Deutsche Bank: «Ανάκριση» του εκτελεστικού διευθυντή από τους μετόχους

Για την εξάρτηση από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, όπως μετέδωσε το Bloomberg
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 12:57

ΣΕ «ανάκριση», ενδέχεται να υποβάλλουν σήμερα, οι μέτοχοι της Deutsche Bank AG, τον εκτελεστικό της διευθυντή, Josef Ackermann, για το πώς σχεδιάζει να διατηρήσει την ανάπτυξη των κερδών, καθώς οικονομικοί αναλυτές και επενδυτές, προβλέπουν χαμηλότερα έσοδα από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της τράπεζας.

Η Deutsche Bank, η οποία πραγματοποίησε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης το 36% των κερδών της από πωλήσεις οφειλών και αγοραπωλησίες μετοχών, εμφάνισε πολλά περισσότερα κέρδη, από το σταθερό εισόδημα και δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα έσοδά της θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, ανέφερε ο Helmut Hipper, ο οποίος διαχειρίζεται 150 δισ. δολ. σε μετοχές με την Union Investment, που εδρεύει στη Φραγκφούρτη, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Deutsche Bank.

O Ackermann, ο οποίος θα μιλήσει στους μετόχους κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας, είχε πει τον μήνα που πέρασε, ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι περισσότερο προκλητικές από τον Μάρτιο. Χθες, η Merrill Lynch & Co., αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της Deutsche Bank, ανά μετοχή, για το 2005 και προέβλεψε 45% μείωση των πωλήσεων χρέους και των εσόδων από την αγοραπωλησία μετοχών το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

«Οι πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά των παραγώγων πιστώσεων, σημαίνει ότι η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ενδέχεται να υποφέρει από τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της στα hedge funds (κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου) και τις χαμηλότερες πωλήσεις παραγώγων πιστώσεων, σε συνδυασμό με τις ζημίες από τις δικές της θέσεις κατά τη διάρκεια του τριμήνου, σύμφωνα με την ανάλυση του οικονομολόγου της Merrill, Stuart Graham.

Η προς τα κάτω αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας αυτόν τον μήνα της General Motors Corp. και της Ford Motor Co., των δύο μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ, περιόρισε την αξία των ομολόγων τους, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες για τις απώλειες των κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου, τα οποία επενδύουν σε παράγωγα που σχετίζονται με μετοχές και την επίδραση των επενδυτικών τραπεζών, που κάνουν δουλειές με τα κεφάλαια.

Ο Ackermann, ο οποίος διοικούσε την τράπεζα, κατά την διάρκεια της υποχώρησης, των μετοχών της σε ποσοστό 19% και από την ανάληψη της θέσης αυτής, πριν από τρία χρόνια, προσπαθεί να δώσει μια καλή υπόσχεση για την επόμενη διετία, κατά την οποία θα καταφέρει να αυξήσει τα προ φόρων κέρδη ανά μετοχή στο 25% φέτος, από 16%, το 2004.

Προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του, ο Ackermann, πούλησε περιουσιακά στοιχεία σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Allianz AG και της Munich Re, αγόρασε ίδιες μετοχές και μείωσε το εργατικό δυναμικό της τράπεζας, κατά περίπου 1/3.

Οι μετοχές της Deutsche Bank, υποχώρησαν πέρυσι κατά 0,6%, έναντι ανόδου 11% των 80 μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index. Ο Αckermann, γεννημένος στην Ελβετία και σήμερα 57 ετών, θέλει να καταστήσει την τράπεζα μία από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, στον κόσμο, από την 25η θέση που βρίσκεται σήμερα.

Η τράπεζα, ενδέχεται να αντιμετωπίσει μεγάλες αντιδράσεις, στο πρόσφατο σχέδιο μείωσης περίπου 5.200 θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και 1.920 θέσεων στη Γερμανία. Η Ver.di, η μεγαλύτερη ένωση εργαζομένων στη Γερμανία, σχεδιάζει να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, έξω από το κτίριο, όπου θα γίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στη Φραγκφούρτη και να διανείμει σχετικά φυλλάδια στους μετόχους της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα