Βρετανία: Μείωση του δανεισμού με πιστωτικές, αύξηση των δανείων κατόπιν υποθήκης

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 13:07

ΠΤΩΤΙΚΑ, για πρώτη φορά, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, κινήθηκε τον Απρίλιο ο δανεισμός μέσω πιστωτικών καρτών στη Βρετανία, ενώ αυξήθηκε ο αντίστοιχος, κατόπιν υποθήκης, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2002, σημάδι, ότι οι δαπάνες των καταναλωτών, στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, συρρικνώνονται.

Ο καθαρός δανεισμός με κάρτες, υποχώρησε κατά 40 εκατ. λίρες Αγγλίας (73,6 εκατ. δολ.), σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά από τον Μάϊο του 1994, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Βρετανικής Ενωσης Τραπεζών (British Bankers Association), στο Λονδίνο. Ο καθαρός δανεισμός κατόπιν υποθήκης, αυξήθηκε κατά 4,03 δισ. λίρες, μετά την άνοδο του κατά 4,56 δισ. λίρες τον Μάρτιο.

«Ο κόσμος ξοδεύει όλο και πιο λίγα χρήματα», ανέφερε ο James Carrick, οικονομολόγος της ABN Amro Holding NV, στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Εχουμε δει χαμηλότερο δανεισμό κατόπιν υποθήκης, για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η Bank of England, αναθεώρησε αυτόν τον μήνα, προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2005, καθώς υπάρχουν σημάδια, ότι η έξαρση της κατανάλωσης εξαντλείται. Οι τιμές κατοικιών αναρριχήθηκαν κατά 160% σε μια δεκαετία, πριν σταθεροποιηθούν φέτος. Η Κεντρική Τράπεζα, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού πέντε φορές από τον Νοέμβριο του 2003 έως τον Αύγουστο του 2004, προκειμένου να αποφύγει την αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων από την τόνωση του πληθωρισμού.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών, το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας, βοήθησε τη Βρετανία να υπερβεί τον ρυθμό ανάπτυξης των 12 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναλλάσσονται με ευρώ, κάθε τρίμηνο, από την έναρξη του 2001.

Εκθεση της Royal Institution of Chartered Surveyors, στις 17 Μαΐου, έδειξε μείωση των τιμών κατοικιών τον Απρίλιο, τη στιγμή που η δραστηριότητα στην εν λόγω αγορά μειώθηκε σε ποσοστό 30%, έναντι του προηγούμενου έτους. Συνολικά, ο καθαρός δανεισμός τον μήνα αυξήθηκε κατά 4,4 δισ. λίρες τον Απρίλιο, χαμηλότερα από τα 5,04 δισ. λίρες τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Ενωση Τραπεζών.

«Ο κόσμος έχει γίνει πολύ προσεκτικός», ανέφερε ο David Dooks, επικεφαλής του τμήματος στατιστικών στοιχείων της Ενωσης, μέλη της οποίας είναι η HSBC Holdings Plc και η Royal Bank of Scotland Group Plc, συμπληρώνοντας: «Οι τιμές κατοικιών δεν αυξάνονται και ο κόσμος σφίγγει το ζωνάρι».

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε τον Απρίλιο, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, σύμφωνα με χθεσινή κυβερνητική έκθεση.

Η αγορά κατοικιών συρρικνώνεται, καθώς η αύξηση του κόστους ενεργείας και τα βασικά επιτόκια δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα 3,5 ετών, αφήνουν τους καταναλωτές με λιγότερα, για δαπάνες, χρήματα. Οι τιμές του αργού πετρελαίου, που άγγιξαν στις 4 Απριλίου στο Λονδίνο τα επίπεδα ρεκόρ των 57,65 δολ. το βαρέλι, βρίσκονται ακόμη 20% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η Bank of England, την περασμένη εβδομάδα, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Βρετανίας, στο 2,6% από το 2,7%, λέγοντας ότι η υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών έχει καταστεί περισσότερο αξιοσημείωτη.

¶λλη έκθεση σήμερα, της ένωσης δανειστριών κατόπιν υποθήκης της Βρετανίας, Council of Mortgage Lenders, έδειξε, ότι η αγορά δανείων αυξήθηκε κατά 7% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, φθάνοντας στα 9,1 δισ. λίρες. Ωστόσο, η αγορά, βρίσκεται ακόμη 28% χαμηλότερα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Υπολογίζεται ότι τα δάνεια κατόπιν υποθήκης για την αγορά κατοικιών, ανήλθαν στα 79.000 έναντι 73.000 δανείων που ήταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τo CML.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα