Το θέμα της τιμής διάθεσης του φρέσκου γάλακτος στην ελληνική αγορά, καθώς και τα μέτρα για την πάταξη της νοθείας στα γαλακτοκομικά, εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, θα υπάρξουν αντίστοιχες συναντήσεις και για άλλα αγροτικά προϊόντα, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών των γαλακτοκομικών, το θέμα ερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού και σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, ανέφερε ότι γίνονται συστηματικοί και αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα γαλακτοκομικά.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της επιμήκυνσης της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου γάλακτος (από πέντε σε επτά ημέρες), υπέρ της οποίας τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Αναφερόμενος στο ζήτημα των τιμών, ο κ.Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι αν υπάρχει δυνατότητα μείωσης των τιμών, αυτή προέρχεται μόνο από τον ανταγωνισμό, ενώ δίνοντας τιμολογιακά στοιχεία, ανέφερε ότι σε μέσα επίπεδα η τιμή του γάλακτος στην Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 12% από ό,τι στην Ευρώπη, αλλά η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι 36 σεντς το λίτρο, ενώ η τιμή παραγωγού στην ΕΕ είναι κάτω από 31 σεντς.
Ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Γιώργος Γονιωτάκης, ζήτησε να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας, να προστατευτούν παραγωγοί και καταναλωτές και να μειωθεί η «ψαλίδα» μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή που σήμερα διαμορφώνονται σε 110 - 130 δραχμές το λίτρο (η τιμή παραγωγού), ενώ η τιμή καταναλωτή είναι 392 - 477 δραχμές το λίτρο.
Επίσης κατήγγειλε εισαγωγή φρέσκου γάλακτος από την Ε.Ε., το οποίο «βαφτίζεται» ελληνικό, ενώ αναφερόμενος στην επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης, υποστήριξε ότι θα επιφέρει αναστάτωση στην αγορά και τον παραγωγό, σημειώνοντας ότι δεν συμφωνούν όλοι οι παράγοντες του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας σε αυτό.