Nokia: Απώλεια μεριδίου αγοράς το πρώτο τρίμηνο, σε σύνολο τεσσάρων

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2005 13:03

ΜΕΡΙΔΙΟ αγοράς, απώλεσε το πρώτο τρίμηνο, σε σύνολο τεσσάρων τριμήνων, από τη Motorola Inc. και την Samsung Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, Nokia Oyj, σύμφωνα με την Gartner Inc. Η εταιρεία ερευνών, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις του κλάδου, στο σύνολο του έτους.

Το μερίδιο της Nokia διεθνώς, υποχώρησε στο 30,4% το πρώτο τρίμηνο, από 33% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Gartner. Το μερίδιο της Motorola, αυξήθηκε στο 16,8%, από 16,3% το τέταρτο τρίμηνο και από 16,3%, πριν από ένα έτος.

Οι πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων αυξήθηκαν κατά 17% το πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με την Gartner. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο έχει ενταθεί και οδηγείται από τις χαμηλές τιμές πώλησης κινητών τηλεφώνων. Η Nokia, αύξησε τα τεχνικά χαρακτηριστικά στα ακριβά της τηλέφωνα και μείωσε τις τιμές των φθηνότερων κινητών, μετά τη συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς της στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών, στις αρχές του 2004.

«Υπάρχει μεγάλη πίεση τιμών για αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς και πίεση των περιθωρίων κέρδους», ανέφερε ο Ville Ahoranta, ο οποίος διαχειρίζεται 6,3 δισ. δολ. σε μετοχές με την Etera Mutual Pension Insurance Co., στο Ελσίνκι, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Nokia, συμπληρώνοντας: «Εταιρείες όπως η Nokia, πρέπει να διατηρήσουν τον αυστηρό έλεγχο των εξόδων τους, αλλά φαίνεται ότι τελικά θα επιτύχουν τον τελικό οικονομικό στόχο, που έχουν θέσει για το δεύτερο τρίμηνο».

Οι μετοχές της Nokia, υποχωρούσαν 14 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 13,74 ευρώ η μία και διπαραγματεύθηκαν στα 13,76 ευρώ η μία στις 11:38' π.μ., στη Φινλανδία, τοπική ώρα. Φέτος, οι μετοχές της, έχουν σημειώσει συνολικά άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 19%.

Η Gartner, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων το 2005, στα 750 εκατ. κομμάτια, έναντι 720 εκατ. κινητών. Η εκτίμηση είναι υψηλότερη των 674 εκατ. κινητών που πουλήθηκαν παγκοσμίως το 2004 και των 520 εκατ. κινητών, που πουλήθηκαν το 2003.

«Οι όγκοι πωλήσεων αυξάνονται και τα περιθώρια συρρικνώνονται», ανέφερε ο Ben Wood, αναλυτής του γραφείου της Gartner, στο Λονδίνο, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Αυτό συμβαίνει, επειδή οι καταναλωτές στις αναδυόμενες αγορές, θέλουν φθηνά κινητά και ο ανταγωνισμός στις ανεπτυγμένες αγορές, διατηρεί τις τιμές των τηλεφώνων, σε χαμηλά επίπεδα».

Οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων της Nokia, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 24%, φθάνοντας τα 54,9 εκατ. τηλέφωνα, από 44,3 εκατ. τηλέφωνα, πριν από ένα χρόνο και μειώθηκαν κατά 15% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2004, σύμφωνα με την Gartner. Η Mororola, πούλησε 30,3 εκατ. κινητά, από 25,1 εκατ. που είχε πουλήσει πριν από ένα χρόνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα