Βραζιλία: Ετοιμη να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2005 08:56

ΕΤΟΙΜΗ, να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, είναι η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του πληθωρισμού που έχει θέσει για το 2005. Η τράπεζα, είπε, ότι η άνοδος του πληθωρισμού τον Απρίλιο ήταν «έκπληξη».

Οπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης των μελών της Κεντρικής Τράπεζας στις 17 και 18 Μαΐου, μερικές τιμές, από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του τηλεφώνου, καθώς και οι τιμές των μεταφορικών μέσων, αυξήθηκαν περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο. Η τράπεζα αναγνώρισε τον κίνδυνο να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού στο 5,1%, επικαλούμενη τα εισιτήρια των λεωφορείων και το κόστος των φαρμάκων, που επιδείνωσαν τις τιμές καταναλωτή, περισσότερο το 2005.

Ο πληθωρισμός στη Βραζιλία αυξήθηκε σημαντικά τον Απρίλιο στο 0,8% από 0,61% που ήταν τον Μάρτιο και 0,37%, που ήταν τον Απρίλιο του 2004. Οι τιμές καταναλωτή επιταχύνθηκαν, καθώς το νόμισμα της χώρας ισχυροποιήθηκε σε ποσοστό 11% φέτος, μειώνοντας την πίεση των τιμών των εισαγομένων προϊόντων και των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Η τράπεζα, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τα τιμολόγια του τηλεφώνου το 2005, στο 8,6%, από 7,9% τον Απρίλιο, όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασής της. Οι τραπεζίτες, εκτιμούν, χαμηλότερο κίνδυνο πληθωρισμού από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και προέβλεψαν ότι δεν θα σημειωθεί αύξηση των τιμών των καυσίμων στη χώρα.

Το νόμισμα της Βραζιλίας ισχυροποιήθηκε 1%, για να κλείσει σήμερα στα 2,3850 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Το ρεάλ είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των λοιπών νομισμάτων έναντι του δολαρίου το 2005 και το τελευταίο δωδεκάμηνο ισχυροποιήθηκε σε ποσοστό 30%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα