Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Την πλήρη έξοδο από την αγορά γάλακτος αποφάσισε η βιομηχανία Φάγε International και προς τούτο προχωρά στην πώληση του συνόλου των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που σχετίζονται με τη μονάδα του Αμυνταίου, όπου η εταιρεία παρήγαγε όλους τους κωδικούς της κατηγορίας.
Πλέον η στρατηγική του ισχυρού ομίλου επικεντρώνεται στο γιαούρτι και σε δεύτερο χρόνο στα τυροκομικά προϊόντα, στον άξονα πάντα της εξωστρέφειας.
Οπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για το 2015, τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της κερδοφορίας της, αποφάσισε να αποσυρθεί από την αγορά γάλακτος, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αποδεικνύεται μη επικερδής.
Ως εκ τούτου η Φάγε βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διάφορες εταιρείες για να πωλήσει το σύνολο των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που σχετίζονται με το εργοστάσιο στο Αμύνταιο Φλώρινας.
Μάλιστα, ανεξάρτητη εταιρεία έχει αναλάβει τον ρόλο της αποτίμησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της παραγωγής γάλακτος, προκειμένου να εκτιμηθεί η «δικαιότερη» εκ των προτάσεων εξαγοράς.
Σημειώνεται ότι για τη δημιουργία του υπερσύγχρονου εργοστασίου στο Αμύνταιο διατέθηκαν κεφάλαια ύψους 37 εκατ. ευρώ, ενώ η μονάδα εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2005 αποτελώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, απασχολώντας 140 εργαζόμενους. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις εκτείνονται σε οικόπεδο 52.000 τ.μ. και είναι συνολικού εμβαδού 14.000 τ.μ.
Σε κάθε περίπτωση, για την εγχώρια αγορά η «έξοδος» αυτή σηματοδοτεί ένα νέο γύρο ανακατατάξεων στον κλάδο, καθώς η Φάγε εκτιμάται ότι το 2015 εμφάνισε μερίδιο αγοράς 7% στην κατηγορία της υψηλής παστερίωσης και περί το 4,3% στο σύνολο της κατηγορίας των σοκολατούχων, μέσω των σημάτων: Γάλα 10, Φάρμα, Γάλα UHT, Choco, Yoko Choco junior και το Δροσάτο.
Υπενθυμίζεται ότι η Φάγε είχε αποχωρήσει από την κατηγορία του «φρέσκου» γάλακτος τον Σεπτέμβριο του 2006, ενώ έχει παρουσία και στην κατηγορία της κρέμας γάλακτος, η οποία ωστόσο δεν διευκρινίζεται εάν θα διακοπεί ή θα διατηρηθεί μέσω της μεταφοράς της παραγωγής σε άλλη μονάδα της εταιρείας.
Στον βαθμό πάντως που προχωρήσει η πώληση στο Αμύνταιο, ο όμιλος σε εγχώριο επίπεδο διατηρεί μόνο τις μονάδες του στη Μεταμόρφωση και τα Τρίκαλα, καθώς και το κέντρο διανομής στη Θεσσαλονίκη. Οσον αφορά τις εγκαταστάσεις στο Johnstown των ΗΠΑ, έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επένδυση των 140 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται από το 2013 και αφορά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικής στους 160.000 τόνους γιαουρτιού ετησίως από περίπου 120.000 τόνους γιαουρτιού που είναι σήμερα.
Οσον αφορά την εικόνα των μεγεθών της εταιρείας το 2015, η Φάγε International έχοντας κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας εξακολουθεί να απολαμβάνει την τεράστια απήχηση της κατηγορίας του ελληνικού γιαουρτιού που δημιούργησε σε ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο και Ιταλία. Συνεπώς η γαλακτοβιομηχανία εμφάνισε πέρυσι σημαντική αύξηση στην κερδοφορία, ενίσχυση του όγκου πωλήσεων κατά 3,2% και μικρή πτώση σε αξία κατά 2,9% - η οποία αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση του ευρώ και της βρετανικής στερλίνας έναντι του δολαρίου. Αναλυτικότερα, τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 648,2 εκατ. δολ. έναντι 667,9 εκατ. δολ. το 2014.
Αναφορικά με τα καθαρά κέρδη, πέρυσι ανήλθαν στα 14,7 εκατ. δολ. από 0,1 εκατ.
δολ. το 2014. Η σημαντική αυτή βελτίωση αποδίδεται από την εταιρεία κυρίως στην αύξηση του μικτού κέρδους, το οποίο ανήλθε στα 312,2 εκατ. δολ., εξαιτίας των μειωμένων τιμών του γάλακτος κατά 33,3% στις ΗΠΑ και 17,7% στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το 2015 το 82,4% των εσόδων του ομίλου αφορά πωλήσεις εκτός Ελλάδος.