Anglo American: Μερίδιο στην κινεζική Shenhua αντί 150 εκατ. δολ.

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2005 13:32

ΠΟΣΟΝ 150 εκατ. δολ., για την απόκτηση μεριδίου στην China Shenhua Energy Co., θα καταβάλει η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, Anglo American Plc, ανοίγοντας τον δρόμο για επέκταση στη μεγαλύτερη αγορά άνθρακα στον κόσμο.

Η κινεζική εταιρεία, η πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής άνθρακα της χώρας, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Anglo American, προκειμένου να δημιουργήσουν μεταλλεία από κοινού, όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας Chen Biting, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Χονγκ Κονγκ.

Η Shenhua, η οποία τριπλασίασε πέρυσι τα καθαρά της κέρδη, καθώς η ζήτηση για άνθρακα στην Κίνα, οδήγησε τις τιμές του σε επίπεδα ρεκόρ, θα κάνει τη δημόσια εγγραφή της, ύψους 3,6 δισ. δολ., η οποία ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη πώληση μετοχών φέτος. Με τα δεύτερα σε μέγεθος αποθέματα άνθρακα στον κόσμο, η κινεζική εταιρεία, περιμένει να αυξήσει την παραγωγή της κατά 50%, στα 149 εκατ. μετρικούς τόνους, μέχρι το 2007.

«Η Κίνα, είναι ένας σημαντικός παίκτης στον τομέα του άνθρακα παγκοσμίως και επιδιώκουμε ενεργά να δημιουργήσουμε μια δραστηριότητα άνθρακα σε αυτή», ανέφερε ο Tony Redman, πρόεδρος της Anglo Coal, παραρτήματος της Anglo American, σε σημερινή του δήλωση, συμπληρώνοντας: «Η στρατηγική επένδυση, ισχυροποιεί περαιτέρω τη στρατηγική μας στην Κίνα».

Το μέγεθος του μεριδίου της Anglo American, στη μεγαλύτερη παραγωγό άνθρακα της Κίνας, θα εξαρτηθεί από την τελική τιμή των μετοχών, οι οποίες προσφέρονται από 7,25 έως 9,25 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Η Anglo American, συμφώνησε να μην πουλήσει τις μετοχές της εταιρείας, τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την Shenhua.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα