Γαλλία: Αντλησε 3,4 δισ. ευρώ από την πώληση μεριδίου της France Telecom

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 11:18
UPD:11:22

ΠΟΣΟΝ 3,4 δισ. ευρώ (4,2 δισ. δολ.), με την πώληση μεριδίου στην France Telecom SA, άντλησε η Γαλλία, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Dominique de Viellepin, έκανε την πρώτη κίνηση για τη μείωση του ελλείμματος, από τη στιγμή που οι Γάλλοι απέρριψαν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, σε σημερινή του δήλωση στο Παρίσι, είπε, ότι πουλήθηκαν 152 εκατ. μετοχές. Οι μετοχές είχαν τιμή τα 22,50 ευρώ η μία, στα χαμηλότερα επίπεδα της κλίμακας, σύμφωνα με τους τραπεζίτες που διαχειρίστηκαν την πώληση. Οι τραπεζίτες, είπαν, ότι κατέχουν ακόμη κάποια τεμάχια.

«Δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη στους επενδυτές για μετοχές εταιρειών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών», ανέφερε ο Thierry Cantet, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale SA, στο Παρίσι. Το μερίδιο της εταιρείας προσφέρθηκε από 22,50 ευρώ έως 22,85 ευρώ η μία. Οι μετοχές της France Telecom σημείωσαν άνοδο 6 σεντς, φθάνοντας στα 22,47 ευρώ η μία, στις 9:33' π.μ., στο Παρίσι, τοπική ώρα.

Ο De Villepin, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Jacques Chirac, μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, από τους Γάλλους, στο δημοψήφισμα της 29ης Μαϊου, είπε, ότι η μείωση της ανεργίας είναι η πρώτη του προτεραιότητα, αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι, οι προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος θα περιοριστούν. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το έλλειμμα προβλέπεται φέτος να αγγίξει τα επίπεδα ρεκόρ του 66% του ΑΕΠ, πάνω από το όριο του 60%, που έχει θέσει η Ε.Ε.

«Αυτό, στέλνει ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ότι η Γαλλία συνεχίζει να συμμορφώνεται με τους νόμους της Ε.Ε.», ανέφερε ο Valerie Plagnol, στρατηγικός αναλυτής της. CIC Capital Markets, χθες στο Παρίσι, συμπληρώνοντας: «Χρειάζονται τα χρήματα».

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, την πώληση του μεριδίου διαχειρίστηκε η Goldman Sachs Group Inc. Οι άλλες τέσσερις τράπεζες που συμμετείχαν σε αυτήν, ήταν η BNP Paribas SA, η Societe Generale SA, το venture μεταξύ της ABN Amro NV και της Rothschild & Cie. και η Deutsche Bank AG.

Ο εκπρόσωπος της Goldman, Simon Eaton και της Deutsche Bank, Joanna McCulloch, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο De Villepin, 51 ετών, δεν έχει πει εάν σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές στις κρατικές εταιρείες κοινής ωφελείας, Electricite de France και Gaz de France SA, πωλήσεις, τις οποίες σχεδίαζε η κυβέρνηση να κάνει αργότερα μέσα στο έτος.

Η χρηματιστηριακή αξία της France Telecom είναι 56,5 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της, υποχώρησαν κατά 1,7%, φθάνοντας στα 22,88 ευρώ η μία, στις 3 Ιουνίου. Συνολικά φέτος, έχουν σημειώσει απώλειες 6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα