Έτοιμη να κάνει «κράτηση» στο Hilton η κοινοπραξία ΤEMES - Dogus

Alpha Bank: Σε διαπραγματεύσεις με τον προτιμητέο επενδυτή
Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2016 10:39
UPD:10:39
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Alpha Bank με επιστολή της προς τη θυγατρική της Ιωνική Ξενοδοχειακή, ιδιοκτήτρια του Hilton, την ενημέρωσε ότι ανέδειξε προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία των εταιρειών Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. και D-Marine Investments Holding.

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία TEMES και Dogus βρίσκεται η Alpha Bank προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία του πλέον εμβληματικού ξενοδοχείου της Αθήνας, του Hliton. Η Alpha Bank με επιστολή της προς τη θυγατρική της Ιωνική Ξενοδοχειακή, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, την ενημέρωσε ότι ανέδειξε προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία απαρτιζόμενη από τις εταιρείες Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. και D-Marine Investments Holding.

Ο ελληνικός όμιλος TEMES είναι συμφερόντων των αδελφών Κωνσταντακόπουλου, ενώ η D-marine της Dogus ανήκει στον Φερίτ Σαχένκ, που θεωρείται ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία.

Το ύψος του τιμήματος θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές και από σημαντικές λεπτομέρειες, όπως είναι αν θα δίνεται στους υποψήφιους νέους ιδιοκτήτες η δυνατότητα να προχωρήσουν σε επέκταση της μονάδας. Η μονάδα αναπτύσσεται σε έκταση 16 χιλ. τ.μ., ενώ υφίσταται υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τον επενδυτή.

Πρόκειται πάντως για μια από τις πλέον πολυθρύλητες υποθέσεις πώλησης ξενοδοχείου στη χώρα, αφού η Alpha Bank είχε ανοίξει την υπόθεση εδώ και δύο χρόνια και στο διάστημα αυτό είχαν «παίξει» ως υποψήφιοι αγοραστές αμέτρητα μικρά και μεγάλα ονόματα της διεθνούς επιχειρηματικότητας.

Το Ηilton, το οποίο ήταν το πρώτο ξενοδοχείο μεγάλης διεθνούς αλυσίδας που άνοιξε τις πύλες του στη χώρα μας πριν από 53 χρόνια, διαθέτει 506 δωμάτια και 22 εξοπλισμένες αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων. Τα εγκαίνια του ξενοδοχείου πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1963 από τον ιδρυτή της αλυσίδας, Κόνραντ Xίλτον. Για την ανέγερση της μονάδας δαπανήθηκε τότε το ποσό των 15 εκατ. δολαρίων. Το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε πλήρως το 2003 και την περίοδο αυτή προστέθηκε μια πτέρυγα 84 δωματίων, αλλά και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων.

Οι δύο όμιλοι

Η Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε., που ανήκει στους τρεις αδελφούς Κωνσταντακόπουλου και τον όμιλο Olayan, «τρέχει» ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά επενδυτικά σχέδια στην Ευρώπη. Στο Costa Navarino, που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, έχουν ήδη επενδυθεί περίπου 580 εκατ. ευρώ, ενώ όταν θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το σχέδιο, που περιλαμβάνει πέντε ζώνες τουριστικών θερέτρων με πολυτελή ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις τουλάχιστον τεσσάρων γηπέδων γκολφ, το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ.

Αυτήν την περίοδο στο Costa Navarino εργάζονται περίπου 1.200 άτομα και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 3.000 μόλις ολοκληρωθούν οι επενδύσεις. Το όραμα του καπετάν Βασίλη, που παίρνει σάρκα και οστά από τους γιους του: τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο που βρίσκεται στο πηδάλιο της εταιρείας, τον Κωνσταντίνο Κωνσταντακόπουλο που ηγείται της ναυτιλιακής Costa Mare και τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο που ασχολείται με τη εξορυκτική - βιομηχανική μονάδα «ΓΕΩΕΛΛΑΣ» της οικογένειας.

Από το 2014 συμμετοχή στον όμιλο εταιρειών Costa Navarino έχει και ο όμιλος Οlayan ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος με κάθε έναν από τους τρεις μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος βρίσκεται στο τιμόνι των εταιρειών που απαρτίζουν τον όμιλο της Costa Navarino. Ο όμιλος Οlayan έχει επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα πάνω από 30 χρόνια συμμετέχοντας στρατηγικά σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο όμιλος Dogus είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας και δραστηριοποιείται σε 30 χώρες έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του περίπου 300 επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι. Ο όμιλος δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο του τουρισμού, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ενέργειας, αλλά και των κατασκευών. Τα έσοδα του ομίλου το 2015 έφτασαν τα 5 δισ. δολάρια. Στη χώρα μας δραστηριοποιείται ήδη στον τομέα των μαρίνων. Ειδικότερα, συμμετέχει στη μαρίνα του Φλοίσβου μέσω της D-Marine Investments Holding B.V με ποσοστό 32,2%. Οι άλλοι μέτοχοι στη μαρίνα είναι η Lamda Development με 32,2%, το ελληνικό Δημόσιο με 22,8% και η Zerlan με 12,8%. Επίσης, κατέχει ποσοστό 90% στην εταιρεία KG Med Marinas, η οποία ελέγχει τις μαρίνες Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας και το 75% της μαρίνας Ζέας. Ακόμα, η εταιρεία συμμετέχει και στην Jermyn Street Real Estate Fund IV, η οποία μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει πάρει στην ιδιοκτησία της τον Αστέρα Βουλιαγμένης έναντι 400 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι άλλες εξελίξεις στην Αθήνα

Εκτός από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, που αναμένεται να κλείσει τους επόμενους μήνες, προχωράει και η υπόθεση του Athens Ledra, που «κατέβασε ρολά» μέσα στον Ιούνιο, με τους εργαζόμενους να απαιτούν τα δεδουλευμένα μηνών. Ο πρώτος πλειστηριασμός ακυρώθηκε, αλλά η διαδικασία αναμένεται να επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο με τιμή εκκίνησης τα 47 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ενισχύεται ο ξενοδοχειακός «στόλος» της Αθήνας, αφού την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν τις πύλες τους δύο ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ στις 17 Αυγούστου θα κάνει εγκαίνια και το πρώτο νέο πεντάστερο της σεζόν. Πιο συγκεκριμένα, το ξενοδοχείο Athens Avenue Hotel άνοιξε τις πόρτες στους επισκέπτες της Αθήνας στις 5 Αυγούστου, κατόπιν ολοκληρωτικής ανακατασκευής. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με πολυτελείς χώρους και υπηρεσίες. Χτισμένο στην είσοδο της πόλης και σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας επί της Λεωφόρου Συγγρού. Τα 94 δωμάτια και σουίτες προσφέρουν θέα σε όλη την Αθήνα, από τον Πειραιά μέχρι την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.

Επίσης, η Axia Hospitality ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το νέo ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στο κέντρο της Αθήνας, το Athens Tiare Hotel της εταιρείας Mage Hotels and Resorts, το οποίο ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του τη Δευτέρα 1η Αυγούστου. Το Athens Tiare Hotel, με δυναμικότητα 111 δωμάτια και σουίτες, βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 2 στην πλατεία Ομονοίας. Η Axia Hospitality ιδρύθηκε το 2012 και δραστηριοποιείται στη διαχείριση ξενοδοχειακών κρατήσεων, τα IDS (συστήματα κρατήσεων μέσω Internet) και τη διαχείριση εσόδων, έχοντας μέχρι σήμερα συνεργασία με 43 καταλύματα.

Για τις 17 Αυγούστου είναι προγραμματισμένο να ανέβει η αυλαία για το 5 αστέρων Electra Metropolis στην οδό Μητροπόλεως, κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο διαθέτει 223 δωμάτια με 19 σουίτες και 18 οικογενειακά δωμάτια.

Η ριζική ανακατασκευή του κτηρίου, που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδας, κόστισε 15 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο έχει μισθωθεί, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, από τον όμιλο Electra Hotels & Resorts, για 35 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 15 χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα