Ευρωπαϊκό προβάδισμα

Επιφυλακτική η αμερικανική αγορά
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 00:01
UPD:06:23

Ο NASDAQ προσπάθησε να διευρύνει τα κέρδη για τρίτη συνεχή συνεδρίαση αλλά τα αμερικανικά blue chips κινήθηκαν χωρίς κατεύθυνση, λόγω των αντιφατικών οικονομικών στοιχείων και της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Αντίθετα, στην Ευρώπη οι μετοχές παρέμειναν σε ανοδική τροχιά. Οι μετοχές εταιρειών του τομέα τεχνολογίας ήταν πρωταγωνιστές στις χθεσινές συναλλαγές σε μια κατά τα άλλα επιφυλακτική αγορά, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν τη μείωση των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ και μερικές αισιόδοξες αναφορές κερδοφορίας, αλλά οι περισσότεροι παρέμειναν στο περιθώριο μετά το τριήμερο χρηματιστηριακό ράλι.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου δημιούργησε περισσότερο σύγχυση στο νευρικό κλίμα που επικράτησε στη Wall Street. Με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κερδίζουν σχεδόν 3% σε μικρό χρονικό διάστημα οι επενδυτές ήταν ελαφρώς επιφυλακτικοί.

Ο τομέας τεχνολογίας ήταν ο κλάδος με την καλύτερη εικόνα, καθώς τα κέρδη μετοχών εταιρειών επεξεργαστών και καλωδιακών δικτύων ενίσχυσαν το Nasdaq. O Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 28,74 μονάδες, ποσοστό 0,27%, φθάνοντας στις 10.493,19 μονάδες. Με άνοδο 11,93 μονάδων, ποσοστό 0,59%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.042,58 μονάδες.

Οι τρεις βασικοί δείκτες ηγήθηκαν των κερδών το πρώτο τριήμερο της εβδομάδας, ακολουθώντας την άνοδο στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά που οδήγησε το δείκτη Dow Jones στα υψηλότερα επίπεδα του μήνα. Το ράλι πυροδοτήθηκε από συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομία, την ανακούφιση ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε πτωτική τροχιά και μερικές παραδοσιακού τύπου αγορές για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων θέσεων μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 αυξήθηκε για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση διευρύνοντας το εξαμηνιαίο ράλι του καθώς οι αναφορές για πτώση των αιτήσεων ανεργίας ήταν καλύτερες των προσδοκιών και οι μετοχές τεχνολογίας συμπεραλιμβανομένης της Motorola ενισχύθηκαν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν συνεχισθεί το τεχνολογικό ράλι, δεν αποκλείεται να σηματοδοτηθεί άνοδος που θα προέλθει από τις μετοχές τεχνολογίας.

Τα κέρδη μετοχών του τομέα τεχνολογίας και η αρχική πτώση των τιμών πετρελαίου ηγήθηκαν της ανόδου των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 1.091,79 μονάδες κερδίζοντας 1,3% την Τετάρτη, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,5%. Κέρδη 2,2% σημείωσε ο δείκτης Nikkei κλείνοντας στις 11.077,16 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 4 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα