Market beat: Η προσέγγιση μιας κρίσιμης οροφής συμπίπτει με την ώρα της ΕΚΤ

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 10:20
UPD:10:21
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι τακτικοί επισκέπτες του MarketBeat γνωρίζουν από μέρες ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν στις διοικήσεις των συστημικών Τραπεζών, θα φέρουν αναταράξεις στην διαπραγμάτευση των μετοχών τους. Επίσης γνωρίζουν, πως οι αναλυτές που επιλέγουμε να προβάλλουμε θέσεις τους, είχαν ορίσει ως επίπεδα στόχο για τον ΓΔ τις 571 μονάδες. Χθες, οι θεσμικοί εναλλάσσοντας στάση έναντι των τραπεζικών blue chip, αλλά εκφράζοντας παράλληλα σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον για άλλα, πέρασαν τους βασικούς δείκτες κατά την εγγραφή του μέγιστου μέρας πάνω από σημαντικές αντιστάσεις. Τους έκλεισαν όμως ελαφρά κάτω από αυτές. Για τη στήλη, οροφή σημαίνει, αντίσταση που θα φανεί στην εξέλιξη των τιμών των μετοχών, ακόμα και αν οι μάχες μεταξύ αγοραστών και πωλητών προκαλέσουν ενδοσυνεδριακά μόνο πτωτική δυναμική. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αυτό που κάνει κάθε άνθρωπο ανήσυχο όποτε ξέρει, ότι «δεν ξέρει τι συμβαίνει», είναι η βαθύτερη γνώση πως το άγνωστο κρύβει παγίδες που κάποτε ήταν θανάσιμες. Με την ιστορική βελτίωση του τρόπου ζωής, δύσκολα πια οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την ανάγκη να κινηθούν μέσα σε άγνωστη ζούγκλα. Ζουν όμως στη ζούγκλα των μεγαλουπόλεων και γνωρίζουν καλά τι σημαίνει ο οικονομικός θάνατος. Οι επενδυτές δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους και για αυτό επιλέγουν κάποια κριτήρια, που τα θεωρούν σταθερής αξίας και αξιόπιστα, για να ελέγχουν τις επενδυτικές τους κινήσεις. Αυτό τους γαληνεύει και τους επιτρέπει να κάνουν λάθη τα οποία μπορούν να δικαιολογήσουν άρα να συνεχίσουν την ενασχόληση  με τις αγορές. Αφού είναι μηχανισμοί που νομίζουν ότι μπορούν να καταλάβουν.

Για αυτό «πλάστηκε» η ανάλυση των Θεμελιωδών μεγεθών, η τεχνική ανάλυση ή, τα εργαλεία αποτίμησης του ρίσκου. Για την ψυχική ισορροπία κάθε τύπου επενδυτών. Η στήλη λόγω του μαθηματικού της υπόβαθρου προτιμά εκείνες τις προσεγγίσεις που στηρίζονται στη στατιστική. Αυτή, ετούτες τις μέρες που αρκετοί ανέμεναν πτώση, έδειχνε ότι το πιθανότερο ήταν να υπάρξουν μερικές συνεδριάσεις συσσώρευσης των τιμών. Γιατί αυτό υποδήλωνε η ζώνη τιμών που εισήλθε ο 25άρης από τις 13/7. Κάτι αντίστοιχο συνέβη από τις 6 Απριλίου ως τις 14 εκείνου του μήνα. Ομοίως συσσώρευε, πιο νευρικά, από τις 8 ως τις 11 Μαρτίου  αλλά και από τις 27 Ιανουαρίου ως την πρώτη Φεβρουαρίου και ήταν και η μόνη φάση συσσώρευσης που ξέσπασε καθοδικά. Οι άλλες δυο ακολουθήθηκαν από ανοδική δυναμική. Αυτό πιθανά να συμβεί άλλη μια φορά σε αυτή τη συγκυρία.

Η αγορά χθες έκανε αυτό που υπαγόρευε η στατιστική ανάλυση και όχι τα θεμελιώδη ή οι ροές κεφαλαίων συμβάλλοντας στο να αναθαρρήσουν οι αισιόδοξοι, που θέλουν το ΧΑ να ακολουθήσει την πορεία των υπόλοιπων αγορών του ευρώ. Η χθεσινή σύνοδος έφερε τον ΓΔ σε επίπεδα που η στήλη έχει αναφέρει όπως και δεκάδες άλλοι εγχώριοι αναλυτές  πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες. Αναφερόμαστε στις 571 μονάδες που ξεπεράστηκαν ενδοσυνεδριακά αφού το μέγιστο σημειώθηκε πάνω από τις 572. Αλλά οι εξελίξεις στις διοικήσεις αρκετών τραπεζών, για τις οποίες αναφερθήκαμε αρκετά νωρίτερα, οδήγησαν σε πιέσεις στις ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ που έκαναν την άνοδο του τραπεζικού δείκτη πτώση στο φινάλε.

Σήμερα είναι η μέρα του Μάριο Ντράγκι και το κλίμα από τις αγορές συναλλάγματος ειδοποιεί για την αντίδραση των αγοραίων. Τη  διάθεση ανάληψης κινδύνου μειώνει, ωστόσο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη, μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο δείκτης δολαρίου, που καταγράφει το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι αντίπαλων νομισμάτων, χτύπησε μια κορυφή στο 97,323 την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου. Ήταν τελευταία σε γενικές γραμμές σταθερός στο 97,06. Το ευρώ ήταν επίπεδο σήμερα στα 1,1021 δολάρια μετά από ένα χαμηλό σχεδόν ενός μήνα στα 1,0980 τη νύχτα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα, και αναμένεται να κρατήσει την πολιτική της σταθερή, ενώ ίσως αναφερθεί στην αντιμετώπιση της σπανιότητας των ομολόγων για το πρόγραμμα της τόνωσης των 1.700 δισεκατομμυρίων. «Η αδυναμία του ευρώ παρέχει αυτόματη ώθηση για την οικονομία, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Άρα υπάρχει υψηλή πιθανότητα για μια πρώτη σύντομη συμπίεση αν η κεντρική τράπεζα σταθεί χωρίς αλλαγές πολιτικής. Παρατηρούσε σήμερα το πρωί ο Kathy Lien, ο επί της στρατηγικής στο FX για την BK Asset Management.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Ανοδικά έκλεισαν την Τετάρτη οι δείκτες στη Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 36,02 μονάδων (+0,19%) στις 18.595,03 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας έκλεισε ενισχυμένος κατά 53,56 μονάδες (+1,06%) στις 5.089,93 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται αντιπροσωπευτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 9,24 μονάδων (+0,43%), στις 2.173,02 μονάδες.

Με τα κέρδη τους οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, ωθούμενοι υψηλότερα από το θετικό κλίμα που προκαλούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες, τόσο ο Dow (για έβδομη συνεδρίαση στη σειρά) όσο και ο S&P500 πέτυχαν νέα ιστορικά ρεκόρ με τον Nasdaq να οδηγείται στο ψηλότερο επίπεδο για το 2016.

Τα μεγέθη των Morgan Stanley και Microsοft ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο για τους επενδυτές, ωθώντας σε τοποθετήσεις και σε άλλους τίτλους.

Από τις μετοχές του Dow Ind Av κατέγραψαν κέρδη ξεχώρισαν οι μετοχές των Cisco, American Express, 3M, IBM. Απώλειες κατέγραψαν Chevron, Disney, Exxon Mobil, General Electric.

Ο χρυσός έκλεισε με απώλειες της τάξης του -1%, στα 1.313 δολάρια ανά ουγκιά.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά την Τετάρτη, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, καθώς το ράλι στις τεχνολογικές μετοχές αντιστάθμισε την βουτιά στον τομέα των εταιριών μεταλλευμάτων.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε +1% για να κλείσει στις 340,8 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιουνίου. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 οδηγήθηκε +0,47% υψηλότερα, στις 6.728 μονάδες. Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +1,6% στις 10.142 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC έκλεισε με κέρδη +1,15% στις 4.379 μονάδες.

Από τα χρηματιστήρια της περιφέρειας, o ιταλικός δείκτης FTSE MIB κατέγραψε άνοδο +0,54% στις 16.763 μονάδες. Στη Μαδρίτη, ο IBEX κέρδισε +1,06% κλείνοντας στις 8.575 μονάδες.

Στο επιχειρηματικό πεδίο, ο τεχνολογικός τομέας είχε την καλύτερη επίδοση, καταγράφοντας κέρδη 3,2% κυρίως χάρη στο ράλι κατά +5,7% της SAP. Ο γερμανικός κολοσσός στο business software ανακοίνωσε άνοδο 9% στα λειτουργικά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων σημείωσε πτώση -1,2%. Με απώλειες -2,3% έκλεισε η μετοχή της BHP Billiton, ενώ η Anglo American βούτηξε -4,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ πιέζεται ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διολισθαίνοντας έναντι του δολαρίου κατά -0,2% αγοράζοντας 1,103 δολάρια.

ΧΑ

Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί με ελαφρά άνοδο στο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν ότι σήμερα η αγορά θα συνέχιζε την άνοδό της παράλληλα με το ανοδικό διεθνές ρεύμα. Με αυτή τη στάση τους (περιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος) έδωσαν άνοδο στον 25άρη και στον ΓΔ όταν οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη εμφάνιζαν κέρδη της τάξης του +1%.

Το θετικό κλίμα στην Ευρώπη είχε επικρατήσει μετά την ανατροπή στην πτωτική τάση των ασιατικών αγορών και από το πρωί εμφάνιζαν κέρδη στους βασικούς δείκτες τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του ευρώ, που με την πάροδο του χρόνου γινόντουσαν σταθερά και της τάξης του +1%. Τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου ανέβασαν εταιρικά αποτελέσματα και η εικόνα από τις αγορές συναλλάγματος.  Πάλι όμως οι αγορές των ΗΠΑ που κινήθηκαν αμέσως ανοδικά με τη βοήθεια των εταιρικών αποτελεσμάτων, και ενδυνάμωσαν την αγοραστική διάθεση των θεσμικών στην Ευρώπη.

Οι θεσμικοί στο ΧΑ επέλεξαν τις εναλλασσόμενης έντασης εντολές αγοράς  τραπεζικών μετοχών σήμερα και από το πρώτο λεπτό κράτησαν τους δείκτες σε θετικό πεδίο μόνιμα. Ωστόσο έδωσαν στους δείκτες πορεία που τους έφερε σε τρεις διαφορετικές χρονικές  στιγμές σε μέγιστο που στην αρχή της βδομάδας φαινόταν όνειρο. Αναφερόμαστε στα επίπεδα των 571 μονάδων που τα ξεπέρασε σήμερα ο μέσος όρος στις 11:37 στις 12:01 και στις 12:45 όταν σημειώθηκε το μέγιστο μέρας στις 572,28. Το  ελάχιστο εμφανίστηκε  μια φορά, στο πρώτο πεντάλεπτο, και ήταν οι 565,55. Η άνοδος των αγορών στην ευρωζώνη έδωσε μια αφορμή για να δώσουν μάχες οι ισχυροί θεσμικοί στον Τραπεζικό κλάδο, αφού όσοι ήθελαν να ρευστοποιήσουν θέσεις το έκαναν στα τελευταία λεπτά και τις δημοπρασίες μαζικά σε ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (19 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 2) με ένα αμετάβλητο τη ΔΕΗ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 10 είχαν πτώση και 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 26 από τις 40 ήταν ανοδικές. Στα 41,289 από 48,888 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 22,61 από 12,26 τη Τρίτη, κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος επέστρεψε στα «κανονικά» επίπεδα , με τις τράπεζες να αποτελούν το 54,77% από 25,08% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,46%, ο CAC είχε μεταβολή +0,90%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,33%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και συνέχισαν ανοδικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές +0,37% και +0,20% αντίστοιχα. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,06% και έφθασε στις 569,74 από 563,75 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1533,60 από 1526,69 με μεταβολή +0,45%. Οι δημοπρασίες αν και ενδιαφέρουσες δεν επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ αλλά έριξαν κατά 1,8 τον 25άρη, αφήνοντας τον τελικά κοντά στο ελάχιστο μέρας ενώ ο ΓΔ έκλεισε κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι Μέσων Ενημέρωσης +6,38% από -7,94%, Πετρελαίου Αερίου +4,26% από +2,08%,  Κατασκευές Υλικά +4,19% από +0,22%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,88% από +1,07%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,45% από +1,71%, ο ΓΔ +1,06% από +1,53%, Εμπορίου +1,00% από +4,28%, Τροφίμων Ποτών +0,81% από +2,08%, Χημικών +0,69% από -0,69%, Ταξίδια Αναψυχή +0,50% από -0,15%, ο 25άρης +0,45% από +1,41%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,37% από +0,02%, Κοινής Ωφέλειας +0,32% από +1,13%, ο FTSEM +0,29% από +0,21% και Τεχνολογίας +0,12% από -0,28%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών -1,73% από -0,69%, Τραπεζών -0,44% από +2,25%, Ακίνητης Περιουσίας -0,34% από +2,15% και Πρώτων Υλών -0,26% από +2,93%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,289 από 48,888 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,968 από 23,075 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 37,627 από 24,590 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,871 από 0,647 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,893 από 40,587 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 67,862 από 44,290 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 56 από 52 των καθοδικών σε 28 από 29 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 19 από 21.

Τεχνική ανάλυση

Σημειώναμε χθες: «Μετά το κλείσιμο την περασμένη εβδομάδα όλοι ειδοποιούσαν ότι θα είναι αρνητικό μήνυμα μια βύθιση του ΓΔ κάτω από τις 540 μονάδες με κάποιους άλλους να εκτιμούν ότι τιμή ταμπού είναι τα επίπεδα των 530 μονάδων. Η αγορά προχθές αποκάλυψε την σκληρότητα της οροφής στις 560 μονάδες αλλά και τη στήριξη που παρέχουν οι 550. Οι θεσμικοί δε, αποφάσισαν τη Δευτέρα να τον κλείσουν στις 555,26 τελικά, ήτοι στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσής του πάλι. Εκτιμούμε ότι η αγορά απέτυχε να διασπάσει, με την πρώτη, την καθοδική γραμμή τάσης που προκύπτει αν συνδεθούν τα τοπικά μέγιστα των προηγούμενων εβδομάδων. Αλλά έτσι συμβαίνει συνήθως σε μια αγορά που οι επενδυτές είναι προκατειλημμένοι αρνητικά. Το break threw η ανοδική διαφυγή έρχεται μετά από επανειλημμένες προσπάθειες.

Δυο μέγιστα από τις πρόσφατες ανοδικές συνόδους τις δυο τελευταίες της επταήμερης ανοδικής αλυσίδας έχει να ξεπεράσει το πρώτο αφορά στις 1538,89 μονάδες που σημειώθηκε στις 13/7 και το δεύτερο στις 1547,63 μονάδες όταν χθες το υψηλότερο επίπεδο ήταν στις 1533,42. Υπολείπονται συνεπώς 21 μονάδες για να ανοίξει η όρεξη σε αρκετούς που παραμένουν στις άκρες των συναλλαγών συμμετέχοντας με μικρού κόστους και όγκου κινήσεις. Το διεθνές περιβάλλον αν και καθοδικό για την ώρα δεν είναι σε θέσει να προκαλέσει επενδυτικό πανικό και θα το ορίζαμε ως ουδέτερο αναφορικά με τα κριτήρια συμμετοχής στο ΧΑ».

Μετά την άνοδο προχθές όπου ο 25άρης ενισχύθηκε +1,41% η τεχνική εικόνα βελτιώθηκε ελαφρά. Οι θεσμικοί χθες, με τα χρηματιστήρια του ευρώ σε άνοδο, έδωσαν στον 25άρη πορεία σε θετικό πεδίο, υπό μορφή ανεστραμμένου U με την κατάληξη λίγο πιο πάνω από την αρχή του. Όρισαν στις 10:38 το ελάχιστο μέρας στις 1530,42 μονάδες. Κατόπιν τον κίνησαν ανοδικά, ως το μέγιστο μέρας στις 1552,77 και κατόπιν τον κατέβαζαν με ρευστοποιήσεις σε ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ. Το κλείσιμο έγινε στις 1533,6 με μεταβολή +0,45%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 10,619 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Αυγούστου διακινήθηκαν 1815 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1552,00 μονάδες και κατώτερο τις 1526,75. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 313 ΣΜΕ. Ο δείκτης έκλεισε στις 1533,60 μονάδες. Η τιμή εκκαθάρισης για την σειρά Αυγούστου ορίστηκε στις 1532,25 μονάδες, για τη σειρά Σεπτεμβρίου στις 1532,75, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Αυγούστου στα 4481 και για τη σειρά Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 991. Το discount σχεδόν εξατμίστηκε με τον 25άρη να προηγείται μόλις μία μονάδα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Σε προσπάθεια ανοδικής κίνησης, ελέω πωλητών, βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, με βασικό χαρακτηριστικό την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και σημεία αναφοράς τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την κίνηση των Ξένων Αγορών.

Η τελευταία θα εξαρτηθεί από την ομιλία Draghi (όχι τόσο από την απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, καθώς δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί), σε συνδυασμό όμως και με την απόφαση της FED για τα επιτόκια και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών την προσεχή εβδομάδα (27 και 29/7 αντίστοιχα), μαζί βέβαια με τη συνέχεια των αποτελεσμάτων του β΄3μήνου στο εξωτερικό.

Η άνοδος του γεωπολιτικού θερμόμετρου, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Γείτονα Χώρα, δεν φάνηκε να αποτυπώνεται σε δείκτες και τιμές μετοχών, καθώς η Wall Street ορμώμενη, κυρίως από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα, συνέχισε να καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι επενδυτές δε διατηρούν την επιφυλακτικότητα σχετικά με τις αρνητικές Ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά και την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Άλλωστε είναι πολύ νωρίς για την αποτίμηση σημαντικών γεγονότων, των οποίων οι προεκτάσεις και οι συνέπειες δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα ούτε σε οικονομικό, αλλά ούτε και σε πολιτικό επίπεδο.

Στο εσωτερικό, η Κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τις Αποκρατικοποιήσεις (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΑΔΜΗΕ, αξιοποίηση 14 Ακινήτων) έχοντας ως απώτερο στόχο τη συμφωνία με τους Θεσμούς που θα οδηγήσει στη δεύτερη αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης των €2,8 δισ., τη στιγμή όμως που οι συνθήκες επένδυσης για τη Socar στη ΔΕΣΦΑ ενδέχεται να τροποποιηθούν αρνητικά με τροπολογία που προωθεί ο Υπουργός Ενέργειας.

Παράλληλα, η αποδοχή χαλάρωσης των "capital controls" στην πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ από τους Θεσμούς, σε συνδυασμό με τα τελευταία στοιχεία χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών (μείωση της χρηματοδότησης στα €87,2 δισ. τον Ιούνιο από €95,7 δισ. το Μάιο) παρουσιάζουν εικόνα βελτίωσης της Ελληνικής Οικονομίας, η οποία όμως μένει να επιβεβαιωθεί το τελευταίο 3μηνο του έτους, λόγω σημαντικών πληρωμών των φορολογούμενων.

Από τεχνικής πλευράς, η αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη οριοθετείται στις 571 μονάδες και η στήριξη στις 550 μονάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σκαρφάλωσαν σε υψηλά εννέα μηνών σήμερα Πέμπτη, με τη βοήθεια μιας αισθητής ανόδου στην εισροή κεφαλαίων και από την ανάκαμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Το δολάριο αύξησε την ισχύ του, καθώς πληθαίνουν τα στοιχήματα των επενδυτών για μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,3%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2015, αφού τον βοήθησαν τα κέρδη τόσο για τον Dow Jones Industrial Average .DJI όσο και τον S&P 500 που τους οδήγησαν σε επίπεδα ρεκόρ. Έχει δε κερδίσει 10% τον περασμένο μήνα.

Οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές των ασιατικών μετοχών σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές παρά την διαφαινόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Institute of International Finance οι εισροές στα χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές ανέβηκε την περασμένη εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο σε βάθος σχεδόν τρία χρόνια.

Μειώνει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου, ωστόσο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη, μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οδηγώντας τις κερδισμένες αγορές της περιοχής ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύθηκε +0,77%, με τη βοήθεια από το ασθενέστερο γιεν. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο πήρε μια ώθηση μετά την παρατήρηση του Jon Hilsenrath που παρακολουθεί στενά την Fed και ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιστρέφουν σε σκέψεις ότι μπορεί η Fed να αυξήσει τα επιτόκια ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,2% για να αγοράζει 107,08 γιεν μετά την άνοδο ως τα  107.460 νωρίτερα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουνίου και αντιστοιχεί σε επιστροφή σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την αναταραχή του Brexit.

Ο δείκτης δολαρίου, που καταγράφει το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι αντίπαλων νομισμάτων, χτύπησε μια κορυφή στο 97,323 την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου. Ήταν τελευταία σε γενικές γραμμές σταθερός στο 97,06.

Το ευρώ ήταν επίπεδο σήμερα στα 1,1021 δολάρια μετά από ένα χαμηλό σχεδόν ενός μήνα στα 1,0980 τη νύχτα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα, και αναμένεται να κρατήσει την πολιτική της σταθερή, ενώ ίσως αναφερθεί στην αντιμετώπιση της σπανιότητας των ομολόγων για το πρόγραμμα της τόνωσης των 1.700 δισεκατομμυρίων.

Η αδυναμία του ευρώ παρέχει αυτόματη ώθηση για την οικονομία, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ έχει την πολυτέλεια να περιμένει, παρατηρούσε ο Kathy Lien, ο επί της στρατηγικής στο FX για την BK Asset Management. Άρα υπάρχει υψηλή πιθανότητα για μια πρώτη σύντομη συμπίεση αν η κεντρική τράπεζα σταθεί χωρίς αλλαγές πολιτικής.

Στο κοντινό μέλλον οι οικονομικοί ηγέτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα συναντηθούν στην Κίνα αυτό το Σαββατοκύριακο, με σύννεφα από το Brexit νέφος και αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες το ψαλίδισμα στις επιλογές πολιτικών για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Το αργό πετρέλαιο επέκτεινε τα κέρδη του στην ασιατική σύνοδο. Το μπρεντ ήταν ελαφρώς υψηλότερα στις ασιατικές συναλλαγές στα 47,35 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από την άνοδο +1%, ενώ η τιμή του αργού ΗΠΑ έφτασε +0,2% υψηλότερα στα 45,86 μετά την προσθήκη +0,7% στη διάρκεια της νύχτας. Η τιμή Spot του χρυσού υποχώρησε -0,1% στα 1.314,08 δολάρια η ουγγιά, μετά το χαμηλό τριών εβδομάδων, την Τετάρτη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Παραιτήθηκε ο Μιχάλης Σάλλας από πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου, καθώς -όπως εξήγησε κατά τη σημερινή συνεδρίασή του- μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση χρειάζονται οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την τράπεζα στη νέα εποχή.

«Ο κ. Σάλλας είχε από καιρό ενημερώσει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο, σε χρόνο που οι συνθήκες θα ήταν ώριμες και ο ίδιος θα έκρινε ως ενδεδειγμένο», σχολίαζαν κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην τράπεζα Πειραιώς. Όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, για την κυβέρνηση προτεραιότητα ήταν και είναι η τράπεζα Πειραιώς να έχει μια ισχυρή διοίκηση που να λειτουργεί με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Η αναταραχή στην Τουρκία ενισχύει την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, σε συνέντευξή του στους Financial Times, προτάσσοντας την ανάγκη για «περιφερειακή σταθερότητα». «Θα ήλπιζα να δω την περιφερειακή αστάθεια να αλλάζει το κλίμα στις συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, τόσο επειδή είναι σωστό μέτρο από μόνο του, όσο και γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τόσο σημαντική γεωπολιτική θέση που απαιτεί ενδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών της», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Λιου. Αναλύοντας περισσότερο το ζήτημα της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αποτελεί σημείο - κλειδί για τις προσφυγικές ροές από τη Συρία και το Ιράκ.

Ένεση ρευστότητας, ύψους 3 ή 4 δισ. ευρώ, προς στις τράπεζες χάρη στο νέο κύμα χαλάρωσης των capital controls αναμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος κατά τον απολογισμό της εκτέλεσης του προϋπολογισμού (Ιανουάριος-Ιούνιος) χθες στη Βουλή μίλησε για υπέρβαση στόχου 2% στο πρωτογενές πλεόνασμα και διαβεβαίωσε ότι το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Έλλειμμα 0,41 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε η Ελλάδα το Μάιο του 2016, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Απρίλιο του 2016 το έλλειμμα ήταν 0,82 δισ. ευρώ και έναν χρόνο πριν 0,14 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο Ε.Ε., τo εποχικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 10,5 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2016, σε σύγκριση με πλεόνασμα 12,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2016 και 9,4 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2015.

«Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη», σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής, στην έκθεσή του για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 για την ελληνική οικονομία. Οι συντάκτες της έκθεσης, στην οποία συντονιστής είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν καλύτερες λύσεις για την ανάπτυξη από την εφαρμογή του νέου μνημονίου».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε την καθηγήτρια κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη Προσωρινή Πρόεδρο του δ.σ., μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Είχε προηγηθεί η υποβολή της παραίτησης του κ. Μιχάλη Σάλλα από τη θέση του προέδρου. Η κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, πριν τη σημερινή εκλογή της στη θέση της προσωρινής προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς (έως την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΔΣ), διετέλεσε εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, επικεφαλής των Νομικών Υπηρεσιών (Διευθύνσεων) του Ομίλου Πειραιώς, και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας από το 2007.

Toν δρόμο στη νέα γενιά στελεχών ανοίγει ο Μιχάλης Σάλλας, αποχωρώντας από το τιμόνι της Τράπεζας Πειραιώς, του ομίλου που δημιούργησε κυριολεκτικά από το μηδέν και σε 25 χρόνια έφτασε στην πρώτη θέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο κ. Σάλλας υλοποίησε χθες την απόφαση που είχε λάβει και είχε δημοσιοποιήσει σε Τράπεζα της Ελλάδος και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις αρχές του 2016 μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το ΤΧΣ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Δεν βλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας «ξεκάθαρες ενδείξεις» ότι καταγράφεται ήδη απότομη επιβράδυνση στην οικονομία της Βρετανίας μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, αν και περίπου το ένα τρίτο των επιχειρήσεων με τις οποίες επικοινώνησε σχεδιάζουν να περιορίσουν τις προσλήψεις και τις επενδύσεις. Οι περιφερειακοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανέφεραν ότι η αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων «έχει αυξηθεί σημαντικά» αλλά παράλληλα ειναι περιορισμένες οι ενδείξεις για μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών κανόνων τους για χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 ανέφεραν οι τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 29 Ιουνίου, με τις απαντήσεις των 141 τραπεζών που συμμετείχαν σε αυτή να δίνονται τόσο πριν όσο και μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Το κρατικό αξιόχρεο της Τουρκίας σε ΒΒ (από ΒΒ+ προηγουμένως) υποβάθμισε ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο οίκος αξιολόγησης εξέφρασε την ανησυχία του για την περίοδο αβεβαιότητας στην οποία εισήλθε η χώρα.

Στην ανακοίνωσή του, ο S&P σημειώνει παράλληλα ότι η προοπτική του νέου κρατικού αξιόχρεου είναι αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να υποβαθμιστεί εκ νέου.

Σημαντικές για την Ευρωζώνη και ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βάσει της πρώτης εκτίμησης της Επιτροπής, η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit ενδέχεται να φρενάρει τη μεγέθυνση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,25% έως 0,5% σε σχέση την αρχική πρόβλεψη της Επιτροπής για ανάπτυξη 1,8% το 2017, ενώ ο ρυθμός πληθωρισμού θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος κατά 0,25 % το 2017.

Συνεχίζονται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, οι «ενέσεις» οικονομικής ρευστότητας της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας στην πραγματική οικονομία. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) διέθεσε σήμερα κεφάλαια 4,49 δισ. δολ. για την αγορά ρέπος επταήμερης διάρκειας.

Μέσω της διαδικασίας αυτής, η κεντρική τράπεζα αγοράζει χρεόγραφα τραπεζών υπό τον όρο ότι θα τα πωλήσει πίσω στις τράπεζες. Η απόδοση έχει προσδιοριστεί στο 2,25% και διατηρείται σταθερή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα