Κοντά στα υψηλότερα τριών εβδομάδων το γιέν

Μετά την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στην Ιαπωνία τον Απρίλιο
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 08:40

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων, διαπραγματεύθηκε το γιέν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στην Ασία, καθώς κυβερνητική έκθεση έδειξε, αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών, για πρώτο μήνα σε σύνολο τεσσάρων, τον Απρίλιο.

Το γιέν ανέκαμψε 2% έναντι του δολαρίου, από την 1η Ιουνίου, που διαπραγματεύθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβομάδων, καθώς εικάζετο, ότι, η ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, επιταχύνεται. Το ιαπωνικό νόμισμα, κινήθηκε επίσης ανοδικά και έναντι του ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους, μετά το σχόλιο του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jean-Claude Trichet, ότι η οικονομία στην περιφέρεια βρέθηκε «κάτω από τη δυναμική».

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 106,89 έναντι του δολαρίου στις 2:15' μ.μ. στο Τόκυο, από 106,94, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 131,14, από 131,11, ενώ νωρίτερα αναρριχήθηκε στα 130,81 και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 30 Ιουνίου.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 1% τον Απρίλιο, έναντι του Μαρτίου, όπου διατηρήθηκαν αμετάβλητες. Κατά μέσον όρο, προβλεπόταν να σημειώσουν αύξηση 3%. Οι καταναλωτικές δαπάνες, αποτέλεσαν πλέον από το ήμισυ της ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης του 5,3% της Ιαπωνίας, το πρώτο τρίμηνο.

Οι ιαπωνικές εταιρείες, αύξησαν τις επενδύσεις τους σε επίπεδα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση.

Εναντι του δολαρίου, το ευρώ, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στο 1,2268 από 1,2259, μετά την υποχώρησή τους στο 1,2239, αποτέλεσμα των σχολίων του Trichet.

Την περασμένη εβδομάδα, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε τα μέγιστα έναντι του δολαρίου, από τον Ιανουάριο, καθώς ανησυχία επικράτησε, ότι, η απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, θα καθυστερήσει την οικονομική ολοκλήρωση της Ε.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα