Αυστραλία: Τόνωση της εμπιστοσύνης καταναλωτών

Μετά την αύξηση των μισθών και των λιανικών πωλήσεων
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 08:25
UPD:08:29

ΣΤΑ ύψη έφθασε τον Μάϊο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Αυστραλία, ενώ οι λιανικές πωλήσεις και μισθοί αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, καταδεικνύοντας, ότι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομίας της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, ενδέχεται να ανακάμπτει, μετά από ανάπτυξη με τους χαμηλότερους ρυθμούς, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Ο δείκτης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αυξήθηκε 9,5% έναντι του Απριλίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η Westpac Banking Corp. και ανακοινώθηκαν σήμερα. Οι λιανικές πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο, σημείωσαν αύξηση 1,2% - αναθεωρημένα στοιχεία – σε σύγκριση με τα προηγούμενα, βάσει των οποίων οι λιανικές πωλήσεις είχαν σημειώσει αύξηση κατά 0,8%, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, κατά 1,1%, σημειώνοντας ετήσια αύξηση ρεκόρ.

Η αύξηση των μισθών και οι μεγαλύτερες καταναλωτικές δαπάνες, ενδέχεται να ωθήσουν την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για δεύτερη φορά φέτος, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή, Michael Blythe. Το αίσθημα των καταναλωτών τονώθηκε περισσότερο την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση μείωσης των φόρων εισοδήματος κατά 21,7 δισ. δολ. Αυστραλίας (16,4 δισ. δολ. ΗΠΑ), πράγμα, που ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις δαπάνες στα πολυκαταστήματα της David Jones Ltd., η οποία ανακοίνωσε σήμερα συρρίκνωση των πωλήσεών της.

Ο Blythe εκτιμά, ότι η Reserve Bank of Australia, θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 5,75% μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις 20 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, οι μισθοί θα σημείωναν αύξηση 1% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου. Τα στοιχεία, που ανακοινώνει η Στατιστική Υπηρεσία, υπολογίζονται με βάση την ωριαία απασχόληση, εξαιρουμένων των μπόνους.

Εναντι του προηγούμενου έτους, οι μισθοί αυξήθηκαν σε ποσοστό 3,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση, από το 1997.

Οι λιανικές πωλήσεις αναθεωρήθηκαν από τον Ιούλιο του 2004 μέχρι τον Μάρτιο του 2005, επειδή η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, είχε πει νωρίτερα, ότι χρησιμοποίησε λάθος εκτιμήσεις. Η έρευνα έγινε σε 4.300 λιανοπωλητές.

Το δολάριο της Αυστραλίας αγοράστηκε στα 75,46 σεντς του δολ. των ΗΠΑ στις 12:30' μ.μ., στο Σύδνεϋ, από 75,32 σεντς, νωρίτερα σήμερα. Η απόδοση του 6,2% των ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2015 παρέμεινε αμετάβλητη στο 5,29%.

Στις 2 Μαρτίου, η Reserve Bank, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 5,5%, λέγοντας, ότι η έλλειψη εργαζομένων, ενδέχεται να τροφοδοτήσει τους μισθούς και τον πληθωρισμό. Συνολικά 22 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού φέτος και εννέα, ότι θα προχωρήσει στην αύξησή τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα