Σύγκρουση εν όψει για το ασφαλιστικό των τραπεζών

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2005 13:25

«Δεν μπορούν να καταπατηθούν δικαιώματα των εργαζομένων για τα οποία έχουν πληρώσει και δεν μπορούμε εμείς να υπογράφουμε σήμερα για τους αυριανούς εργαζόμενους. Δεν μπορούμε να μπούμε στην λογική του υπουργείου που μας λέει ό,τι αποφασίζουμε, το αποφασίζουμε για σας και οι επόμενες γενιές θα έχουν τελείως διαφορετικό καθεστώς».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Τσουκαλάς, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ επικεφαλής της οποίας ήταν η γραμματέας του Κινήματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε τέτοια πράγματα, δεν μπορεί ο κ. Αλογοσκούφης, η κυβέρνηση και οι εργοδότες να έρθουν με νομοθετικές ρυθμίσεις να καταπατήσουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, γιατί τα 9 από τα 11 ταμεία μας είναι φτιαγμένα από συλλογικές συμβάσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούν να έρθουν και να πούν ότι μονομερώς καταπατούμε συλλογικές συμβάσεις, αυτά δεν έχουν συμβεί ούτε στις πιό σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας»,.

«Η κυβέρνηση ασκεί αυτή την πίεση στο ασφαλιστικό των τραπεζών, όχι επειδή υπάρχει μόνο πρόβλημα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα στις τράπεζες, αλλά γιατί θέλει να δείχνει ότι παίρνει δήθεν πολιτικές πρωτοβουλίες και γιατί θέλει να προκαλέσει έμμεσα μια μεγάλη ρωγμή στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, και βέβαια στα δικαιώματα των ασφαλισμένων, όχι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά κυρίως του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε ο τομέαρχης Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από την συνάντηση με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

«Εμείς θέλουμε την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3029/2002, θέλουμε να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η βιωσιμότητα του ΙΚΑ και να μην μετακυλίονται βάρη στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και τους χαμηλοσυνταξιούχους», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος τασσόμενος υπέρ της ενιαίας λύσης για όλες τις τράπεζες και όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και πρόσθεσε:

«Εκεί όπου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εκεί όπου υπάρχουν επικουρικά ταμεία εγγυημένα με συλλογικές συμβάσεις, το Σύνταγμα απαγορεύει την μονομερή νομοθετική επέμβαση και κανείς δεν μπορεί να κάνει μονομερή νομοθετική επέμβαση η οποία επιπλέον μπορεί να έχει και πρόβλημα κοινοτικότητας, γιατί μπορεί να συνιστά έμμεση κρατική επιχορήγηση προς τις τράπεζες οι οποίες έχουν την δική τους οικονομική δυναμική και κερδοφορία», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Στη διάρκεια της συνάντησης το προεδρείο της ΟΤΟΕ έθεσε τους εξής άξονες:

- Ενιαίο ταμείο για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους εν ενεργεία και συνταξιούχους, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 100.000.

- Βιώσιμο ταμείο με επεξήγηση των πηγών χρηματοδότησης και των εισφορών, «πράγματα που δεν μας έχουν εξηγήσει ως τώρα», όπως είπε ο κ. Τσουκαλάς.

- Το ταμείο να έχει την μορφή του «ιδιωτικού δικαίου», διότι αυτό βοηθά στην βιωσιμότητα και την συνέχισή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα