Στο 1 δισ. η καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ

Σε «στάση αναμονής» για περισσότερο από 90 ημέρες παραμένουν οι αιτήσεις 5.891 επιχειρήσεων και επαγγελματιών
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016 08:17
UPD:08:17
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση και τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέχρι χθες οι αιτήσεις προς πληρωμή ανέρχονταν συνολικά σε 8.312, εκ των οποίων οι 5.891 παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Κούρου
 [email protected]

Το 1 δισ. ευρώ προσεγγίζει πλέον ο ΦΠΑ που οφείλει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, επιτείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν τη βασική αιτία που οι υπόχρεοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και η λίστα ληξιπροθέσμων χρεών με νέα ονόματα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέχρι χθες το αιτούμενο ποσό απλήρωτων αιτήσεων που εκκρεμούν ακόμη στις εφορίες όλης της χώρας ήταν 983,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 753,66 εκατ. ευρώ αφορούν αιτήσεις 5.891 επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι οποίοι αναμένουν τις επιστροφές ΦΠΑ πάνω από 90 ημέρες.

Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους, στις 42 από τις 111 εφορίες της χώρας, κυμαίνεται από ένα έτος και προσεγγίζει ακόμη και τα πέντε χρόνια.

Αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ έχει αισθητά βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθώς με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών ώστε να μη βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει, αφού ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 294 ημέρες. Γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, λόγω και της έλλειψης ρευστότητας που μαστίζει την αγορά.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΔΟΥ στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη καθυστέρηση είναι της Κω με τον μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 1.806 ημέρες, ενώ ακολουθεί το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 1.484 ημέρες, η ΔΟΥ Α’ Θεσσαλονίκης με 1.228 ημέρες, Κιλκίς με 1.213 ημέρες, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνει η ΔΟΥ Η’ Θεσσαλονίκης με μέσο χρόνο αναμονής τις 823 ημέρες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, με βάση και τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέχρι χθες οι αιτήσεις προς πληρωμή ανέρχονταν συνολικά σε 8.312, εκ των οποίων οι 5.891 παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών. Τις περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχει η ΦΑΕ Αθηνών, καθώς σε αναμονή άνω των 90 ημερών βρίσκονται 798 αιτήσεις, ενώ ακολουθούν η ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά με 369 και η ΔΟΥ Καβάλας με 285 αιτήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι τρεις εφορίες στις οποίες καταγράφεται σημαντική βελτίωση του ρυθμού εξυπηρέτησης των δικαιούχων επιχειρήσεων είναι οι ΔΟΥ Καλαμαριάς, Άρτας και Β’ Λάρισας.

Στον αντίποδα, οι τρεις ΔΟΥ με αρνητική μεταβολή είναι του Αγίου Δημητρίου, Ε’ Πειραιά και Θηβών.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 έχει θεσπιστεί ειδική διαδικασία επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ που επιταχύνει τις καταβολές του φόρου και επανειλημμένα δίδονται σαφείς οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την υλοποίηση της διαδικασίας με στόχο την έγκαιρη απόδοση των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους.

Παρ’ όλα αυτά, οι δεσμευτικές προθεσμίες δεν τηρούνται από τις εφορίες λόγω κυρίως των ελλείψεων που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και του φόρτου εργασίας που έχουν επωμιστεί οι υπάλληλοι των ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση και να παραμένουν σε εκκρεμότητα αιτήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το γεγονός όμως αυτό αποτελεί και μια από τις βασικές αιτίες που τροφοδοτούν τον «μύλο» των ληξιπροθέσμων χρεών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που δεν κλείνει ποτέ και φυσικά λειτουργεί εις βάρος της οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και τον Ιούνιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, άγγιξαν τα 7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εφορίες να «βουλιάζουν» από απλήρωτους φόρους και πρόστιμα, καθώς οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν ήδη τα 90 δισ. ευρώ.

Ποσό που επιβεβαιώνει, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», τους φόβους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι στο δεύτερο εξάμηνο που διανύουμε, λόγω της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς καλούνται να πληρώσουν στις εφορίες έως και 30 δισ. ευρώ, αλλά και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, υπάρχει κίνδυνος τα ληξιπρόθεσμα χρέη να εκτιναχθούν σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ίδιους τους υπόχρεους.

Προφανώς και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προβλέψει το αδιέξοδο στο οποίο πολύ σύντομα θα περιέλθουν όλοι οι φορολογούμενοι, το «φορτίο» των οποίων από τον επόμενο μήνα γίνεται ακόμη πιο βαρύ, καθώς εκτός από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβάλουν και την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα