Κλιμάκωση κινητοποιήσεων για ασφαλιστικό - εργασιακά

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 16:44

Σε νέα 48ωρη απεργία από την Πέμπτη αναμένεται να προχωρήσουν οι τραπεζοϋπάλληλοι, απόφαση η οποία θα ληφθεί κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων στις τράπεζες που ελέγχει το Δημόσιο η συμμετοχή στην σημερινή πρώτη ημέρα της απεργίας για το ασφαλιστικό έφτασε το 80% ενώ σε ορισμένες ιδιωτικές το 70%.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι διεκδικούν μια ενιαία και συνολική λύση του ασφαλιστικού στον κλάδο, με τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης (ΕΤΑΤ), που θα καλύψει όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στον κλάδο.

Οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ θεωρούν ότι η κυβέρνηση με τη στάση της και τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί, καταργεί στην πράξη Συλλογικές Συμβάσεις και αφαιρεί ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων.

Τα νέα δεδομένα με τα σχέδια της κυβέρνησης για παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα τίθενται επί τάπητος από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το πρωί συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και εντός της ημέρας θα συνεδριάσει και η ΑΔΕΔΥ. Αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ΓΣΕΕ και των Ομοσπονδιών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα με θέμα: «Συντονισμός της Δράσης - Αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, «η ολομέτωπη επίθεση και η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων στοχεύουν στην εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας και γι αυτό απαιτείται ενεργοποίηση και αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων, ώστε να αποκρουσθούν αυτές οι πολιτικές».

Εν τω μεταξύ, δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι εργαζόμενοι με τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων για τη Συλλογική Σύμβαση του 2005, και προχωρούν στην 10ημερη απεργία από την Παρασκευή 10 Ιουνίου.

Ανησυχία για αλλαγές στο εργασιακό επικρατεί και στη ΔΕΗ. Αύριο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συναντάται με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας. Χθες, ο πρόεδρος της επιχείρησης Γιάννης Παλαιοκρασσάς απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής της εθελουσίας εξόδου στη ΔΕΗ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ
  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα