Κίνα: Επιταχύνθηκε η βιομηχανική παραγωγή, φθάνοντας το 16%

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 07:32

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, σε ποσοστό της τάξης του 16% τον Απρίλιο και με ταχύτερο ρυθμό από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, καθώς οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Royal Philips Electronics NV και της Quanta Computer Inc., μετέφεραν την παραγωγή τους στη χώρα, με στόχο τη μείωση του κόστους τους.

Η παραγωγή, η οποία αυξήθηκε κατά 15,1%, έναντι του προηγούμενου έτους, τον Μάρτιο, ανήλθε στα 564,7 δισ. γιουάν (68 δισ. δολ.) σύμφωνα με την Mainland Marketing Research Co., η οποία ανακοινώνει οικονομικά στοιχεία, για λογαριασμό της κυβέρνησης. Και οι οκτώ οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η ανάπτυξη θα συρρικνωνόταν τον Απρίλιο.

Οι ξένες βιομηχανίες, επεκτείνονται στην Κίνα, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα των χαμηλών μισθών στη χώρα, που σύμφωνα με την Asian Development Bank είναι το 4% των αντίστοιχων στις ΗΠΑ και το 1/3 του εργατικού κόστους της Μαλαισίας. Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών τον Απρίλιο, τη στιγμή που στην Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, κινήθηκε πτωτικά τον Μάρτιο.

Η Philips, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης της Ευρώπης, με έδρα το Αμστερνταμ, ανακοίνωσε στις 20 Απριλίου, ότι τα εργοστάσιά της στην Κίνα, αύξησαν πέρυσι τις πωλήσεις τους σε ποσοστό της τάξης του 20%, φθάνοντας τα 9 δισ. δολάρια. Η εταιρεία, η οποία έχει επενδύσει 3,4 δισ. δολ. στην Κίνα, είπε, ότι οι εξαγωγές της, αποτέλεσαν το 60% αυτών των πωλήσεων.

Η παραγωγή κομπιούτερ στην Κίνα, σημείωσε αύξηση 69% τον Απρίλιο και η παραγωγή φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών υπερδιπλασιάστηκε, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Οι βιομηχανίες της χώρας παρήγαγαν 45% περισσότερες οθόνες υπολογιστών και εκτυπωτών και η παραγωγή αυξήθηκε κατά 40%.

Στις 4 Μαΐου, η Quanta Computer Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, είπε, ότι θα μεταφέρει τη μαζική παραγωγή των προϊόντων της, στην Κίνα και θα περιορίσει το προσωπικό της κατά 800 θέσεις εργασίας στην Ταϊβάν, με στόχο τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας της.

«Η μεταφορά της παραγωγής στην Κίνα είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι εταιρείες της Ταϊβάν», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της Quanta Computer, Tim Li.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κίνας, τον Σεπτέμβριο, οι εργαζόμενοι στη νότια επαρχία Γκουανγκντόγκ της χώρας, η οποία αποτελεί περισσότερο από το 10% τη βιομηχανικής παραγωγής και το 30% των εξαγωγών, είχαν μισθούς κατά μέσον όρο σε μηνιαία βάση 160 γιουάν (19,33 δολ. ΗΠΑ). Στην Ταϊβάν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι μισθοί κατά μέσον όρο σε μηνιαία βάση ανήλθαν σε 42.165 δολ. Ταϊβάν (1.342 δολ. ΗΠΑ), το 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα