«Ψήφος εμπιστοσύνης» των επενδυτών στη ΦΑΓΕ

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016 10:13
UPD:10:15
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Απόλυτη εμπιστοσύνη φαίνεται ότι έχουν οι επενδυτές στη Φάγε International, όπως αποδεικνύεται από το τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξαν για την επικείμενη έκδοση ομολόγων της εταιρείας συνολικής αξίας 420 εκατ. δολαρίων, με ωρίμανση το 2026.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες της «Ν», οι προσφορές ήταν υπερπολλαπλάσιες του επιδιωκόμενου στόχου της εταιρείας, καθώς έφθασαν στα 5,5 δισ. δολάρια. Σαφώς πόλος έλξης για τους επενδυτές υπήρξε και το ιδιαίτερα θετικό επιτόκιο, το οποίο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στη «Ν», θα αγγίξει το 5,62%. Ωστόσο, η ψήφος εμπιστοσύνης της αγοράς προς την ισχυρή γαλακτοβιομηχανία τοποθετείται σε μια μακροχρόνια βάση με γνώμονα ότι οι νέοι τίτλοι έχουν δεκαετή ορίζοντα. Συγκεκριμένα, τα νέα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης αξίας 420 εκατ. δολ. (περί τα 378 εκατ. ευρώ με βάση τις χθεσινές ισοτιμίες) θα έχουν λήξη το 2026, ενώ ο στόχος της εταιρείας είναι να προχωρήσει στην αναχρηματοδότηση παλαιότερου ομολογιακού δανείου.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η εταιρεία, οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν από κοινού από τη Fage International και τη Fage USΑ. Από τα έσοδα που θα αντληθούν από την έκδοση των νέων ομολόγων η εταιρεία προτίθεται να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενους τίτλους λήξης το 2020, καθώς και για να καλύψει τα κόστη που σχετίζονται με την έκδοση ομολόγων.

H Moody’s

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι η Moody’s βαθμολόγησε τη Fage ως προς τους όρους της έκδοσης των νέων τίτλων με σκορ 2.46, επίδοση που θεωρείται «καλή» (good), με γνώμονα ότι το σύστημα μέτρησης της εταιρείας αξιολόγησης θέλει ως «δυνατή» (strong) την επίδοση με βαθμό 1 και ως «αδύναμη» (weak) το 5.

Επιπροσθέτως, η Moody’s προχώρησε και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Fage International σε Β1 από Β2, με σταθερή προοπτική, βασιζόμενη στην εκτίμηση ότι η γαλακτοβιομηχανία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, κυρίως μέσω της ανάπτυξής της στις αγορές εκτός Ελλάδος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα