Εισαγωγή στο Χ.Α. μετά από 2 έτη

Ντεμπούτο χθες για την Intercontinental International
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016 07:53
UPD:08:15

O πρόεδρος της Intercontinental International AEEAΠ, Παναγιώτης Αριστείδης Χαλικιάς, κήρυξε χθες την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίoυ.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

Νέα εταιρεία στην Κύρια Αγορά υποδέχθηκε χθες το Χρηματιστήριο μετά από «σιγή» δύο ετών και ενώ στο διάστημα αυτό το κανονιστικό πλαίσιο του Χ.Α. εμπλουτίσθηκε και διευρύνθηκε σημαντικά.

Πριν από το χθεσινό ντεμπούτο της Intercontinental International AEEAΠ, η Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος ήταν η εταιρεία που τον Ιούλιο του 2014 εισήγαγε προς διαπραγμάτευση τους τίτλους της στο Χρηματιστήριο, ενώ για την αμέσως προηγούμενη εισαγωγή στην Οργανωμένη Αγορά του Χ.Α. επιστρέφουμε άλλα πέντε χρόνια πίσω, το 2009.

Τριάντα μία εταιρείες εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο τα τελευταία 12 χρόνια αντλώντας συνολικά περί το 1,5 δισ ευρώ. «Πλουσιότερη» σε νέες εισαγωγές χρονιά είναι το 2008 στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν 10 εισαγωγές και αντλήθηκan 32 εκατ. ευρώ, ενώ τα περισσότερα κεφάλαια αντλήθηκαν το 2006 από δύο μόνο εταιρείες: την Grivalia και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που συγκεντρωσαν πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

Προ διετίας ανανεώθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του Χ.Α. διευρύνοντας τις εναλλακτικές για τις ενδιαφερόμενες προς εισαγωγή εταιρείες σε ό,τι αφορά την επίτευξη της διασποράς τους. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε σειρά βελτιώσεων και ήρθησαν εμπόδια που λειτουργούσαν ως αντικίνητρα για συμμετοχή στην έτερη αγορά, αυτή των εταιρικών ομολόγων. Θεσπίστηκαν επισήμως και άλλα επενδυτικά εργαλεία. Σε μία περίοδο που η τραπεζική στρόφιγγα έχει περίπου κλείσει, η ύπαρξη όσο το δυνατόν περισσότερων εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων φαντάζει πιο αναγκαία από ποτέ.

Για τους λόγους αυτούς, οι εκπρόσωποι του Χρηματιστηρίου εξέφρασαν χθες την ελπίδα η εισαγωγή της Intercontinental International AEEAΠ να αποτελέσει πρόδρομο για άλλες νέες εισαγωγές ή εκδόσεις ομολογιακών δανείων, εισηγμένων ή μη εταιρειών.

Η Ιntercontinental International ΑΕΕΑΠ πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, αποτελώντας την πρώτη εταιρεία που εισάγεται στο Χ.Α. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Σύμβουλος έκδοσης ήταν η Εθνική Χρηματιστηριακή.

«Δεν αναμέναμε να είμαστε οι μεγαλύτεροι, αλλά σχεδιάζαμε να είμαστε οι καλύτεροι. Σήμερα η εταιρεία εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη μεγαλύτερη ετήσια απόδοση από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Αριστείδης Χαλικιάς, ο οποίος κήρυξε χθες την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίoυ. Συνοπτικά, τα στοιχεία της Ιδιωτικής Τοποθέτησης έχουν ως εξής: Αριθμός Μετοχών πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου: 7.875.000, Διάθεση Νέων Μετοχών μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης: 2.625.000, Σύνολο Μετοχών κατά την Εισαγωγή: 10.500.000, Διασπορά: 25%, Τιμή Διάθεσης: 5,52 ευρώ, Αντληθέντα Κεφάλαια: 14.490.000 ευρώ.

Πρόδρομος για περαιτέρω αξιοποίηση της αγοράς

«Καλωσορίζουμε την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ευχόμαστε να αξιοποιήσει τη διεθνοποιημένη αγορά μας για την περαιτέρω ανάπτυξή της και να προσφέρει μια ακόμη επιλογή στο επενδυτικό κοινό. Πρόκειται για την πρώτη εισαγωγή ύστερα από δύο χρόνια, που αξιοποιεί το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την επίτευξη της απαιτούμενης διασποράς μέσω βιβλίου προσφορών Ιδιωτικής Τοποθέτησης συμβατού με τη διεθνή πρακτική» δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης και πρόσθεσε: «Σε ένα διεθνές και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, ευχόμενοι η προσπάθειά της να αποτελέσει πρόδρομο για περαιτέρω αξιοποίηση του κυρίου ρόλου της χρηματιστηριακής αγοράς, αυτού της άντλησης κεφαλαίων από εταιρείες κάθε μεγέθους».

Εμπιστοσύνη παρά τις αντίξοες συνθήκες

Η εισαγωγή της Intercontinental International ΑΕΠΕΥ αποτελεί, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ Αθανάσιο Χρυσαφίδη, απόδειξη ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρείες με προοπτικές, στις οποιες οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες. «Με κοινή προσπάθεια η Εθνική Χρηματιστηριακή, η Εταιρεία και οι Αρχές, καταφέραμε να γίνει η εισαγωγή των μετοχών προς διαπραγμάτευση πραγματικότητα, αξιοποιώντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα που παρέχει ο Κανονισμός του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε μια εταιρεία να εισάγει πρωτογενώς τις μετοχές στο Χρηματιστήριο, επιτυγχάνοντας επαρκή διασπορά, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης» κατέληξε.

Προσπάθεια για ευνοϊκότερο καθεστώς στις ΑΕΕΑΠ

Την ικανοποίησή του για την εισαγωγή της πρώτης μετά από μία διετία εταιρείας στο Χρηματιστήριο εξέφρασε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων πως: « Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χαιρετίζει πάντα τέτοιες κινήσεις και υποστηρίζει κάθε τι που σχετίζεται με την αναπτυξιακή διαδικασία. Δίνουμε έμφαση στη δημιουργία αλλά και υλοποίηση θεσμών που μπορούν να παίξουν σοβαρό ρόλο στην αναπτυξιακή πρωτοβουλία». Ο πρόεδρος της Ε.Κ. αναφέρθηκε στην πρόσφατη σημαντική φορολογική επιβάρυνση των ΑΕΕΑΠ, τονίζοντας πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει παραιτηθεί της προσπάθειας διαμόρφωσης ενός ευνοϊκότερου καθεστώτος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ



Σχολιασμένα