%. Αντίστοιχα, τα υπόλοιπα των χορηγήσεων της ΕΤΕ στην καταναλωτική πίστη αυξήθηκαν κατά 37% το 2004, στα €2.2 δισεκατ., ενώ οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν στα €1.5 δισεκατ., ποσό που υπερβαίνει το αντίστοιχο του 2003 κατά 48%.

Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν η περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των μεσαίων επιχειρήσεων, όπου τα υπόλοιπα δανείων αυξήθηκαν κατά 22%.

Πολύ σημαντική συνεισφορά στην αύξηση των εσόδων σημειώθηκε στον χώρο των προμηθειών από τις διαμεσολαβητικές εργασίες και από το Asset Management. Ειδικότερα, τα μη επιτοκιακά έσοδα που προέρχονται από εργασίες επιχειρηματικής τραπεζικής αυξήθηκαν κατά 22%, ενώ τα έσοδα από διαχείριση περιουσίας πελατών εμφάνισαν αύξηση 11%.

Τέλος, τα έσοδα από την παρουσία του Ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εμφάνισαν κατακόρυφη άνοδο 55% και ανήλθαν σε €164 εκατ. ή το 8% του συνόλου των εσόδων του Ομίλου. Χαρακτηριστικό της δυναμικής που παρουσιάζει η περιοχή είναι η μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων, που το 2004 ανήλθε σε 34% στη Βουλγαρία, 46% στη Ρουμανία, ενώ στη Σερβία και το Μαυροβούνιο η αύξηση ανήλθε σε 580%. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Εθνική Τράπεζα κατέχει μερίδιο αγοράς 7% με βάση το σύνολο των χορηγήσεων.

Σχετικά με το δεύτερο άξονα δράσης, τη μεγιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας του Ομίλου, κατά το προηγούμενο έτος έχουμε να επιδείξουμε σημαντικό έργο:

1. Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στη χώρα εθελουσία έξοδος, με την οποία αποχώρησαν 1 500 υπάλληλοι, που αντιστοιχούν στο περίπου 10% του προσωπικού, ενώ παράλληλα προσλήφθηκαν 452 νέα σε ηλικία άτομα, με υψηλά προσόντα, τα οποία ήδη έχουν ενταχθεί και ενισχύουν με επιτυχία το δυναμικό των καταστημάτων. Παράλληλα, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εφάρμοσε και η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, με το οποίο αποχώρησαν 230 υπάλληλοι, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 17% του προσωπικού της.

2. Εφαρμόστηκε στα καταστήματα νέο σύστημα έκτακτης αμοιβής συνδεδεμένης με την αποδοτικότητα του προσωπικού, με αποτέλεσμα να σημειωθεί σημαντική κινητοποίησή του και αύξηση των πωλήσεων κατά 41% στις χορηγήσεις προς τις μικρές επιχειρήσεις, 65% στην καταναλωτική πίστη και 45% στις εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων. Το σύστημα αυτών των αμοιβών συνεχώς εμπλουτίζεται, ενώ για το 2005 εμπεριέχει, για πρώτη φορά, στόχους για αύξηση των εσόδων από διαμεσολαβητικές εργασίες για σταυροειδείς πωλήσεις προϊόντων του Ομίλου και για συγκράτηση του λειτουργικού κόστους, σε αντιδιαστολή με το 2004, που οι στόχοι περιορίζονταν μόνο στα χορηγητικά υπόλοιπα.

3. Κατορθώσαμε να συγκρατήσουμε την αύξηση των διοικητικών εξόδων με ρυθμό χαμηλότερο του πληθωρισμού, ενώ σε επίπεδο Τράπεζας η αύξηση των διοικητικών δαπανών σε σχέση με την προηγούμενη χρήση ήταν μηδενική. Έτσι, ο συντελεστής αποτελεσματικότητας (σύνολο εξόδων προς έσοδα) σημείωσε σημαντική πτώση, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στη διάρκεια ενός έτους, από 64,6% το 2003 σε 59,6% κατά το 2004. Πρέπει να σημειώσω ότι αυτή η πτώση δεν εμπεριέχει τη θετική επίδραση από την εθελουσία έξοδο, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 3 περίπου ποσοστιαίων μονάδων το 2005.

Για τον τρίτο άξονα, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου (μετά από φόρους και μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους της εθελουσίας εξόδου) ανήλθε σε ποσοστό 19.8%, αυξημένο δηλαδή κατά 4.5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η συνολική απόδοση των ιδίων μας κεφαλαίων επηρεάζεται ακόμη αρνητικά από παλαιότερες επενδύσεις σε δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με αμιγώς τραπεζικές εργασίες ή με εργασίες που σήμερα δεν είναι τόσο ελκυστικές σε σχέση με το παρελθόν. Όπως έχουμε δεσμευθεί, θα προσπαθήσουμε να απεμπλακούμε σταδιακά από αυτές τις δραστηριότητες.

Με γνώμονα τα παραπάνω αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από το Παρίσι, τη Φραγκφούρτη και το ¶μστερνταμ, μεταφέροντας όλες σχεδόν αυτές τις δραστηριότητες μας στο Λονδίνο ή την Αθήνα. Η απόφαση μας αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση σχεδόν όλων των εσόδων από τα καταστήματα μας στις τρείς αυτές πόλεις, με παράλληλη μείωση εξόδων άνω των €10εκατ. ετησίως για τον Όμιλο.

Επίσης, πραγματοποιήσαμε τα πρώτα προσεκτικά βήματα για την πώληση της συμμετοχής μας στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, καθώς και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ΑΞΕ ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρατηρήσω ότι, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, οι διαβουλεύσεις για την πώληση τέτοιων συμμετοχών, ειδικά όταν αυτές αφορούν εισηγμένες εταιρείες όπως η ΑΓΕΤ, είναι πολύ σύνθετες και εμπιστευτικές, με στόχο τη προστασία των συμφερόντων των μετόχων. Οι σχετικοί νόμοι της Κεφαλαιαγοράς ορίζουν σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνονται επίσημες δηλώσεις. Ακολουθούμε τις επιταγές του Νόμου και δεν κάνουμε καμία ανακοίνωση, εάν δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να ανακοινώσουμε. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις μας θα έχουν μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των μετόχων μας. Όσον αφορά στον «Αστέρα» πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής (και θα τα επαναλάβω στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της εταιρείας):

Ποτέ δεν έχει εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο για τον Αστέρα με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε τις πραγματικές δυνατότητες κερδοφορίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος αν το διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι. Αν δεν υπάρχουν τα στοιχεία αυτά, δεν έχουμε τρόπο ως Διοίκηση να αξιολογήσουμε πόσο περισσότερο ή λιγότερο επωφελείς θα είναι οι προτάσεις των επαγγελματιών managers να διαχειρισθούν το συγκρότημα για λογαριασμό μας.

Σήμερα, οι Σύμβουλοί μας αυτό ακριβώς μελετούν. Στη συνέχεια, μέσω δημόσιας ανακοίνωσης, θα προσκληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους για ανάληψη του management. Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από τους συμβούλους και θα συγκριθούν με τη λύση να διατηρήσουμε εμείς τη διοίκηση του ξενοδοχείου. Θέλω να επαναλάβω για πολλοστή φορά και να τονίσω ότι δεν εξετάζουμε ενδεχόμενο πώλησης του Αστέρα.

Μετά από τη σύντομη αυτή παρένθεση, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι τα θετικά αυτά οικονομικά αποτελέσματα επετεύχθησαν στο πλαίσιο μιας στοχευμένης μείωσης του συνολικού ενεργητικού του Ομίλου και της Τράπεζας που είχε επιπλέον ως αποτέλεσμα την αύξηση των σχετικών δεικτών απόδοσης. Καταφέραμε, δηλαδή, να πετύχουμε περισσότερα με λιγότερα.

Το 2004, τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας ήταν εντυπωσιακά. Τα αποτελέσματα, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, αυξήθηκαν κατά 28.7%, ακολουθώντας την αύξηση κατά 69% το 2003, διαμορφούμενα σε €464 εκατ. ή €386.4 εκατ. εάν συμπεριληφθεί το κόστος της εθελουσίας εξόδου. Τα κέρδη ανά μετοχή έφθασαν σε €1.44, σε σχέση με €1.11 το 2003. Πιο σημαντική υπήρξε η κατά 38% αύξηση των λειτουργικών κερδών ως αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας να επικεντρωθούμε σε καθαρά τραπεζικές εργασίες. Τα τελικά κέρδη επηρεάζονται από το έκτακτο κόστος της εθελουσίας, το οποίο είναι πάνω από €100εκατ. προ φόρων. Το κόστος αυτό ωστόσο δεν επηρεάζει την οργανική κερδοφορία και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο επένδυση για το μέλλον.

Τα πολύ καλά αυτά αποτελέσματα μας επιτρέπουν να έχουμε αποθεματικά που, σε συνδυασμό με την έκδοση υβριδικών κεφαλαίων €830 εκατ., οδήγησαν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου σε 14.8% από 12.9% στο τέλος του 2003. Το επίπεδο αυτό ανοίγει προοπτικές για την ανεξάρτητη ανάπτυξη του Ομίλου είτε με οργανική ανάπτυξη είτε και με προσεγμένες εξαγορές που θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία.

Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος €0,60 ανά μετοχή. Το μέρισμα αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 20% σε σχέση με το 2003 (€ 0,50 ανά μετοχή).

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Προκειμένου να προσδιοριστούν και να συμφωνηθούν οι κύριοι άξονες δράσης και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προέρχονται από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, προχωρήσαμε στην εκπόνηση τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου, στο οποίο συμμετείχαν όλα τα επίπεδα διοίκησης του Ομίλου. Βάσει του νέου της σχεδίου, το όραμα του Ομίλου της ΕΤΕ είναι:

- να αναδειχθεί στον πιο αξιόπιστο και με ηγετική θέση Όμιλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρέχοντας υψηλού επιπέδου χρηματοοικονομικές υπηρεσίες προς όφελος της πελατείας,

- να αποτελεί την προτιμώμενη επιλογή εργοδότη για τους εργαζομένους, και

- να εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις προς όφελος των μετόχων της.

Η υλοποίηση του οράματος αυτού απαιτεί ομαδική εργασία. Επιδίωξή μας είναι η εκμετάλλευση της υφιστάμενης ευρείας πελατειακής βάσης του Ομίλου και η λειτουργία της Εθνικής Τράπεζας ως συνόλου, με στόχο την ανάδειξη των συνεργιών μεταξύ διευθύνσεων και εταιρειών, που θα αποτελέσει, κατά τη γνώμη μας, τον κύριο παράγοντα επιτυχίας τα επόμενα χρόνια. Επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη και για να το πετύχουμε αυτό οφείλουμε να γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί και υπεύθυνοι. Η Διοίκηση είναι αποφασισμένη να συμβάλει με κάθε μέσο σε αυτή τη προσπάθεια προωθώντας τη λειτουργία του Ομίλου, με αξιοκρατικά κριτήρια, με πολλαπλά κίνητρα και με τη χρήση αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης και αμοιβών βάσει κριτηρίων αποδοτικότητας.

Επιπλέον, το όραμά μας θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα σε περιβάλλον υψηλού επιπέδου ελέγχου και εταιρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα διεθνή τραπεζικά πρότυπα, μέσα σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και με πλήρη συμμόρφωση προς τις επιταγές των εποπτικών μας αρχών. Προς αυτόν το στόχο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ενέκρινε εντατικό πρόγραμμα βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησής του, το οποίο θα εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, αυξημένο αριθμό ανεξαρτήτων μελών, αναβάθμιση του ρόλου του στη χάραξη της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Ομίλου, αυξημένη πληροφόρηση του συμβουλίου από τη Διοίκηση, καθώς και δημιουργία επιτροπών εταιρικής διακυβέρνησης, ανθρώπινου δυναμικού και ελέγχου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μοιραστώ με εσάς, τους μετόχους, τις σκέψεις μου για το μέλλον της Εθνικής Τράπεζας. Η Τράπεζά μας είναι σήμερα ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός Όμιλος στην Ελλάδα. Το όραμά μας δεν περιορίζεται μόνο στη διατήρηση ή και την αύξηση της παρουσίας μας στην ελληνική αγορά. Η εγχώρια τραπεζική αγορά μπορεί να έχει ακόμα μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, όμως οι δυνατότητες αυτές είναι προκαθορισμένες από το μέγεθος της χώρας και του πληθυσμού της, που αριθμεί γύρω στα 11 εκατ. κατοίκους. Εάν θέλουμε η Εθνική Τράπεζα να παίξει το δικό της ρόλο σε μία ενοποιημένη Ευρωπαϊκή αγορά, θα πρέπει να διευρύνει σημαντικά και γρήγορα την παρουσία της σε αγορές εκτός Ελλάδος, όπως η Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πολύ μεγαλύτερες από τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της Δυτικής Ευρώπης και ο συνολικός πληθυσμός είναι πάνω από 100 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Η ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης αποτελεί για εμάς τη φυσική διέξοδο για τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων μας. Η εδραίωση της παρουσίας μας στην περιοχή θα προσδώσει στην Εθνική Τράπεζα νέες δυνατότητες ανάπτυξης, ενώ θα συντελέσει στην καλύτερη διασπορά του κινδύνου, δεδομένου ότι τα κέρδη μας δεν θα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την πορεία μιας μόνον οικονομίας. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και οι δυνατότητες ανάπτυξης των οικονομιών αυτών είναι δεδομένες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην περιοχή των μεγάλων ξένων τραπεζικών οίκων, των οποίων η αντίστοιχη εγχώρια αγορά είναι πλέον κορεσμένη. Συνεπώς και η διεύρυνση της παρουσίας του Ομίλου στην περιοχή αποτελεί για εμάς πρόκληση και μονόδρομο. Ευτυχώς, έχουμε ήδη θεμελιώσει σταθερή βάση λειτουργίας στην περιοχή αυτή. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε σταδιακά και με οργανική ανάπτυξη και με εξαγορές τοπικών πιστωτικών ιδρυμάτων τις οποιεσδήποτε ελλείψεις, αν αυτό είναι δυνατό σε λογικές τιμές.

Ως ένδειξη για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, αναφέρω ότι στην πιο ανεπτυγμένη χρηματοπιστωτικά χώρα, τη Βουλγαρία, οι χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά αποτελούν μόλις το 11.4% του ΑΕΠ, έναντι 30% στην Ελλάδα, ενώ στη Ρουμανία, με 23 περίπου εκατ. κατοίκους, ο αντίστοιχος δείκτης δεν υπερβαίνει το 6%. Θα ήθελα επίσης χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι οι ξένες επενδύσεις σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία το 2004 ανήλθαν σε περισσότερα από €10 δισεκατ. σε αντίθεση με την Ελλάδα που ήταν μόλις €600 εκατ. για το ίδιο διάστημα.

Η ηγετική μας θέση στην εσωτερική αγορά, σε συνδυασμό με τη γειτνίαση της Ελλάδας με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να είναι αναγκαίο, αλλά όχι και ικανό για επιτυχημένη παρουσία στην περιοχή. Για να υλοποιηθούν οι προσδοκίες μας θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ανάγκες του πελάτη μας στις αγορές αυτές, να του εξασφαλίζουμε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, καλύτερη από τις κατά τόπους εγχώριες τράπεζες. Τέλος, ως Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, οφείλουμε να προσαρμόσουμε τη διοικητική μας νοοτροπία και τη λειτουργική μας δομή στις απαιτήσεις μιας διεθνοποιημένης τράπεζας.

Το μέλλον μας συνδέεται, σε μεγάλο βαθμό, τόσο με την πορεία των οικονομιών αυτών όσο και με την εκεί δική μας παρουσία. Για τις ανάγκες του επιχειρησιακού σχεδίου 2005-2007, έχουμε βασίσει τις προβλέψεις των αποτελεσμάτων μόνο στην οργανική ανάπτυξη της παρουσίας μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρά τη συντηρητική αυτή προσέγγιση προσδοκούμε τα έσοδα από την περιοχή να παρουσιάσουν ετήσια αύξηση 27% στην τριετία, ενώ τα κέρδη από τις δραστηριότητές μας να ανέλθουν στο 12% περίπου του συνόλου το 2007, έναντι 8.5% σήμερα, παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη των εγχωρίων κερδών.

Με την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου, που θα παρακολουθείται σε επίπεδο Διοικήσεως σε τακτά χρονικά διαστήματα, βάσει συγκεκριμένων δεικτών αποτελεσματικότητας ανά διεύθυνση και εταιρεία, κατά τα επόμενα τρία χρόνια ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας επιδιώκει να διατηρήσει το δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RοE) σε επίπεδα σταθερά άνω του 20% ετησίως και να επιτύχει αύξηση των εσόδων κατά 35% και της κερδοφορίας άνω του 70%. Οι στόχοι αυτοί είναι φιλόδοξοι, αλλά πιστεύω ότι είναι εφικτοί, εάν οι προσπάθειές μας είναι συστηματικές και χωρίς παρεκκλίσεις.

Ανεξάρτητα από το βαθμό επιτυχίας των ετήσιων οικονομικών στόχων μας ως Όμιλος, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα το 2005 φαίνεται ότι είναι σήμερα πιο δύσκολο. Ο ρόλος των τραπεζών είναι να δράσουν ως καταλύτες στη μεγάλη προσαρμογή που τελείται σήμερα στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε τα όρια στήριξης των εταιρειών που επηρεάζονται από τις αλλαγές αυτές γιαι να τις βοηθήσουμε να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα. Όσον αφορά στην Τράπεζα μας, το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σήμερα στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ. Οι προβλέψεις μας υπερκαλύπτουν όλες τις ενδεχόμενες επισφάλειες, παρά τους αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης.

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Κατά τη διάρκεια της χρήσης του 2004 καταφέραμε πολλά, γεγονός που όπως είδατε αντανακλάται στην αύξηση της τιμής της μετοχής μας κατά 50% περίπου. Δηλαδή, αυξήθηκε η περιουσία των μετόχων πάνω από € 2,6 δισεκατ. Ως αποτέλεσμα, έχουμε εδραιώσει πέραν κάθε αμφισβήτησης τη θέση μας ως η εταιρεία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα. Αυτό το πετύχαμε με χαμηλούς τόνους, και πολλή δουλειά που ίσως δεν έχει φανεί ‘προς τα έξω’.

Μελετάμε και εκτελούμε αναλυτικά προγράμματα μείωσης εξόδων, αλλάζουμε σταδιακά διαδικασίες, αφιερώνουμε χρόνο στην τελειοποίηση μεθόδων διαχείρισης σύνθετων κινδύνων, μεγιστοποιούμε τη χρήση κάθε προϊόντος ή θυγατρικής του Ομίλου κάνοντας τις σταυροειδείς πωλήσεις πρώτη μας προτεραιότητα, εξυγιαίνουμε θυγατρικές (Ασφαλιστική) προσπαθούμε να φέρουμε επαγγελματίες managers για να διοικήσουν θυγατρικές με ειδικό γνωστικό αντικείμενο, εξετάζουμε απλοποίηση διαδικασιών για καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας, βελτιώνουμε την τεχνολογική υποδομή μας, συζητούμε εποικοδομητικά με τους Εκπροσώπους των Εργαζομένων της Τράπεζας για να τους μεταδώσουμε το όραμά μας, βελτιώνουμε το σύστημα έκτακτων αμοιβών προς το προσωπικό, επισκεπτόμαστε όσο περισσότερα καταστήματα και μέρη της Ελλάδας μπορούμε, συναντώντας πελάτες και υπαλλήλους για να περάσουμε μηνύματα και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της τράπεζάς μας.

Τονίζοντας την εξωστρέφειά μας, εκτελέσαμε με μεγάλη επιτυχία ένα απαιτητικό πρόγραμμα συναντήσεων και ενημέρωσης με ξένους θεσμικούς επενδυτές σε Ευρώπη και Αμερική, που ήδη αποφέρει καρπούς.

Τέλος, πιστοί στην πεποίθηση ότι πρέπει να προσφέρουμε στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούμαστε, συνεχίσαμε το μεγάλο και σύνθετο κοινωνικό έργο της τράπεζας στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Με τις προσπάθειες μας αυτές, τα αποτελέσματα των οποίων μόνον εσείς μπορείτε να κρίνετε, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, οι Γενικοί Διευθυντές και εγώ στοχεύουμε να αναμορφώσουμε σταδιακά και σε βάθος τον πλέον σημαντικό οικονομικό οργανισμό της χώρας και να του δώσουμε τις βάσεις να γίνει μία εξίσου σημαντική περιφερειακή δύναμη. Σας εγγυόμαστε ότι οι προσπάθειες μας αυτές θα συνεχισθούν αμείωτες, με στόχο πάντα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για εσάς.

Καταλήγοντας, τόσο ο κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης (τον οποίο θέλω και δημοσίως να ευχαριστήσω για την καθ’ όλα άψογη συνεργασία μας) όσο και εγώ προσωπικά επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες προς όλο το προσωπικό του Ομίλου για τις προσπάθειές τους. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο και εσάς τους μετόχους για την εμπιστοσύνη σας και να υποσχεθώ ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης για την επιτυχία των στόχων που θέσαμε».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα