Γερμανία: Σταθερή τιμή του πετρελαίου, αμετάβλητες οι τιμές εισαγωγής

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2005 10:50

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ διατηρήθηκαν στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι τιμές εισαγωγής τον Απρίλιο, μετά την υποχώρηση των τιμών των μη μεταλλικών ορυκτών και του κόστους του αργού πετρελαίου, που ήταν σταθερό, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Βισμπάντεν.

Συνολικά, 23 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι οι τιμές εισαγωγής προϊόντων, θα σημειώσουν αύξηση 0,3%, έναντι του Μαρτίου. Οι τιμές, έναντι του προηγούμενου έτους, αυξήθηκαν κατά 3,3% τον Απρίλιο, έναντι 3,8% ετήσιας αύξησης, που είχαν σημειώσει τον Μ¨αρτιο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 11% από τον Απρίλιο, καταδεικνύοντας, ότι, οι αυξήσεις των τιμών εισαγωγής ενδέχεται να έφτασαν στα ανώτατα επίπεδα και ο συνολικός πληθωρισμός να υποχωρήσει τους ερχόμενους μήνες. Με την ανεργία κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις εταιρείες λιανικής πώλησης και την πρόθεσή τους να αυξήσουν τις τιμές, σε συνδυασμό με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να συρρικνώνεται, μερίδα οικονομολόγων εκτιμά, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έχει την ευκαιρία να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη με τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

«Η τάση του πληθωρισμού είναι πολύ ήπια», ανέφερε η Natascha Gewaltig, οικονομολόγος της Action Economics, στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Εάν δεν υπάρξει μεταστροφή της εμπιστοσύνης τότε θα γίνουν μεγαλύτερες εκκλήσεις στην ΕΚΤ, να μειώσει τα επιτόκια».

Η ανεργία στη Γερμανία, αυξήθηκε στο 12% τον Μάρτιο και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα περίπου δύο ετών, αυτόν τον μήνα, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε μεταξύ των βιομηχανιών, ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν τους ερχόμενους μήνες. Το πετρέλαιο έφτασε χθες τα 50,11 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο, χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 57,65 δολ. το βαρέλι, στα οποία αναρριχήθηκε στις 4 Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα