Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Σταδιακούς ελέγχους «υψηλής τεχνογνωσίας» ανά επαγγελματική κατηγορία, με βάση το γαλλικό και το βρετανικό μοντέλο, δρομολογεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου της για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη στήριξη των δημοσίων εσόδων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού από το φθινόπωρο και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που διενεργούνται τη θερινή περίοδο στις νησιωτικές και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου η παραβατικότητα εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Το νέο σχέδιο των ελεγκτικών υπηρεσιών αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα «Le Temps» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος επεσήμανε ότι επέλεξε τον σχεδιασμό των φορολογικών ελέγχων σε στάδια, υπογραμμίζοντας: «Το καλοκαίρι εστιάζουμε τους ελέγχους κυρίως στον τουρισμό, δηλαδή τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων και άλλα παρόμοια επαγγέλματα. Μετά, το φθινόπωρο, θα επικεντρωθούμε στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου υπάρχει παραδοσιακά πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή».
Με νέα κριτήρια κινδύνου
Πρώτοι στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών αναμένεται να μπουν γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές κ.ά., οι οποίοι θα ελεγχθούν με βάση νέα κριτήρια κινδύνου, που θα διαφοροποιούνται ανά επαγγελματική κατηγορία, ενώ θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, καθώς και των δηλωθέντων τα τελευταία χρόνια εισοδημάτων τους.
Πρωταρχικός πάντα στόχος για τη φορολογική διοίκηση παραμένει η ανάκτηση κομματιού από τον χαμένο ΦΠΑ, αφού -με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- η Ελλάδα είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που υστερούν σημαντικά σε αυτόν τον τομέα, καθώς το έλλειμμα του ΦΠΑ είχε εκτιμηθεί σε πάνω από 6,4 δισ. ευρώ το 2013. Εάν το εν λόγω ποσό είχε εισπραχθεί εμπρόθεσμα, ή έστω μέρος αυτού, πολλά από τα σκληρά φορολογικά μνημονιακά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Με δεδομένη πάντως την υστέρηση από τη συγκεκριμένη «πηγή» του προϋπολογισμού ο ελεγκτικός μηχανισμός εντείνει τους ελέγχους το επόμενο διάστημα και, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του κ. Πιτσιλή, μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί συνολικά περίπου 30.000 προληπτικοί έλεγχοι από τις ΔΟΥ και μεγάλος αριθμός στοχευμένων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων κ.λπ.).
INTIME NEWS
Το καλοκαίρι εστιάζουμε τους ελέγχους κυρίως στον τουρισμό, ενώ το φθινόπωρο θα επικεντρωθούμε στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου υπάρχει παραδοσιακά πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή, τονίζει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής (φωτ. αρχείου).
Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω έλεγχοι θα πραγματοποιούνται, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ολόκληρο το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ κάθε γεωγραφική περιοχή δεν θα ελέγχεται μόνο από συνεργεία της ΔΟΥ στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται, αλλά κυρίως από συνεργεία των ΔΟΥ όμορων νομών και στοχευμένα από τις ΥΕΔΔΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι έλεγχοι δεν αποσκοπούν μόνο στη διαπίστωση τυπικών παραβάσεων μη έκδοσης στοιχείων και στην επιβολή των αντίστοιχων προστίμων, αλλά αποτελούν και ένα σημαντικό εργαλείο για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά του φορολογούμενου, οι οποίες θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
Θα πρέπει να αναφερθεί δε ότι στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου. Επιπλέον, στο πλαίσιο ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παρεμπόδισης του ελέγχου, με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών, επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς ή φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης, ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 2523/97 για την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των παραβατών.
Καθημερινό φαινόμενο τα 48ωρα «λουκέτα»
Η «βροχή» λουκέτων συνεχίζεται στην αγορά από τους ελεγκτές της ΓΓΔΕ σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες εντοπίζονται παραβατικές συμπεριφορές που επισύρουν την ποινή της προσωρινής αναστολής λειτουργίας.
Επισημαίνεται ότι το μέτρο της άμεσης αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 48 ώρες εφαρμόζεται με πράξη των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο κατόπιν σχετικής ειδικής εντολής ελέγχου του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση παραστατικών στοιχείων.
Για τους σκοπούς, μάλιστα, εφαρμογής του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 48 ώρες, οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ ή οι οριζόμενοι από αυτούς υπάλληλοι τελούν σε διαρκή ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας και μεριμνούν κάθε φορά που καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή τους για την εφαρμογή του.
Επισημαίνεται ότι με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΓΓΔΕ Γ. Πιτσιλή, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η διεύθυνση της επαγγελματικής εγκατάστασης, στην οποία διαπιστώνεται η μη έκδοση παραστατικών στοιχείων, εξουσιοδοτείται να υπογράφει «με εντολή γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων» την ειδική εντολή ελέγχου για την εφαρμογή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επαγγελματία για 48 ώρες.
Θα πρέπει να αναφερθεί βέβαια ότι μετά το πέρας του διενεργούμενου ελέγχου και εφόσον συντρέχει η περίπτωση διαπίστωσης μη έκδοσης παραστατικών στοιχείων που επισύρει την επιβολή του ως άνω μέτρου, τα ελεγκτικά όργανα προβαίνουν σε σχετική επισημείωση επί του σημειώματος διαπιστώσεων ελέγχου, με την οποία γνωστοποιείται ότι οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις επισύρουν την επιβολή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου για 48 ώρες. Μετά τη διαπίστωση των παραβάσεων, τα όργανα που διενεργούν τον έλεγχο ενημερώνουν άμεσα τον προϊστάμενο της ΔΟΥ στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η διεύθυνση της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διαπιστώθηκε η μη έκδοση παραστατικών στοιχείων. Το αργότερο εντός της επόμενης από τη διαπίστωση ημέρας, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει την ειδική εντολή ελέγχου για την εφαρμογή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας της εν λόγω επαγγελματικής εγκατάστασης για 48 ώρες και τη γνωστοποιεί στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Η πράξη δε της άμεσης αναστολής λειτουργίας εκδίδεται την ημερομηνία έκδοσης της ειδικής εντολής ελέγχου.
Πρωταρχικός στόχος των φορολογικών ελέγχων παραμένει η ανάκτηση κομματιού από τον χαμένο ΦΠΑ, αφού -με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία- το έλλειμμα του ΦΠΑ είχε εκτιμηθεί σε πάνω από 6,4 δισ. ευρώ το 2013. Εάν το ποσό αυτό είχε εισπραχθεί, πολλά από τα σκληρά φορολογικά μνημονιακά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Η πράξη της άμεσης αναστολής λειτουργίας, η οποία εκδίδεται με βάση την ειδική εντολή ελέγχου και τις διαπιστώσεις του ελέγχου, υπογράφεται από τα όργανα που διενεργούν τον έλεγχο και γνωστοποιείται στον προϊστάμενο της ΔΟΥ στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η διεύθυνση της επαγγελματικής εγκατάστασης, για την εφαρμογή του μέτρου.
Με την πράξη αυτή ορίζεται και η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, στην οποία διαπιστώθηκε η μη έκδοση παραστατικών στοιχείων, του υπόχρεου επαγγελματία για 48 ώρες και προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου σε ώρα εντός της ημερομηνίας έκδοσης της πράξης, καθώς και ο χρόνος λήξης αυτού.
Σε κάθε περίπτωση για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας, ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ ή ο οριζόμενος από αυτόν υπάλληλος, γνωστοποιεί στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα την πράξη αναστολής λειτουργίας και ζητεί τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής.
Κατά τη διαδικασία της σφράγισης που διενεργείται με την παρουσία του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή του οριζόμενου από αυτόν υπαλλήλου και της αστυνομικής αρχής, τοποθετείται στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης ταινία με τον τίτλο της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την ένδειξη στην ελληνική γλώσσα «σφραγίστηκε λόγω φορολογικών παραβάσεων μέχρι ... (ημερομηνία ώρα), βάσει της με αριθ. ... πράξης αναστολής λειτουργίας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν της αριθ. ... Ειδικής Εντολής Ελέγχου του προϊσταμένου της ΔΟΥ ...» και στην αγγλική γλώσσα «operations suspended due to tax violations». Αντίγραφο της πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας επιδίδεται στον υπόχρεο.
Ειδικά πάντως στις περιπτώσεις που δεν καθίσταται δυνατή η εφαρμογή του μέτρου αναστολής λειτουργίας, καθώς και σε περιπτώσεις που ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου δεν συμπίπτει με ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, το μέτρο εφαρμόζεται κατόπιν νέου προσδιορισμού του χρόνου έναρξης εφαρμογής του, αμέσως μόλις καταστεί δυνατό, σε ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, με σχετική επισημείωση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή του οριζομένου από αυτόν υπαλλήλου, επί της εκδοθείσας πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας.