«Οδηγός» Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών

Χ.Α.: Ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθούν οι χρήστες της υπηρεσίας ΗΒΙΠ για την ομαλή και σύννομη άντληση κεφαλαίων
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016 08:29
UPD:08:29
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Τη διαδικασία που θα πρέπει κάθε μέλος Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών να ακολουθεί προκειμένου να παράσχει τις σχετικές του υπηρεσίες περιγράφει απόφαση του Χρηματιστηρίου, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και σύννομη ολοκλήρωση του προγράμματος άντλησης κεφαλαίων.

Η αίτηση για τη χρήση της υπηρεσίας Η.ΒΙ.Π. από τον Εκδότη και τη χρηματοπιστωτική επιχείρηση υποβάλλεται στο Χ.Α. το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημερομηνία κατάρτισης του Η.ΒI.Π. και σε αυτήν θα πρέπει να αναφέρονται: ο υπεύθυνος επικοινωνίας για τη διεξαγωγή του Η.ΒΙ.Π. και τα στοιχεία του, τα συμμετέχοντα στο Η.ΒI.Π. Μέλη, καθώς και τα στοιχεία του υπεύθυνου διαπραγμάτευσης του μέλους, ως αρμόδιου επικοινωνίας με το Χ.Α.

Θα πρέπει επίσης να αναγράφεται ο τύπος της κινητής αξίας και το σύνολο των κινητών αξιών προς ένταξη και προς διανομή, το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων και των σχετικών τυχόν ελάχιστων ή μέγιστων αποδεκτών ορίων.

Αναλυτικά στοιχεία θα πρέπει να αφορούν την ονομαστική αξία, ελάχιστη μονάδα διαπραγμάτευσης, τιμή διάθεσης ή το εύρος τιμών εντός του οποίου θα γίνονται αποδεκτές από το Σύστημα οι προσφορές αγοράς κατά τη διάρκεια κατάρτισης του Η.ΒI.Π.

Εφόσον συντρέχει περίπτωση, το μέγεθος της απαιτούμενης διασποράς σε αριθμό ή/και κατηγορία επενδυτών ή/και αριθμό κινητών αξιών. Επίσης: ο ανώτερος και ο κατώτερος αριθμός και η αξία των κινητών αξιών που γίνονται αποδεκτά για κάθε επενδυτή ή κατηγορία επενδυτή, όπου προβλέπεται, αλλά και ο αλγόριθμος κατανομής που έχει επιλεγεί.

Απαιραίτητη είναι επίσης η αναγραφή του ειδικού τραπεζικού λογαριασμού του εκδότη ή της χρηματοπιστωτικής επιχειρήσης, κατά περίπτωση καθ’ υπόδειξή τους, για την πίστωση από την ΕΛΚΑΤ του ποσού της άντλησης κεφαλαίων.

Το Μέλος Η.ΒΙ.Π. υποχρεούται:

  • Να προβαίνει σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους που αφορούν τη νομιμότητα της εγγραφής/συμμετοχής στο Πρόγραμμα Άντλησης Κεφαλαίων και στη διαδικασία Η.ΒΙ.Π. των επενδυτών πελατών του ως προς τους οποίους θα ενεργεί ως Μέλος Η.ΒΙ.Π.
  • Να διασφαλίζει την υπογραφή όλων των πάσης φύσεως εγγράφων και δικαιολογητικών εκ μέρους των επενδυτών πελατών του κατά την εγγραφή τους στο Πρόγραμμα Άντλησης Κεφαλαίων και πάντως πριν από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία Η.ΒΙ.Π. για την υποβολή προσφορών αγοράς μέσω αυτού για λογαριασμό τους.
  • Να διασφαλίζει ότι οι επενδυτές πελάτες του έχουν εξοφλήσει πλήρως και ολοσχερώς τις χρηματικές υποχρεώσεις τους που αφορούν την εγγραφή τους στο Πρόγραμμα Άντλησης Κεφαλαίων κατά τη σχετική εγγραφή και πάντως πριν από την υποβολή προσφορών για λογαριασμό τους μέσω του Η.ΒΙ.Π., όπου τούτο απαιτείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα των χρηματικών ποσών που οφείλουν οι επενδυτές πελάτες του σε σχέση με την ως άνω εγγραφή και συμμετοχή και να συμμορφώνεται με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, της έγκαιρης και προσήκουσας καταβολής τους μέσω αυτού ή των Χειριστών στο Σ.Α.Τ. κατά περίπτωση.
  • Σε κάθε περίπτωση να τηρεί κατά τρόπο εμπρόθεσμο και προσήκοντα τις υποχρεώσεις υποβολής των εγγράφων και δικαιολογητικών των πελατών του, όπως θα έχει οριστεί από τον Εκδότη.
  • Να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να διαταράξει την ομαλή λειτουργία της διαδικασίας Η.ΒΙ.Π., ιδίως σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού και διαβίβασης των προσφορών αγοράς στο Η.ΒΙ.Π. για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Άντλησης Κεφαλαίων.
  • Να συμμορφώνεται προς τις κατά περίπτωση εφαρμοστέες διατάξεις που αφορούν τη συμμετοχή σε τέτοιες διαδικασίες, όπως μπορεί να εξειδικεύονται με αποφάσεις, οδηγίες ή άλλες κατευθυντήριες γραμμές των αρμοδίων αρχών.
  • Να τηρεί την οφειλόμενη εμπιστευτικότητα ως προς τα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα περιέχονται στην κατοχή του σε σχέση με τις προσφορές αγοράς και τη συμμετοχή του στο Η.ΒΙ.Π. όπου απαιτείται.

Το Μέλος Η.ΒΙ.Π. δεν επιτρέπεται να μεταβιβάζει σε τρίτους δικαιώματα ή υποχρεώσεις του που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή. Στην απαγόρευση αυτή δε συμπεριλαμβάνονται τυχόν πράξεις διάρθρωσης και σχετικές μεταθέσεις που μπορεί να διενεργούνται σε Χειριστές στο Σ.Α.Τ. για τις ανάγκες εκτέλεσης των πράξεων κατανομής.

Λεπτομερές χρονοδιάγραμμα

Στην αίτηση για τη χρήση της υπηρεσίας Η.ΒΙ.Π. από τον Εκδότη και τη χρηματοπιστωτική επιχείρηση η οποία υποβάλλεται στο Χ.Α. θα πρέπει να αναφέρεται λεπτομερώς η περίοδος κατάρτισης του Η.ΒI.Π., το χρονοδιάγραμμα (ημερομηνίες και ώρες) εκτέλεσης των τριών φάσεων, η ημερομηνία διακανονισμού (settlement date, SD). Η SD δύναται κατ’ επιλογή του Συντονιστή να είναι η ίδια η ημέρα διεξαγωγής της διαδικασίας Η.ΒΙ.Π. (Τ+0) ή η πρώτη (Τ+1) ή η δεύτερη (Τ+2) εργάσιμη ημέρα της σχετικής ημέρας διεξαγωγής της διαδικασίας Η.ΒΙ.Π., το αν θα γίνεται χρήση της Υπηρεσίας Κατάθεσης Δικαιολογητικών Επενδυτών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ



Σχολιασμένα