Ιαπωνία: Επιτάχυνση των επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2005 07:07

ΜΕ ταχύτερο ρυθμό, επένδυσαν το πρώτο τρίμηνο, οι ιαπωνικές εταιρείες, καταδεικνύοντας, ότι, η κυβέρνηση, θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή της, για την οικονομική ανάπτυξη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Οι δαπάνες για επενδύσεις, αυξήθηκαν 7,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 13,7 τρισ. γιέν (130 δισ. δολ.), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στο Τόκυο. Το αποτέλεσμα, συγκρίνεται με αύξηση 3,5% των επενδύσεων, που είχε σημειωθεί το προηγούμενο από το πρώτο τρίμηνο.

Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Sharp Corp. και της Elpida Memory Inc., λένε, ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους, εν αναμονή της υψηλότερης ζήτησης για ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά. Η κυβέρνηση, ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη, στο 5,3% ετησίως, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Yoshikiyo Shimamine.

«Η ανάπτυξη, μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω ακόμη και στο 6%», ανέφερε ο Shimamine, του Dai-Ichi Life Research Institute, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η επέκταση, ενδέχεται να περιοριστεί το τρέχον τρίμηνο, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, ενδέχεται να μειώσουν τη ζήτηση από το εξωτερικό για ιαπωνικά καταναλωτικά αγαθά».

Πτωτικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές μετοχές, μετά την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, πάνω από τα 55 δολ. το βαρέλι, και την έκθεση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε, ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δημιούργησε θέσεις εργασίας, με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών. Ο δείκτης Nikkei 225, υποχώρησε κατά 0,8%, φθάνοντας στις 11.213,41 μονάδες, στις 11 π.μ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα