«Βουλιάζουν» στα χρέη οι φορολογούμενοι

Νέο ρεκόρ ληξιπρόθεσμων οφειλών
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 10:24
UPD:10:44

Του Γιώργου Κούρου

[email protected]

«Βουλιάζουν» οι εφορίες από τα χρέη των φορολογουμένων οι οποίοι, πριν καν ξεκινήσουν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, έχουν κηρύξει άτυπη «στάση πληρωμών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι και τον Μάιο, οι απλήρωτοι φόροι και πρόστιμα προς τις ΔΟΥ έφτασαν το 1,254 δισ. ευρώ, εκτινάσσοντας τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του τρέχοντος έτους ήδη στα 5,584 δισ. ευρώ και το σύνολο των οφειλών (παλαιών και νέων) στα 88,889 δισ. ευρώ. 

Ποσό που επιβεβαιώνει, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», τους φόβους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι στο δεύτερο εξάμηνο που διανύουμε, λόγω της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς καλούνται να πληρώσουν στις εφορίες έως και 30 δισ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη όχι μόνο θα ξεπεράσουν τα 90 δισ. ευρώ αλλά θα εκτιναχθούν σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα τόσο για το δημόσιο, όσο και για τους ίδιους τους υπόχρεους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, στην αποκλειστική του συνέντευξη στη «Ν», προανήγγειλε αναδιάρθρωση χρεών για τους μεγαλοοφειλέτες αλλά και βιώσιμες λύσεις για όλους όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο.

Είναι φανερό ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προβλέψει το αδιέξοδο στο οποίο πολύ σύντομα θα περιέλθουν όλοι οι φορολογούμενοι, που από τον τρέχοντα μήνα θα πρέπει να προσπαθήσουν να φανούν συνεπείς στα ραντεβού τους με την εφορία, αφού στο τέλος Ιουλίου πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις τρεις δόσεις του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα επιβίωσης λόγω της έλλειψης ρευστότητας και μαστίζει την αγορά.

Μια ακόμη πάντως, απόδειξη ότι η συνταγή των υψηλών φόρων και των μειώσεων μισθών και συντάξεων μόνο στην τόνωση της κατανάλωσης και γενικότερα της πραγματικής οικονομίας δεν μπορεί να συμβάλλει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα