Ταϊλάνδη: Στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών ο πληθωρισμός τον Μάϊο

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2005 13:44

ΑΥΞΗΣΗ σημείωσε τον Μάϊο και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των έξι ετών, καθώς οι υψηλές τιμές των καυσίμων, επιβάρυναν το κόστος των μεταφορών, ο πληθωρισμός, στην Ταϊλάνδη.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος - στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1998 - επιταχύνοντας τον ρυθμό τους από αύξηση 3,6% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Οκτώ οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν την αύξηση του πληθωρισμού.

Η Bank of Thailand, η οποία προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 4% φέτος, από 2,7% που ήταν το 2004, έχει αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού τέσσερις φορές μέσα σε εννέα μήνες. Στις 20 Απριλίου ο αναπληρωτής διοικητής της τράπεζας, ανέφερε, ότι, τα επιτόκια στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-ανατολικής Ασίας, θα διατηρηθούν σε «ανοδική πορεία», εξ αιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι τιμές καταναλωτή, ενδέχεται να αυξηθούν περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες, μετά τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας, Thaksin Shinawatra, ότι θα καλύψει την επιδότηση της λιανικής τιμής καυσίμων.

Εναντι του Απριλίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,6%, σύμφωνα με το υπουργείο. Το πεντάμηνο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, αυξήθηκε τον Μάϊο κατά 1,2%, σε σύγκριση με πέρυσι, έναντι ανόδου 0,8% που σημείωσε τον Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Ταϊλάνδης.

Τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσουν στις 9 Ιουνίου, για να συζητήσουν το θέμα των επιτοκίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα