Από την έντυπη έκδοση
Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
Από μεθαύριο Παρασκευή θα αρχίσει η καταβολή των επικουρικών συντάξεων του μηνός Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα έχουν ενσωματωμένο το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα των περικοπών, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος 4387/16. Το πρώτο κύμα των μειώσεων ξεκίνησε τον Αύγουστο και οι άμεσα θιγόμενοι από τις νέες μειώσεις έφθασαν περίπου τους 65.000 δικαιούχους.
Όπως προβλέπει πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Eργασίας, οι πληρωμές των επικουρικών γίνονται πλέον τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και αυτή τη φορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, περίπου 160.000 δικαιούχοι θα υποστούν συνολικά μεσοσταθμικές μειώσεις ύψους 10%-12%. Έτσι, από το σύνολο του 1,2 εκατ. δικαιούχων του ΕΤΕΑΕΠ, εκτιμάται ότι συνολικά οι θιγόμενοι από τις περικοπές θα φθάσουν τους 225.000 δικαιούχους.
Στελέχη των επικουρικών ταμείων εκτιμούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις συγκεκριμένων ταμείων (ΔΕΚΟ - Τραπεζών) οι μειώσεις αυτές μπορεί να πλησιάσουν και το 25%-30%. Αυτές οι μειώσεις αφορούν κυρίως υψηλοσυνταξιούχους των πρώην ευγενών ταμείων, των οποίων οι επικουρικές συντάξεις υπερέβαιναν τα 350 ευρώ.
Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα γίνονται όταν το ποσό του αθροίσματος κύριας και επικουρικής θα υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ μικτά (περίπου 1.120 καθαρά). Έτσι, το «ψαλίδι» θα πέφτει στο ποσό της επικουρικής που είναι πάνω από το όριο των 1.300 ευρώ.
Από τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις εκτιμάται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση εσόδων περίπου 140-150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις εκτιμάται σε περίπου 130.000.
Στα 6,3 δισ. τα έσοδα του ΙΚΑ
Εν τω μεταξύ, με συγκρατημένη αισιοδοξία για τη θετική πορεία εσόδων του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας αντιμετωπίζουν τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας την αύξηση κατά 241,2 εκατ. ευρώ των συνεισπραττόμενων ασφαλιστικών εισφορών από το ΙΚΑ στο πρώτο επτάμηνο του έτους.
Συνολικά στο πρώτο επτάμηνο του 2016 τα έσοδα του ΙΚΑ ανήλθαν στα 6.319,50 δισ. ευρώ, έναντι εσόδων 6.078,30 δισ. ευρώ που είχε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι για το 2016 η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του ΙΚΑ εκτιμούσε ότι το έλλειμμα του οργανισμού στον οποίο είναι ασφαλισμένα άμεσα ή έμμεσα περίπου 5,5 εκατ. άτομα θα είναι 2,1 δισ. ευρώ. Το προβλεπόμενο έλλειμμα του οργανισμού είχε προκαλέσει εύλογες ανησυχίες για τη συνολική πορεία εσόδων του ΙΚΑ μέσα στο 2016.
Όμως, στελέχη του υπουργείου και του ΙΚΑ εκτιμούν ότι η πρωτόγνωρη αύξηση των εσόδων του αποτελεί μια πολύ καλή οικονομική βάση για να συνεχίσουν το επόμενο πεντάμηνο την καταβολή των συντάξεων χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στη λύση του «εσωτερικού δανεισμού» μεταξύ των ταμείων.
Αυτή η πρακτική του εσωτερικού δανεισμού ήταν μια συνήθης διαδικασία τα τελευταία 6 χρόνια, σχεδόν από την αρχή της οικονομικής κρίσης και την εφαρμογή των ρυθμίσεων του πρώτου μνημονίου. Έτσι έπειτα από 6 χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2010, για πρώτη φορά οι συντάξεις του ΙΚΑ μηνός Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν χωρίς «δανεικά». Από τα στοιχεία του σχετικού πίνακα που δημοσιεύει σήμερα η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, προκύπτει ότι ο μήνας που έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά στην αύξηση των εσόδων ήταν ο Ιούνιος, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαμε αύξηση εσόδων κατά 60,62% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 και τα έσοδα από 618,8 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2015 εκτινάχθηκαν στα 993,9 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μια αύξηση 375,1 εκατ. ευρώ.
Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος ο οποίος οδήγησε στην ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης για τη χορήγηση δανείου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου, τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και ΤΑΠ-ΔΕΗ, ποσού 150.000.000 ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου.
Έμπειρα στελέχη του υπουργείου Εργασίας που παρακολουθούν χρόνια την εξέλιξη των εσόδων - εξόδων του ΙΚΑ εκτιμούν ότι τέσσερις ήταν οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στη θετική αντιστροφή της πορείας εσόδων του ΙΚΑ.
Οι παράγοντες αυτοί είναι:
α) οι τάσεις σταθεροποίησης του γενικότερου κλίματος στην οικονομία,
β) η εντυπωσιακή πορεία για μία ακόμη χρονιά της τουριστικής κίνησης και των θετικών επιπτώσεων που έχει σε μία σειρά από κλάδους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού,
γ) η καταβολή από τις επιχειρήσεις, μαζί με τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές και των εισφορών του επιδόματος αδείας του καλοκαιριού και
δ) τα αποτελέσματα των ροών αύξησης της μισθωτής απασχόλησης και της μείωσης της ανεργίας στο πρώτο επτάμηνο του έτους.
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος - Ιούλιος 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 1.265.383 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.011.438, εκ των οποίων οι 552.956 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 458.482 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου επταμήνου του έτους 2016 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 253.945 νέες θέσεις εργασίας.
Παράταση παροχών σε ΑμεΑ
Παρατείνεται μέχρι 31/12/2016 η χορήγηση συνταξιοδοτικών παροχών σε ασφαλισμένους ανάπηρους και επιδοματούχους για τους οποίους εκκρεμεί η απόφαση των υγειονομικών επιτροπών των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ πρόκειται για συνταξιούχους και επιδοματούχους των οποίων το δικαίωμα έληξε ή λήγει μέχρι και τις 31.12.2016 (μηχανογραφική λήξη: 1/2017), εφόσον εκκρεμεί εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ -χωρίς υπαιτιότητά τους- για την παράταση χορήγησης της παροχής, ως εξής:
α) οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%,
β) οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος που λαμβάνουν σύνταξη για ορισμένο χρονικό διάστημα με ειδικές διατάξεις, οι οποίες προϋποθέτουν ορισμένη κατάσταση αναπηρίας των ασφαλισμένων (άρθρο 1 Ν. 612/77, όπως ισχύει για όλες τις κατηγορίες στις οποίες επεκτάθηκε).
Η διάταξη παρέχει στους ασφαλισμένους το δικαίωμα να συνεχίσουν να λαμβάνουν το ποσό της παροχής που δικαιούνταν πριν από τη λήξη της και για ορισμένο χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο από έξι συνεχείς μήνες. Κατά το διάστημα αυτό παρατείνεται και η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των δικαιούχων.