Ε.Ε.: Έρευνα για ενισχύσεις προς επιχειρήσεις των νομών Φλώρινας και Κιλκίς

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 16:52

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να κινήσει διαδικασία εξέτασης για ενισχύσεις που χορήγησε η Ελλάδα από το έτος 1993, στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης επαχθών οφειλών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, οι ενισχύσεις αυτές αφορούν τις επιχειρήσεις των νομών Φλώρινας και Κιλκίς και έχουν τη μορφή επιδοτήσεων επιτοκίου και εγγυήσεων για δάνεια. Ανήλθαν σε συνολικό ποσό 32 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιδοτήσεις επιτοκίου και 22 εκατομμυρίων ευρώ για τις εγγυήσεις.

Με βάση τις έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που έλαβαν τις προαναφερόμενες ενισχύσεις ήσαν προβληματικές και ότι η χορήγηση των ενισχύσεων δεν είχε εξαρτηθεί από την κατάθεση σχεδίου αναδιάρθρωσης, ενώ η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα κρατικών ενισχύσεων για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων προβλέπει ακριβώς την υποβολή ενός τέτοιου σχεδίου.

Αφού λάβουν την επίσημη κοινοποίηση της ανωτέρω απόφασης, οι ελληνικές αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία ενός μηνός για να γνωστοποιήσουν τις παρατηρήσεις τους και να παράσχουν κάθε αναγκαία διευκρίνιση. Η απόφαση θα δημοσιευθεί επίσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη θα πρέπει να υποβάλουν τα σχόλιά τους εντός ενός μηνός από την ημερομηνία δημοσίευσης. Τα σχόλια αυτά θα διαβιβαστούν στην Ελλάδα, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να απαντήσει.

Μόλις λάβει τις διευκρινίσεις που ζήτησε από τις ελληνικές αρχές, ενδεχόμενες παρατηρήσεις ενδιαφερόμενων τρίτων μερών και τις ενδεχόμενες αντιδράσεις της Ελλάδας, η Επιτροπή θα αποφανθεί, το συντομότερο δυνατό, κατά πόσον οι ενισχύσεις συμβιβάζονται με την κοινή αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα