Υπερψήφιση του σ/ν του ΥΠΑΝ για τον ανταγωνισμό από το ΠΑΣΟΚ

Τρίτη, 31 Μαΐου 2005 16:24

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τέθηκε προς συζήτηση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού και την πάταξη των ολιγοπωλίων.

Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως θα το ψηφίσει επί της αρχής ενώ τα κόμματα της Αριστεράς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, «με τον εκτεταμένο διάλογο και τη συνεργασία της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. που υπήρξαν, όταν ψηφιστεί στην Ολομέλεια, θα είναι η πιο σύγχρονη νομοθεσία περί ανταγωνισμού στην Ε.Ε.».

Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την εισηγητική του Έκθεση, προβλέπει «αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε επίπεδο θεσμού, λειτουργικής ανεξαρτησίας, ελεγκτικών εξουσιών και κανονιστικών παρεμβάσεων». Χαρακτηριστικά, το άρθρο 9, δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή, να παρεμβαίνει όπου δεν υφίστανται «συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού» και να λαμβάνει «κάθε απολύτως αναγκαίο κανονιστικό μέτρο συμπεριφοράς, ή διαρθρωτικού χαρακτήρα για τη δημιουργία τους» με συγκεκριμένη δημοσιοποιούμενη αιτιολογία που θα τίθεται σε διαβούλευση επί 30 ημέρες τουλάχιστον.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου «σήμερα, η Επιτροπή εξετάζει 20 υποθέσεις. Έχει περάσει το μήνυμα ότι την Επιτροπή πρέπει να τη σέβεσαι, αν όχι να τη φοβάσαι. Δεν θέλουμε να μπαίνουν πρόστιμα και να αναγκάζεται να επεμβαίνει η Επιτροπή, αλλά να ξέρουν ότι αν επέμβει, θα τσακίζει πράγματι κόκκαλα».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κατσιφάρας και οι βουλευτές ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου επί της αρχής, καταψηφίζοντας ωστόσο, συγκεκριμένες διατάξεις.

«Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε κάθε ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όμως, όχι μόνον για τα εύκολα. Έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό νομοσχέδιο, πίσω από τις ανάγκες της συγκυρίας» υποστήριξε ο Χρήστος Πρωτόπαππας, για να λάβει την απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου: «Η υπόθεση σούπερ μάρκετ, ήταν από τα εύκολα; Μήπως είχε επιβληθεί στο παρελθόν κάποιο μεγάλο πρόστιμο σε μεγάλη εταιρεία και δεν το θυμάμαι;»

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επεσήμαναν επίσης αναντιστοιχία των κυβερνητικών προεκλογικών εξαγγελιών περί μιας πραγματικά ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την πρόβλεψη για διορισμό των μελών της από το υπουργείο Ανάπτυξης, (έστω και μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής), ενώ έκριναν ότι σειρά ρυθμίσεων, εισάγει γραφειοκρατικά εμπόδια στο έργο της.

Απαντώντας ο υφυπουργός Ανάπτυξης, σημείωσε ότι τυπικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, ώστε να διορίζονται τα μέλη της από την Βουλή - σε ουσιαστικό ωστόσο επίπεδο, «η ανεξαρτησία φαίνεται στην πράξη. Αν η κυβέρνηση ήθελε να παρέμβει στην Επιτροπή, θα το κάναμε το καλοκαίρι, οπότε έληγε η θητεία του προέδρου της», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να έχουμε την Επιτροπή ανεξάρτητη, προκειμένου να συγκρουστούμε με οργανωμένα συμφέροντα όπου είναι απαραίτητο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα