Τράπεζες: Αν τρέξει η αξιολόγηση, θα έρθουν κέρδη

Κρίσιμα τα δύο τελευταία τρίμηνα για το στοίχημα της κερδοφορίας, με χαμηλότερες προσδοκίες από ό,τι αρχές του 2016
Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016 07:29
UPD:07:36
Eurokinissi/

Από την έντυπη έκδοση 

Της Άννας Δόγα
 [email protected]

Ενδείξεις για τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να επιτύχουν τον στόχο του κερδοφόρου 2016 θα δώσουν τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, που ανακοινώνονται στις 30 και 31 Αυγούστου από τις συστημικές τράπεζες.

Ο πιο κρίσιμος παράγοντας, όμως, θα είναι και πάλι πολιτικοοικονομικός και συνδέεται με τη δεύτερη αξιολογηση και την ομαλή πορεία της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κλάδος προσβλέπει στην αποφυγή της επανάληψης του έργου της πρώτης αξιολόγησης και «ζητεί» γοργή ολοκλήρωση της δεύτερης, ώστε οι τράπεζες να επωφεληθούν πλήρως από τις δυνατότητες που δίνει το ευρωσύστημα και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης καταθετών και αγορών, όπως επίσης και ένα σταθερό περιβάλλον που θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση και τη βέλτιστη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Στο εξάμηνο καταγράφεται η μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, αλλά όχι μια τόσο ικανοποιητική επίδοση από τη διαχείριση των NPLs, αφού η καθυστέρηση στη διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου έχει βάλει φρένο στις σχετικές προσδοκίες.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, στα αποτελέσματα εξαμήνου θα δούμε μόνο τάσεις, αφού δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως ούτε το θετικό αντίκτυπο από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ούτε και οι όποιες επιπτώσεις από το Brexit.

Τα δύο τελευταία τρίμηνα θα είναι τα κρίσιμα για το στοίχημα της κερδοφορίας, με τις προσδοκίες πάντως να είναι χαμηλότερες από ό,τι στις αρχές του 2016.

Η επιτυχημένη και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι το κλειδί για την επάνοδο σε κερδοφόρο έδαφος το 2016, ύστερα από μια εξαετία που «φόρτωσε» τον κλάδο με ζημίες ύψους 45 δισ. ευρώ. Ανησυχία διατυπώνεται στην τραπεζική αγορά ακριβώς γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι καθυστερήσεις ελλοχεύουν σε κάθε «γωνία» της διαπραγμάτευσης. Χωρίς καθυστερήσεις πάντως και με τη χώρα να εντάσσεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα ωφεληθούν και θα προλάβουν να εμφανίσουν κέρδη στο τέλος του έτους, αν και όχι εντυπωσιακά.

Τι έδειξε το α' τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με κέρδη ή οριακές ζημίες, ενώ οι εξελίξεις που ακολούθησαν -επαναφορά του waiver, αναβάθμιση από τη S&P, χαλάρωση των capital controls- ήταν θετικές.

Μένει τώρα οι επόμενοι μήνες να επιβεβαιώσουν την καλή πορεία του κλάδου σε ένα γενικότερα ευνοϊκό περιβάλλον, το οποίο είναι απαραίτητο τόσο για την ενίσχυση των καταθέσεων όσο και για τη διαχείριση των NPLs.

Eνώ η μείωση του κόστους χρηματοδότησης λόγω περιορισμού του ELA και η περαιτέρω συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών λειτουργούν θετικά, λείπει ο παράγοντας της βελτίωσης των συνθηκών και, μάλιστα, η υλοποίηση σκληρών μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα υπονομεύει την προσπάθεια διατήρησης σε εξυπηρέτηση επισφαλών δανείων, όπως και η βαθιά και μακρά ύφεση που οδηγεί σε πολλαπλασιασμό λουκέτων στις επιχειρήσεις.

Αναλυτές εκτιμούν, αν και πρόωρα, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι πιθανή η επίτευξη κερδών της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για τον κλάδο έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για περίπου μισό δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

Η διατήρηση σε αρνητικό έδαφος δεν εξετάζεται καν στα τραπεζικά επιτελεία, λόγω της αδήριτης ανάγκης να αντικατασταθεί ο αναβαλλόμενος φόρος, όπως επίσης και γιατί θα είναι ένα πλήγμα στην αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών έναντι των επενδυτών τους και των αγορών, αλλά και έναντι των καταθετών.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου θα αποδείξουν ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να επιστρέψουν σε έστω μικρή κερδοφορία, αρκεί να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Τα θετικά των waiver-QE

Οι διοικήσεις, κατά την παρουσίαση των μεγεθών θα επικεντρωθούν στα θετικά της επαναφοράς του waiver και στις προοπτικές ένταξης στο QE, όπως επίσης στην πορεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και στην ανάγκη περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls.

Στις 30 Αυγούστου ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank και στις 31 Αυγούστου η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα