Αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2005 14:47

ΣΤΑΘΕΡΑ, όπως αναμενόταν, στο 2% διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρά τις συνεχιζόμενες ενδείξεις επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε στην Ευρωζώνη για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το Μάιο, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών υποχώρησε στο -11, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών, από -9 τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το Market News International (MNSI), η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ στο 1,4% για το τρέχον έτος έναντι 1,6% που ήταν η μέση πρόβλεψη (από 1,2% έως 2,0%) που είχε γίνει προ τριμήνου http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/02/1056883.htm .

Η οικονομική αβεβαιότητα επιτείνεται λόγω της απόρριψης του Ευρωσυντάγματος από τη Γαλλία και την Ολλανδία σε αντίστοιχα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις δύο χώρες. Τα παραπάνω έχουν ενισχύσει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια, προκειμένου να συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Ο Κριστόφ Λάιτλ, πρόεδρος του Eurochambers (που αντιπροσωπεύει τις μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη» τονίζει: «Το γαλλικό non στέλνει επίσης και ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ. Και το μήνυμα αυτό δεν είναι άλλο από του ότι θα πρέπει να ενεργήσει το ταχύτερο. Πρέπει να συμβάλει σε ενεργό οικονομική πολιτική».

Ο ¶ντολφ Ρόζενστοκ, της Nomura International επισημαίνει ότι «το γαλλικό όχι έφερε στην επιφάνεια τη δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. και το ευρώ λειτουργούν».

Ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας απηύθυνε πρόσφατα έκκληση στην ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων της, καθώς οι αναπτυξιακές προοπτικές στην Ευρωζώνη. Απαντώντας στον ΟΟΣΑ αξιωματούχοι της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας τόνισαν ότι ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων θα έπληττε την αξιοπιστία της τράπεζας και θα κλιμάκωνε τις πληθωριστικές προσδοκίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα