Ερώτηση στον υπ. Οικονομίας για την αναδρομική παρακράτηση αυξημένου ΦΠΑ από ΔΕΚΟ

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 12:48

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για την αναδρομική επιβολή του νέου αυξημένου ΦΠΑ στους λογαριασμούς εταιρειών ΔΕΚΟ, κατέθεσαν οι βουλευτές του Συνασπισμού, Γιάννης Δραγασάκης και Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΝ, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, σε πρόσφατη επιστολή του προς τον κ. Αλογοσκούφη, διαμαρτύρεται για την έντονη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στους καταναλωτές η επιβολή του νέου αυξημένου συντελεστή Φ.Π.Α. στους λογαριασμούς των εταιρειών Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η. και Ε.Υ.Δ.Α.Π., οι οποίοι εκδόθηκαν μετά την 1/4/2005 (ημερομηνία ισχύος του νέου συντελεστή), αλλά αφορούν περιόδους κατανάλωσης πριν από την ημερομηνία αυτή. Έτσι οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τους νέους συντελεστές Φ.Π.Α. για κατανάλωση που πραγματοποίησαν όσο ίσχυαν οι παλαιοί συντελεστές.

Όπως επισημαίνεται, η ενέργεια αυτή στηρίχθηκε στην υπ’ αριθμ. 1032801/208/0015/31-3-2005 Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία δόθηκαν διευκρινίσεις για την εφαρμογή, από 1/4/2005, των νέων συντελεστών ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο «διευκρινίζεται ότι, για φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν από την 1/4/2005 και μετά, έστω και εάν αφορούν πράξεις, συμφωνίες κ.α., μέχρι την 31/3/2005, θα επιβαρυνθούν με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ, εφόσον ο χρόνος έκδοσής τους είναι από 1/4/2005».

Οι βουλευτές του Συνασπισμού ρωτούν ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την άρση της γενόμενης, σε βάρος των καταναλωτών, αδικίας και την επιστροφή της διαφοράς του Φ.Π.Α. που παρακρατήθηκε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα