Evraz: Κινδυνεύει να μην αντλήσει το μάξιμουμ ποσόν κατά τη δημόσια εγγραφή

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2005 08:55

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ, να μην αντλήσει το ποσόν των 495 εκατ. δολ., κατά τη δημόσια εγγραφή της στο Λονδίνο, η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ρωσίας, Evraz Group SA, μετά τη μείωση των τιμών των μετοχών χάλυβα στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τους επενδυτές.

«Ο κόσμος ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις τιμές του μετάλλου», ανέφερε ο Mats Wandrell, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερα από 600 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Robur AB, στην Στοκχόλμη και τον πλησίασαν για την πώληση, συμπληρώνοντας: «Αυτή η στιγμή, μάλλον δεν είναι η καλύτερη για να προχωρήσουν σε μια δημόσια εγγραφή».

Στις 19 Μαΐου, η Evraz, άρχισε να προσφέρει στους επενδυτές 29,1 εκατ. μετοχές από 13,50 έως 17 δολ. η μία, ενώ περίμενε να ολοκληρώσει σήμερα την προσφορά της, σύμφωνα με τους επενδυτές. Ο Lachlan Johnston, εκπρόσωπος της Evraz, δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα που δέχθηκε, ούτε στα e-mail, που του εστάλησαν.

Ο δείκτης Bloomberg Europe Iron/Steel των 14 μετοχών των εταιρειών του κλάδου, έχει υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 25% από τις 10 Μαρτίου, όταν η Credit Suisse First Boston είπε, ότι η Arcelor SA, η δεύτερη σε μέγεθος χαλυβουργία στον κόσμο και η Corus Group Plc, η μεγαλύτερη του κλάδου στη Βρετανία, ενδέχεται να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη σχεδιαζόμενη κατά 3%, αύξηση των τιμών.

Η τέταρτη σε μέγεθος χαλυβουργία της Ρωσίας, OAO Novolipetsk Metallurgichsky Kombinat, ενδέχεται να καθυστερήσει την πώληση των μετοχών της, μέχρι οι συνθήκες της αγοράς βελτιωθούν, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Vasily Nikolaev, της Troika Dialog in Moscow. Ο εκπρόσωπος της Novolipetsk, Andrei Sidorov, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Η Evraz, ελέγχεται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, Αlexander Abramov, 46 ετών, ο οποίος στις 6 Μαΐου, είχε πει, ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από την πώληση μετοχών, για την αγορά ή τη δημιουργία μεταλλείων σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, σε συνδυασμό με την απόκτηση χυτηρίων εκτός Ρωσίας. Ο Abramov, είναι ο 14ος πιο πλούσιος άνθρωπος της Ρωσίας, με καθαρή περιουσία 2,9 δισ. δολ., σύμφωνα με έκθεση του Forbes Russia, τον μήνα που πέρασε.

Η Morgan Stanley, η Credit Suisse First Boston και η Renaissance Capital, με έδρα τη Μόσχα, διαχειρίζονται την πώληση.

Η δημόσια εγγραφή θα είναι η ένατη κατά σειρά ρωσικής εταιρείας, από τα τέλη του Οκτωβρίου. Η πιο πρόσφατη ρωσική προσφορά, ήταν από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Pyaterochka Holding NV, η οποία άντλησε το χαμηλότερο ποσό της προσφοράς. Η Mechel Group, η πέμπτη σε μέγεθος χαλυβουργία της Ρωσίας, άντλησε περίπου 331 εκατ. δολ. κατά τη δημόσια εγγραφή της στις 29 Οκτωβρίου. Οι μετοχές της από τότε, σημείωσαν άνοδο 27%.

Οι μετοχές της Mechel, έχουν υποχωρήσει κατά 8,3% από τις 10 Μαρτίου. Οι μετοχές της OAO Zapadno- Sibirsky Metallurgichesky Kombinat, του μεγαλύτερου τμήματος της Evraz, του οποίου οι μετοχές διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, υποχώρησαν 0,4%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της θυγατρικής να ανέρχεται σε 1,75 δισ. δολ., όταν οι μετοχές της διαπραγματεύθηκαν για τελευταία φορά στις 20 Μαΐου.

Οι ετήσιες τιμές των συμβολαίων σιδηρομεταλλεύματος, αυξήθηκαν κατά 71,5% τον Απρίλιο και οι τιμές του άνθρακα που αναμειγνύεται με σίδηρο για την παραγωγή ατσαλιού, υπερδιπλασιάστηκαν. Οι τιμές των ευρωπαϊκών και των ρωσικών εξαγωγών σε σπείρες, για την παραγωγή αυτοκινήτων, υποχώρησαν κατά 10%, μετά την άνοδο που σημείωσαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Metal Bulletin.

Η Evraz, έχει χαμηλότερο κόστος από το αντίστοιχο των ευρωπαϊκών ανταγωνιστριών της, καθώς χρησιμοποιεί μετάλλευμα και άνθρακα από τα δικά της ορυχεία για την παραγωγή ατσαλιού. Τόσο η Evraz όσο και η Novolipetsk, αυξάνουν τα κέρδη και την παραγωγή τους, καθώς πωλούν περισσότερο ατσάλι σε πελάτες στη Ρωσία και την Κίνα, χώρες, των οποίων οι οικονομίες αναπτύχθηκαν με ρυθμό 6%, η κάθε μία, κάθε έτος, από τα τελευταία τρία χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα