N. Kορέα: Απροσδόκητη μείωση των τιμών καταναλωτή

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2005 07:08
UPD:07:28

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση, σημείωσαν τον Μάϊο, οι τιμές καταναλωτή της Ν. Κορέας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν λιγότερο απ'ό,τι αναμενόταν και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα, καταδεικνύοντας, ότι, η καθυστέρηση της οικονομικής ανάκαμψης θα ωθήσει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στα χαμηλότερα, παρά ποτέ, επίπεδα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,2% έναντι του Απριλίου, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος - είχαν το 1/3 του περυσινού ρυθμού αύξησης – και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με άλλη έκθεση.

«Αυτήν τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να αυξήσεις τις τιμές των προϊόντων, καθώς η ζήτηση στο εσωτερικό, κλονίζεται», ανέφερε ο Im No Jung, οικονομολόγος της Hanwha Securities Co., στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Αυτό, δίνει στην Bank of Korea το δικαίωμα να συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων».

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οικονομία της Ν. Κορέας, αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, ενώ στις 30 Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Han Duck Soo, είπε, ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να μην επιτύχει τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης του 5%, φέτος. Τα κέρδη μειώνονται στις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Samsung Electronics Co., καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν και τα χρέη στις πιστωτικές κάρτες, ανάγκασαν τους καταναλωτές, να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα μετά τις σημερινές εκθέσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα