Υπ' όψιν των θεσμών δύο «προαπαιτούμενα» της ΕΣΕΕ για την επιβίωση των ΜμΕ

Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 11:09
UPD:11:11
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Δύο «προαπαιτούμενα» για την επιβίωση των ΜμΕ εντός της κρίσης έθεσε η ΕΣΕΕ με επιστολές της προς τους θεσμούς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης.

Το πρώτο αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός «ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού» που θα τροφοδοτεί τις υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τις λειτουργικές δαπάνες. Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει την δυνατότητα κάθε επιχείρησης που έχει πληγεί από την κρίση να γνωστοποιήσει έναν λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμών ΔΕΚΟ, δανείων, ενοικίων και προμηθευτών).

Ο λογαριασμός προτείνεται να συνδεθεί με τις εισπράξεις της επιχείρησης μέσω e-banking και από χρήση πλαστικού χρήματος εκ μέρους των καταναλωτών. Επίσης, προτείνεται να καθορίζεται ως προς το ακατάσχετο ποσό, από τα απολογιστικά δεδομένα της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Το δεύτερο προαπαιτούμενο αφορά σε μία βελτιωμένη δεύτερη ευκαιρία της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Ζητούμενο θα πρέπει να είναι η άμεση αναστολή της ισχύος των δυσμενών προϋποθέσεων που κάνουν πιο εύκολη την απένταξη των οφειλετών και άρχισαν να εφαρμόζονται από 1/7/2016 καθώς και η διάσωση της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων μέχρι και 31/12/2017.

Η ΕΣΕΕ προτείνει τη δημιουργία ειδικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών που θα κρίνει το βάθος της ευθύνης των οφειλετών για την απώλεια της ρύθμισης και θα αποφασίζει με ευρείες δυνατότητες και ελαστικά κριτήρια για την επανένταξή τους.  

Τα παραπάνω έθεσε την Τετάρτη αντιπροσωπεία του προεδρείου της Συνομοσπονδία στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. 

Όπως γνωστοποιήσε, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινές ενέργειες προώθησης και αποδοχής από τους θεσμούς των δύο αυτών «προαπαιτούμενων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα