Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Tokyo Electron Ltd. και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., μετά την ανακοίνωση της Texas Instruments Inc., ότι οι πωλήσεις της, αυτό το τρίμηνο, ενδέχεται να ανέλθουν στα ανώτατα επίπεδα των προβλέψεών της, σηματοδοτώντας ότι η ζήτηση για chip, ανακάμπτει.

«Οι αριθμοί της Texas Instruments είναι πολύ ενθαρρυντικοί», ανέφερε ο Jack Asada, ο οποίος διαχειρίζεται 28 δισ. δολ. σε μετοχές διεθνώς, με την Daiwa SB Investments Ltd., στο Τόκυο. Ο ίδιος είπε, ότι άρχισε να αυξάνει το χαρτοφυλάκιό του τον περασμένο μήνα σε μετοχές εταιρειών παραγωγής chip. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για τη ζήτηση στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στα τέλη του έτους», συμπλήρωσε.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,5%, φθάνοντας στις 99,44 μονάδες, στις 11:25' π.μ., στο Τόκυο. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, αναρριχήθηκε σε ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στις 11.307,20 μονάδες. Οι μετοχές των δανειστριών καταναλωτών, κινήθηκαν ανοδικά, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Promise Co. και της Takefuji Corp., στην οποία προχώρησε η Goldman, Sachs & Co.

Ο Shanghai Composite Index, ο οποίος αποτελείται από μετοχές σε γιουάν και μετοχές σε ξένο συνάλλαγμα στο Χρηματιστήριο της πόλης, σημείωσε άνοδο 4,9%, τη μεγαλύτερη από τις 2 Φεβρουαρίου. Αντιθέτως, ο Philippine Stock Exchange Composite Index, υποχώρησε κατά 2,9%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 21 Φεβρουαρίου.

Οι μετοχές της Tokyo Electron, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής εξοπλισμού chip στον κόσμο, κέρδιζαν 1,4%, φθάνοντας στις 5.990 γιέν η μία. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor, της μεγαλύτερης προμηθεύτριας chip, κατόπιν παραγγελίας, στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 0,7%, φθάνοντας στα 57,90 δολ. Ταϊβάν, η μία.

Χθες, η Texas Instruments – με έδρα το Ντάλας των ΗΠΑ – με της οποίας τα chip, λειτουργούν περισσότερα από τα μισά κινητά τηλέφωνα που πουλήθηκαν πέρυσι, είπε, ότι τα έσοδά της αυτό το τρίμηνο θα κυμανθούν από 3,12 έως 3,24 δισ. δολ. και τα κέρδη της θα είναι 27 με 30 σεντς ανά μετοχή. Στις 18 Απριλίου η εταιρεία, προέβλεπε ότι οι πωλήσεις της θα κυμανθούν από 3 έως 3,24 δισ. δολ. και τα κέρδη της, από 25 έως 29 σεντς ανά μετοχή.

Η εταιρεία είπε επίσης, ότι οι πωλήσεις των ημιαγωγών ενδέχεται να είναι τουλάχιστον 100 εκατ. δολ., υψηλότερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, καθώς η ζήτηση επεκτάθηκε μεταξύ των βιομηχανιών.

«Τα νέα είναι καλά για όλες τις εταιρείες του κλάδου των ημιαγωγών, καθώς επίσης και για τις δύο ασιατικές εταιρείες, την Taiwan Semiconductor και την United Microelectronics Corp., ανέφερε ο David Wu, οικονομικός αναλυτής της Global Crown Capital LLC, στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας: «Η ζήτηση είναι αρκετά καλή και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

Η Intel Corp., η ηγέτιδα του κλάδου παραγωγής chip στον κόσμο, θα ανακοινώσει αύριο τα αποτελέσματά της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα