Βραζιλία: Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σε πέντε τρίμηνα

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2005 07:41

ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, σε πέντε τρίμηνα, καθώς τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, κράτησαν μακρυά τους καταναλωτές από τα έξοδα, σε συνδυασμό με το ισχυρό νόμισμα, που περιόρισε τις εξαγωγές, εμφάνισε η οικονομία της Βραζιλίας.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,9% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των 22 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα ήταν 3,6%. Η κυβέρνηση, αναθεώρησε προς τα κάτω το ΑΕΠ του 2004, στο 4,9%, από 5,2%.

«Ο αριθμός είναι ένα φιάσκο», είπε ο Luiz Eduardo Moreira Caio, πρόεδρος της Metalfrio Solutions Ltda, της μεγαλύτερης βιομηχανίας της Βραζιλίας, που παράγει ψυγεία και καταψύκτες, συμπληρώνοντας: «Η πολιτική της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού και η ισχυροποίηση του νομίσματος της χώρας, είναι παράλογη».

Η έκθεση καταδεικνύει, ότι, η μεγαλύτερη οικονομία της Ν. Αμερικής θα συρρικνωθεί περισσότερο των προβλέψεων της κυβέρνησης και των οικονομικών αναλυτών, μετά την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας, να αυξάνει κάθε μήνα, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα βασικά επιτόκια δανεισμού, με στόχο, την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Τόσο η Lehman Brothers Inc., όσο και η Barclays Capital Inc., αναθεώρησαν σήμερα προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας το 2005, κάτω του 3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα