Στο επίκεντρο τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια

Φραγκφούρτη: Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου με την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 07:56
UPD:07:56

Από την έντυπη έκδοση

Με βασικό θέμα τα «κόκκινα» δάνεια θα γίνει σήμερα η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί στη Φραγκφούρτη. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τη μία το μεσημέρι στο κτήριο της ΕΚΤ και η ατζέντα περιλαμβάνει γενικότερα την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά κυρίως το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόκειται για το κεντρικό ζήτημα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και ο SSM σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος θέτει φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπισή του. Από τα άνω των 108 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε ορίζοντα τριετίας θα ζητηθεί από τις ελληνικές τράπεζες η μείωσή τους κατά 40%, με ετήσιους στόχους που θα οριστικοποιηθούν για κάθε τράπεζα εντός του Σεπτεμβρίου.

Κάθε τράπεζα θα δεσμευθεί για συγκεκριμένων επιδόσεων αποτελέσματα και θα δίνει αναφορά ανά τρίμηνο για την επίτευξη των στόχων, ενώ αν υπάρχουν αποκλίσεις, θα υποχρεούται σε πρόσθετες διορθωτικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Μαρτίου, τα NPEs που περιλαμβάνουν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και δάνεια σε ρύθμιση ανήλθαν στο 55,2% στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, στο 44,6% στα επιχειρηματικά δάνεια και στο 42% στα στεγαστικά δάνεια.

Χωρίς παρεμβάσεις

Είναι κρίσιμο να διασφαλίζεται ότι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων στις ελληνικές τράπεζες θα λαμβάνουν αποφάσεις σε θέματα στρατηγικής ανεξάρτητα και χωρίς πολιτική ή άλλη παρέμβαση τονίζει ο Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρινίζει ότι η ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια προβλέπει ελάχιστα κριτήρια για την «αξιολόγηση της ικανότητας και της καταλληλότητας», τα οποία πρέπει να πληρούν τα μέλη των δ.σ. των τραπεζών στην Ε.Ε. προκειμένου να κρίνονται κατάλληλα για την άσκηση των καθηκόντων τους. Ειδικά για τα μέλη των δ.σ. στις ελληνικές τράπεζες που έχουν λάβει αξιόλογη κρατική ενίσχυση από το ΤΧΣ τα τελευταία χρόνια, ο νόμος που διέπει το ΤΧΣ περιλαμβάνει πρόσθετα κριτήρια αξιολόγησης, αναφέρει ο κ. Ντράγκι.

«Η αξιολόγηση βασίζεται σε ορισμένα κριτήρια, τα οποία ορίζονται στον νόμο του ΤΧΣ και είναι αναγκαία στη συγκεκριμένη ελληνική πραγματικότητα, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα μέλη των δ.σ. των τραπεζών είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες και καθ’ όλα ανεξάρτητες αποφάσεις για ζητήματα στρατηγικής και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, για ζητήματα λειτουργίας χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση» τονίζεται στην απάντηση προς τον κ. Χουντή.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, η πτυχή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων προκλήσεων που συνδέονται με το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα