Σταθερός στο 3,4% αναμένεται ο πληθωρισμός το Μάιο

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2005 12:30
UPD:12:33

Αμετάβλητος στο 3,4% αναμένεται να παραμείνει σε ετήσια βάση το Μάιο ο πληθωρισμός λόγω της σταθεροποίησης των τιμών των καυσίμων.

«Βλέπω τον πληθωρισμό αμετάβλητο στο 3,4% το Μάιο λόγω της σταθεροποίησης των τιμών των καυσίμων, που θα αντισταθμίσει την όποια επίδραση από τον υψηλότερο ΦΠΑ», δήλωσε στο Reuters ο κ. Δημήτρης Μαρουλής, οικονομολόγος στην Alpha Bank.

Σε ό,τι αφορά τους επόμενους μήνες, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κόστος των τουριστικών υπηρεσιών, τόσο στη διαμονή όσο κυρίως στη σίτιση, αφού οι μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούνται από τα σερβιριζόμενα φαγητά, καφέ, ποτά. Αλλωστε, στο συγκεκριμένο τομέα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα είναι κατά πολύ ακριβότερη από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι σε μέσα επίπεδα στο σύνολο του 2005 θα κινηθεί στο 3,4%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει μέσο πληθωρισμό κοντά στο 4%.

Μέχρι και τον Απρίλιο, ο μέσος πληθωρισμός ήταν στο 3,1%, που σημαίνει ότι, για να διαμορφωθεί στο σύνολο του έτους στο 3,4% ή στο 4%, στους επόμενους μήνες αναμένεται επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα