Εννέα χρόνια φυλάκισης στον πρώην CEO της Yukos Oil, Mikhail Khodorkovsky

Τρίτη, 31 Μαΐου 2005 12:08
UPD:12:40

ΣΕ ποινή φυλάκισης εννέα ετών, καταδικάστηκε πριν από λίγη ώρα, από δικαστήριο της Ρωσίας, ο κάποτε πλουσιότερος Ρώσος και πρώην εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας πετρελαιοειδών, ΟΑΟ Yukos Oil, Mikhail Khodorkovsky, αφού κρίθηκε ένοχος για διαφυγή φόρων και οικονομική απάτη, δίνοντας τέλος στη δίκη που διήρκεσε 11 μήνες.

Ο κάποτε πλουσιότερος Ρώσος και πρώην εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας πετρελαιοειδών, ΟΑΟ Yukos Oil, Mikhail Khodorkovsky, κρίθηκε ένοχος για διαφυγή φόρων και οικονομική απάτη. Θα εκτείσει ποινή φυλάκισης εννέα ετών.

Το δικαστήριο, έκρινε σήμερα ένοχο τον Khodorkovsky και τον συνεταίρο του, Platon Lebedev, οι οποίοι - σύμφωνα με την κατηγορία - στέρησαν με δόλο, το ρωσικό κράτος, από έσοδα 1 δισ. δολ., κατά τη διάρκεια πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων τη δεκαετία του '90. Εννέα χρόνια φυλάκισης επεβλήθησαν και στον Lebedev.

O πρώην επικεφαλής της Yukos, χρηματοδότησε πολιτικούς αντιπάλους του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υπόσχεση του Putin, αναφορικά με τον εκδημοκρατισμό της χώρας, μετά τη σύλληψη του Khodorkovsky, και την απαίτηση 28 δισ. δολ. σε φόρους από την Yukos, την πάλαι ποτέ μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ρωσίας. Οι επενδυτές, πέρυσι, απέσυραν από τη Ρωσία, 9,5 δισ. δολάρια.

Μετά την απόφαση ο Mikhail Khodorkovsky είπε, ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «αποβολή» δικαιοσύνης. «Πιστεύω, ότι είναι η διαθήκη της δικαιοσύνης», είπε σαρκαστικά. Ο συνεταίρος του, Platon Lebedev, είπε με τη σειρά του: «Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να καταλάβει τι ακούστηκε εδώ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα