Ανάπαυλα μετά το ράλι

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές
Σάββατο, 21 Μαΐου 2005 00:01

ΣΤΑΣΗ ανάπαυλας μετά το τετραήμερο ανοδικό ράλι στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών ενώ η Ευρώπη τερμάτισε την εβδομάδα στα υψηλότερα του μήνα.

Τα αμερικανικά blue chips υποχώρησαν οριακά λόγω ανησυχιών ότι τα πρόσφατα κέρδη τους- τα υψηλότερα του τελευταίου εξαμήνου- υπερέβησαν τις προσδοκίες για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και των εταιρικών κερδοφοριών.

Η απουσία σημαντικών ανακοινώσεων για εταιρικές κερδοφορίες ή μεγάλων οικονομικών εξελίξεων έδωσε μια καλή δικαιολογία στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους μετά το μεγάλο ανοδικό ράλι 3% που σημειώθηκε το πρώτο τετραήμερο της εβδομάδας που έληξε.

Οι μετοχές ανέκτησαν μέρος αρχικών απωλειών μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Αλαν Γκρίνσπαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλλά η πτώση της δεικτοβαρούς μετοχής 3Μ επηρέασε τον Dow Jones.

Ο καθένας από τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σημείωσε αύξηση τουλάχιστον 3% στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας διαμορφώνοντας την καλύτερη εβδομαδιαία εικόνα από τις 5 Νοεμβρίου εν μέσω της αποκλιμάκωσης των τιμών του πετρελαίου και της ανακούφισης των επενδυτών ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο έτσι ώστε να μην χρειασθεί η Φέντεραλ Ριζέρβ να επιταχύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ενώ οι παραπάνω παράγοντες αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν το κλίμα της αγοράς, οι επενδυτές χρειάσθηκαν μια διακοπή για προσωρινή ανάσα μετά το πρόσφατο ανοδικό σερί.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, η ανατίμηση του δολαρίου και τα οικονομικά στοιχεία που έδειξαν απουσία πληθωριστικών πιέσεων αποτελούν ενθαρρυντικούς παράγοντες για την περαιτέρω πορεία των μετοχών.

Το τελευταίο πενταήμερο ο δείκτης Standard & Poor's 500 ενισχύθηκε κατά 2,9% ενώ ο Dow Jones και ο Nasdaq κέρδισαν και οι δύο 3,1%.

Στα υψηλότερα επίπεδα του μήνα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με πρωταγωνιστή στα κέρδη τη μετοχή της κορυφαίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone, με άνοδο 3%.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,1% στις 1.092,68 μονάδες ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης με οριακή πτώση έκλεισε στις 3.050,45 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα