Επιφυλακτικοί οι επενδυτές στα χρηματιστήρια

Χωρίς κατεύθυνση
Σάββατο, 28 Μαΐου 2005 00:01

ΟΥΔΕΤΕΡΗ στάση διατήρησαν οι επενδυτές στη Wall Street καθώς η ανακοίνωση νέων οικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ και οι υψηλές τιμές πετρελαίου δεν έδωσαν συγκεκριμένη κατεύθυνση στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με χαμηλότερους ρυθμούς των προβλέψεων αναλυτών, ενώ οι αναφορές για τον πληθωρισμό στην κατανάλωση έδειξαν ελαφρά άνοδο τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο.

Αυτές οι εξελίξεις διατήρησαν επιφυλακτικό το κλίμα στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά εν όψει και των αργιών στις ΗΠΑ και τη Βρετανία την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι μεικτές ενδείξεις που δημιούργησαν τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ δεν προσέφεραν κατεύθυνση στην αγορά με αποτέλεσμα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες να κινηθούν σε στενό εύρος διακύμανσης, ενώ οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου επιβράδυναν το ράλι στον δείκτη Standard & Poor΄s 500 στα ανώτερα του τελευταίου διμήνου. Ο δείκτης Nasdaq κέρδισε 9% στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις.

Εν τω μεταξύ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν χαμηλότερη του φυσιολογικού στις χθεσινές συναλλαγές καθώς οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές την ερχόμενη Δευτέρα για τον εορτασμό της Memorial Day.

Για την εβδομάδα ο δείκτης S&P 500 κέρδισε 0,7% και ο Dow Jones είναι υψηλότερα 0,6%. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,3%, σημειώνοντας κέρδη για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, η οποία είναι το μεγαλύτερο κερδοφόρο διάστημα από τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι δείκτες S&P 500 και ο Dow Jones ενδεχομένως να έχουν την καλύτερη τους μηνιαία απόδοση το τρέχον έτος, με κέρδη 3,5% και 3,4% αντίστοιχα, ενώ τα μηνιαία κέρδη του Nasdaq είναι 7,8%- τα υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2003.

Επιφυλακτικό ήταν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν όψει του δημοψηφίσματος στη Γαλλία για το ευρωσύνταγμα και οι επενδυτές δίστασαν να πάρουν θέσεις πριν από το παρατεταμένο Σαββατοκύριακο εν όψει αργιών. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 1% στις 1.101,3 μονάδες μετά την άνοδο στα υψηλότερα των επτά εβδομάδων στην αρχή της συνεδρίασης. Ο Nikkei ενισχύθηκε 1,5% στα υψηλότερα των έξι εβδομάδων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα