Breakingview: Πιο δύσκολο το «στοίχημα» των εσόδων

Τι σηματοδοτούν οι επιδόσεις του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2016
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 13:48
UPD:14:11
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Αναμενόμενα υφεσιακά» χαρακτηρίζει στη «Ν» τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χρήστος Κόλλιας, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τους στόχους των εσόδων που θα κρίνουν την αυτόματη ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη».

Χρήστος Κόλλιας, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σχολιάζοντας την επί τα χείρω αναθεώρηση του ΑΕΠ -περαιτέρω ύφεση 0,9% το β’ τρίμηνο, έναντι εκτίμησης 0,7%- ο κ. Κόλλιας επισημαίνει ότι το μικρότερο ΑΕΠ καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων στα έσοδα και στα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού.

«Αν δεν πηγαίνουμε ευθέως προς ενεργοποίηση του “κόφτη”, τουλάχιστον πλησιάζουμε, όσο το οικονομικό επιτελείο δεν βρίσκει ενδεχομένως εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης των οικονομικών κενών που προκαλεί η υπερφορολόγηση, λόγω της αύξησης των επιβαρύνσεων σε φόρους και εισφορές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει δε ότι το υφεσιακό αυτό περιβάλλον της υπερφορολόγησης κρατά μακριά αν δεν διώχνει την επιχειρηματικότητα, συρρικνώνοντας περαιτέρω την οικονομία. «Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση πιάστηκε στην παγίδα που η ίδια δημιούργησε».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα