Ανοδικά, για τέταρτη ημέρα, κινείται η τιμή του αργού

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2005 07:15

ΑΝΟΔΙΚΑ, για τέταρτη ημέρα στη Ν. Υόρκη, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ για τα αποθέματα, τα οποία μειώθηκαν για πρώτη εβδομάδα, σε σύνολο πέντε εβδομάδων, κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου.

Τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν στο 1,69 εκατ. βαρέλια, καθώς οι εταιρείες πετρελαιοειδών αύξησαν τις προμήθειες βενζίνης, ντήζελ και καυσίμων αεροσκαφών, για να αντιμετωπίσουν την ζήτηση της καλοκαιρινής περιόδου, που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο. Η καθημερινή χρήση βενζίνης αυξήθηκε στα 9,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τα υψηλότερα επίπεδα στο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Μετά από όλες αυτές της εβδομάδες αύξησης των αποθεμάτων, φαίνεται ότι τελικά η ζήτηση άρχισε να φθάνει τα υψηλά αποθέματα του αργού», ανέφερε ο Alan Herbst, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Utilis Energy LLC, στη Ν. Υόρκη.

Το αργό για τα συμβόλαια του Ιουλίου, αυξήθηκε 17 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 51,15 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκαν στα 51,10 δολ. το βαρέλι, στις 11 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαια του Ιουλίου, έκλεισαν 2,6% υψηλότερα, στα 50,98 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα συμβολαίων κοντά στη λήξη τους, από τις 10 Μαΐου.

Οι τιμές αυξήθηκαν, όσο πλησιάζει ο εορτασμός της Memorial Day, είπε ο Mike Armbruster, συν-ιδρυτής της Altavest Worldwide Trading Inc., συμπληρώνοντας: «Ισως θα δούμε περαιτέρω άνοδο για λίγες ακόμη ημέρες».

Η ζήτηση της βενζίνης αυξάνεται μεταξύ του εορτασμού της Memorial Day και της Labor Day, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι ΗΠΑ, χρησιμοποιούν περίπου το 10%, της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, για να παράγουν βενζίνη.

Τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν στα 332,4 εκατ. βαρέλια και ήταν 7,8% υψηλότερα από τον μέσο όρο, χρονικής περιόδου πέντε ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι τα αποθέματα, θα ήταν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια υψηλότερα, την εξεταζόμενη χρονική περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα