ΠΑΣΟΚ: Η πολιτική της ΝΔ οδήγησε στην περικοπή κονδυλίων

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 19:40
UPD:20:13

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε μια πρωτοφανή στα χρονικά της απόφαση, για άμεση περικοπή 518 εκ. ευρώ από τους πόρους του Γ' ΚΠΣ της χώρας μας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/07/1058858.htm . Το ποσό αυτό θα παρακρατηθεί από μελλοντικές εισροές σε 4 ετήσιες δόσεις. Η Ελλάδα θα πληρώνει πρόστιμα, και μάλιστα αυξανόμενου ύψους, μέχρι το 2008. Το ύψος αυτής της απώλειας, είναι πάνω από το μισό του ποσού που φιλοδοξεί να εισπράξει η κυβέρνηση μέσω της αύξησης του ΦΠΑ», σχολιάζει ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

«Η Ελλάδα δεσμεύεται, επίσης, να περικόψει οικειοθελώς κατά 10% όλες τις δαπάνες που θα δηλωθούν μετά τις 31.12.2004. Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλα έργα εφόσον, όμως, υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος.

Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί η Ελλάδα απέτυχε, όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, να εφαρμόσει τα μέτρα βελτίωσης της διαχείρισης του ΚΠΣ που είχαν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τη θεραπεία πραγματικών προβλημάτων.

Ειδικότερα: το α' εξάμηνο του 2003 η Ε.Ε. μετά από ελέγχους που διενήργησε, επισήμανε στις ελληνικές αρχές ελλείψεις όσον αφορά το σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών πόρων. Η τότε κυβέρνηση ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2003 διάλογο με την Ε.Ε. για την λήψη κοινά αποδεκτών μέτρων βελτίωσης. Η συμφωνία, που ονομάστηκε «σχέδιο δράσης για την βελτίωση του συστήματος διαχείρισης του ΚΠΣ», επικυρώθηκε με την ανταλλαγή επιστολών στις αρχές του 2004, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής το Σεπτέμβριο του 2004. Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώθηκε από τη ΝΔ με μεταγενέστερη αλληλογραφία της με τις υπηρεσίες της Ε.Ε.

Το σχέδιο δράσης δεν εφαρμόστηκε, με συνέπεια η Ε.Ε. να απευθύνει προειδοποιητικές επιστολές από το φθινόπωρο του 2004.

Στις 22.12.2004, η Ε.Ε., δια του αρμόδιου Γενικού Διευθυντή, απείλησε για πρώτη φορά με αναστολή πληρωμών, θέτοντας προθεσμία στην Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι τις 28.02.05.

Το «πρόγραμμα δράσης» ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί.

Η άκαμπτη και ακραία στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερμηνεύεται αν κανείς την εξετάσει μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων της χώρας μας με την Ε.Ε., μετά από τις καταστροφικές πρωτοβουλίες της «απογραφής» και του «βασικού μετόχου».

Η Ελλάδα -μαύρο πρόβατο ξανά- προσφέρθηκε ως ιδανικό θύμα επίδειξης αυστηρότητας εκ μέρους της Ε.Ε. σε μια κρίσιμη περίοδο διαπραγμάτευσης των πόρων για το Δ' Κ.Π.Σ.

Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. είχαν, βεβαίως, συμβάλλει σημαντικά όταν κατά την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο με πληθώρα ερωτήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (μόνοι αυτοί απ' όλες τις χώρες) κατηγορούσαν την τότε κυβέρνηση για κακοδιαχείριση των πόρων του Γ' ΚΠΣ.

Η πολιτική της Ν.Δ., η ανικανότητα διαπραγμάτευσης, η μη τήρηση των συμφωνηθέντων και η έλλειψη συνεργασίας με την Ε.Ε. οδήγησαν στη σημερινή απόφαση της Ε.Ε. που επιπλέον αδυνατίζει σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας για τα κονδύλια της περιόδου 2007-2013.

Μέρα με τη μέρα, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας καθίσταται πιο αβέβαιο με τη διακυβέρνηση της Ν.Δ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα